hamburger-icon

Kliker.info

PRIJETNJA NUKLEARNIM RATOM: Sjeverna Koreja testirala atomsku bombu!!!

PRIJETNJA NUKLEARNIM RATOM: Sjeverna Koreja testirala atomsku bombu!!!

09 Oktobra
17:04 2006

Sjeverna Koreja danas je izvela podzemni nuklearni pokus, izvijestila je sjevernokorejska centralna novinska agencija KCNA.
"Naš odjel za znanstvena istraživanja sigurno je i uspješno izveo podzemni nuklearni pokus 9. listopada", objavila je KCNA. U izvješæu se dodaje da nije bilo ispuštanja niti bilo koje druge opasnosti od pokusa.
Amerièke i južnokorejske obavještajne službe utvrdile su seizmièku aktivnost na navodnom poligonu za nuklearno testiranje u Sjevernoj Koreji, objavila je Bijela kuæa nekoliko sati nakon što je Pyongyang objavio da je izveo prvi podzemni nuklearni pokus.
Amerièka sizmološka služba (USGS) potvrdila je u noæi na ponedjeljak da je na podruèju Sjeverne Koreja zabilježila podrhtavanje tla jakosti 4.2 stupnja Richterove ljestvice, prenijela je TV mreža CNN. Podrhtavanje tla zabilježeno je u 10:36 sati po lokalnom vremenu (01:36 GMT) objavljeno je iz USGS-a, što se podudara s navodima korejske državne agencije KCNA da je u to vrijeme izveden podzemni nuklearni pokus.
Južnokorejska novinska agencija Yonhap prenijela je rijeèi jednog visokog dužnosnika ministarstva obrane u Seoulu kako su "detektirali zvuk eksplozije kod mjesta Hwaderi, u pokrajini Sjeverni Hamgyong". Ova agencija smještena u saveznoj državi Colorado nije bila u stanju reæi je li podrhtavanje rezultat atomske eksplozije ili prirodnog potres.

TV mreža CBS prenosi ocjene struènjaka kako æe korejski nuklearni pokus, ako bude potvrðen, potaknuti utrku u naoružanju u regiji.  Podsjeæa se i na prošlotjedne izraze zabrinutosti ministra obrane Donalda Rumsfelda kako æe eventualni korejski pokus ukazati na nedjelotvornost meðunarodne zajednice pa æe i druge zemlje, koje razvijaju nuklearni program, vidjeti da nema velikih posljedica ako se nuklearna proba izvede.  Ako se informacije o izvedenoj podzemnoj nuklearnoj eksploziji pokažu toènima, Sjeverna Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja svijesta sa rigidnim maoistièkim režimom i problemom gladi, pridružit æe se ekskluzivnom klubu nuklearnih sila koji èine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina, te od 1998. Indija i Pakistan. Meðu zemljama za koje se smatra da posjeduju nuklearno oružje, ali to nisu nikada službeno potvrdile, najèešæe se spominje Izrael.  Vijeæe sigurnosti UN-a trebalo bi u ponedjeljak raspraviti objavu Sjeverne Koreje da je izvela podzemni nuklearni pokus, a oèekuje se da æe UN i Japan vjerojatno inzistirati na rezoluciji kojom bi se uvele dodatne sankcije Pyongyangu.
Rezolucijom koja je prihvaæena u lipnju, nakon serije sjevernokorejskih lansiranja projektila, Pyongyangu su uvedene ogranièene sankcije te se od njega zahtijevalo da prekine s programom balistièkih projektila. Taj je zahtjev Sjeverna Koreja odmah odbacila.

Rezolucija zabranjuje svim èlanicama UN-a da Sjevernoj Koreji prodaju materijal ili tehnologiju koja bi mogla služiti proizvodnji projektila ili oružja za masovno uništenje, a svim državama zabranjuje se i da od Sjeverne Koreje nabavaljaju projektile te zabranjeno oružje i tehnologiju.         

 (Hina)

Bijela kuæa: Nuklearni pokus je provokativni èin

WASHINGTON – "Sjevernokorejski nuklearni pokus predstavljao bi provokativni èin i prkošenje volji meðunarodne zajednice i našem pozivu da se suzdrže od akcija koje mogu pogoršati napetosti u sjevoroistoènoj Aziji", izjavio je glasnogovornik Bijele kuæe Tony Snow.
"Oèekujemo da æe Vijeæe sigurnosti UN hitno poduzeti akciju kako bi odgovorilo na taj neisprovocirani èin. Sjedinjene Države pozorno prate stanje i ponovo izražavaju svoju p
rivrženost zaštiti i obrani naših saveznika u regiji", naglasio je Snow.
Snow nije želio nagaðati o moguæem amerièkom odgovoru na sjevernokorejski potez. "U ovome trenutku još procjenjujemo podatke i nastojimo utvrditi što se dogodilo. Puno toga ovisi od toga što æe nam ti podaci reæi", dodao je.
Obavještajne službe SAD-a pomno su nadzirale nekoliko lokacija u Sjevernoj Koreji koje su mogle poslužiti kao poligon za podzemnu nuklearnu probu. Kretanje ljudi, automobila, podizanje ograda i druge aktivnosti uvjerile su neke analitièare da pokus uskoro slijedi. Dolazak gostiju na jedno od mjesta takoðer je govorio u prilog tim pretpostavkama.
Prošloga su tjedna amerièki dužnosnici oèekivali vijest o nuklearnom pokusu u Sjevernoj Koreji, a amerièki izaslanik na šestostranim pregovorima s Pjongjangom, Christopher Hill uputio je oštro upozorenje vlastodršcima te izolirane komunistièke države da moraju odluèiti žele li buduænost ili atomsko oružje, jer ne mogu imati oboje.

(Hina)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku