hamburger-icon

Kliker.info

Približava se izricanje presude Međunarodnog suda pravde u Hagu

Približava se izricanje presude Međunarodnog suda pravde u Hagu

11 Februara
14:32 2007

Sakib Softić, pravni zastupnik BiH u sporu protiv SCG za genocid, sa optimizmom očekuje 26. februar za kada je najavljeno izricanje presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. On se nada da će tužbeni zahtjev naše zemlje biti prihvaćen, odnosno da će Sud potvrditi da je SCG izvršila genocid nad Bošnjacima u BiH.- Očekivanja bh. tima temelje se na rezultatima postupka i smatram da imamo puno pravo biti optimisti. Smatramo da su rezultati postupka pokazali da su Srbija i Crna Gora povrijedile Konvenciju o genocidu – rekao je Softić.Naši eksperti smatraju kako imaju ogroman broj dokaza o agresiji i genocidu. Između ostalog, među njima se našlo i nekoliko presuda Haškog tribunala za ratne zločine. Tu je i ona Radislavu Krstiću, kojom se rat u BiH karakteriše kao međunarodni sukob, a zločini u Srebrenici kao genocid, što se neće moći posmatrati u drugačijem svjetlu, iako ova dva suda u Hagu djeluju nezavisno jedan od drugog. Datum objave izricanja presude službeni

Beograd je povezao s terminom kad se Srbija treba izjasniti o planu specijalnog predstavnika UN-a Martija Ahtisarija o konačnom statusu Kosova. To je shvaćeno kao olakšavajuća solucija, u čemu se odmah vidjelo prostora za špekulacije da se istovremeno ne može donijeti odluka o "otimanju Kosova" i proglašavanju krivice za genocid u BiH. – Potpuno je slučajno došlo do podudaranja raspleta kosovske krize i izricanja presude po tužbi BiH za genocid. Ta dva pitanja se ne mogu dovoditi u vezu. Međutim, uvjeren sam da je za mir na Balkanu neophodno da Srbija i Crna Gora budu proglašene krivim za kršenje Konvencije o genocidu – naglasio je Softić.Sa njim se u potpunosti slaže i naš ambasador u Hagu Fuad Šabeta koji je duboko uvjeren da to ni u kom slučaju ne može utjecati na presudu.- MSP je izuzetno profesionalna institucija i nemoguće je špekulirati o njegovim odlukama. Treba imati na umu da njih donose sudije najvišeg suda UN-a, vrhunski profesionalci, kojima je jedino mjerilo pravo i pravda. Sud je apsolutno neovisan i bilo kakva trgovina bi bila nešto što bi okrnjilo njegov ugled. Zato vjerujem da presuda MSP neće niti smije biti predmet političkog ili bilo kakvog potkusurivanja – rekao je Šabeta.Softić je istaknuo da će bh. tim nakon presude donijeti odluku o daljnjim koracima. Ukoliko se ispune njegova očekivanja i presuda bude na strani BiH, Softić kaže da će godina nakon njenog izricanja biti slobodna za pregovore o visini i načinu nadoknade štete.- Ukoliko se u tom periodu ne uspijemo dogovoriti, bit će nastavljena rasprava pred Sudom od kojeg smo i zatražili da unaprijed rezerviše termin za nastavak rasprave o nadoknadi štete – kazao nam je Softić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radoslav Stojanović, pravni zastupnik SCG
Pravni zastupnik tužene SCG Radoslav Stojanović jučer nam je kazao da očekuje pozitivnu odluku.- Znači očekujem da će spor biti riješen tako da ćemo u budućnosti lijepo sarađivati kao dvije prijateljske države. I tako će biti – kazao je Stojanović za "Dnevni avaz".Međutim, dodao je da ne želi špekulirati o sadržaju odluke koju je donio MSP.- Bitno je da se spor okonča na način koji će nam osigurati svjetliju budućnost. Jer, pametno kaže ona izreka "Rat je mnogo lakše početi nego ga završiti", a loše se piše narodu koji nije u stanju završiti rat. Pa dajte da pokažemo da znamo završiti rat – poručio je Stojanović.On je kategorično odbacio špekulacije da se rješavanje statusa Kosova može odraziti na ishod presude MSP.- Nikako se ne može povezivati Kosovo s tužbom. To su nespojive stvari, jedna se rješava diplomatskim, a druga sudskim putem, neovisno jedna od druge. Te špekulacije su dio priča u Srbiji kao što su one "ako Kosovo dobije nezavisnost, dobit će i RS", pa se sad mogu čuti i nove verzije "ako Srbija prihvati Ahtisarijev plan, neće joj se staviti na pleća i odgovornost za genocid"… No, takve veze ne treba uzimati za ozbiljno – zaključio je Stojanović.(Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku