hamburger-icon

Kliker.info

Prijedlog zakona na Havajima : Mlađima od 100 godina zabraniti cigarete, a svima legalizirati ‘travu’?

Prijedlog zakona na Havajima : Mlađima od 100 godina zabraniti cigarete, a svima legalizirati ‘travu’?

07 Februara
06:48 2019

Američka savezna država Havaji razmatra zakon kojim bi se zabranilo pušenje svim građanima mlađima od 100 godina.

Planira se postupno podizanje dobi nakon koje se mogu legalno kupiti cigarete, dok se ne dosegne nova brojka, koja bi u praksi značila gotovo potpunu zabranu pušenja, piše Jutarnji list.

Suzbijanje

Demokratski član zastupničkog doma države Havaji Richard Creagan, inače liječnik po struci, predložio je novi zakon jer smatra kako trošarine i upozorenja na kutijama nisu dovoljno učinkovita sredstva za suzbijanje pušenja.

“Usporava ga, ali ne zaustavlja problem”, rekao je Creagan za havajske novine. “Imamo grupu ljudi koji su teško ovisni, robovi su bezumno loše industrije koja ih je porobila tako što je dizajnirala cigaretu koja uzrokuje jaku ovisnost, znajući da je izrazito smrtonosna.”

Creagan, koji je priznao da je pušio dok je bio student medicine, naglasio je kako je država dužna zaštititi zdravlje svojih građana. “Ne dopuštamo ljudima slobodan pristup opijatima, na primjer, ili lijekovima koji se izdaju na recept.”

Iako planira ograničiti korištenje duhanskih proizvoda na Havajima, Creagan podržava legalizaciju marihuane, i tvrdi kako pušenje te supstance ne predstavlja istu razinu rizika po zdravlje kao što je pušenje duhana. Zato se može očekivati da će Havaji uskoro zakonski legalizirati marihuanu po uzoru na još neke američke savezne države.

Prema predloženom zakonu, koji je dobio podršku još dva zastupnika potrebnu da uđe u službenu proceduru, najniža dob za kupovinu cigareta podigla bi se na 30 godina 2020. godine, 40 godina 2021., 50 godina 2022., 60 godina 2023., te konačno na 100 godina 2024.

“Ovo je smrtonosnije, opasnije od bilo kojeg lijeka na recept, i uzrokuje jaču ovisnost”, kazao je Creagan. “Iz moje perspektive, spašavamo ljude koji su robovi stravične ovisnosti, i oslobađamo ih od stravičnog ropstva. Ako ne zabranimo cigarete, ubijamo ljude.”

Havaji su jedna od rijetkih saveznih država u kojima se cigarete ne prodaju mlađima od 21 godine, a imaju i visoke trošarine na cigarete – od svake kutije u državnu se riznicu slije 20,7 kuna. O zakonu će se raspravljati pred Odborom zastupničkog doma tijekom ovog tjedna, a prijedlog je izazvao burne reakcije na društvenim mrežama.

Opušci

Građani Havaja nadaju se kako bi zakon mogao riješiti jedan od najvećih problema u toj turističkoj meki – ogromnu količinu opušaka koje turisti bacaju po plažama, no mnogi su primijetili i smješniju stranu zakona.

Jedan je korisnik Reddita tako zorno prikazao moguću scenu nakon donošenja zakona: “Zamišljam devedesetogodišnjake kako se okupljaju ispred dućana i moljakaju stogodišnjake da im kupe cigarete…”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku