hamburger-icon

Kliker.info

Presudna etapa : Crna Gora na korak do američke podrške ulasku u NATO

Presudna etapa : Crna Gora na korak do američke podrške ulasku u NATO

28 Marta
08:12 2017

Američki Senat podržao je proceduralnu mjeru kojom je okončana rasprava o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO , čime je otvoren put za konačnu ratifikaciju tog dokumenta koja bi se trebala dogoditi do kraja tjedna.

Za okončanje rasprave glasalo je 97 senatora, dok su protiv bili samo dvojica.

Predsjedatelj u Senatu, republikanski senator Mitch McConnell ocijenio je da će pozitivno glasanje o protokolu za Crnu Goru dati znak ostalim državama koje se žele priključiti Alijansi da “put do članstva, iako težak, nije uzaludan”.

“Sjedinjene Države i europski saveznici suočavaju se s brojnim prijetnjama, pa je NATO i dalje izuzetno dragocjen savez”, prenio je njegove riječi Glas Amerike.

Ponovio je i kako SAD traži od svojih saveznika ispunjenje obaveza, a na prvom mjestu je izdvajanje dva posto BDP-a za obranu kako bi Alijansa mogla poboljšati svoje kapacitete.

“Zato i mi moramo ispuniti svoje obaveze, uključujući i glasanje u Senatu za Protokol o pristupanju Crne Gore”, istaknuo je McConnell.

Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin na sve načine pokušava zastrašiti države koje žele postati članice Alijanse i proširiti utjecaj Rusije.

Paul: Samo dodatna obaveza

Senator Rand Paul iz Kentuckyja, jedini koji se za sada javno protivio širenju Alijanse na Crnu Goru, smatra da NATO od prijema Crne Gore i njenih 2.000 vojnika neće imati mnogo koristi.

“Prijem Crne Gore samo bi predstavljao dodatnu financijsku i vojnu obavezu za SAD i ne bi unaprijedio njene sigurnosne i nacionalne interese”, smatra Paul.

Stoga ne želi da se SAD prijemom Crne Gore obaveže da će slati svoje vojnike u potencijalni konflikt ako budu morali braniti novu članicu.

U tom smislu zatražio je usvajanje amandmana koji bi predviđao da Kongres SAD odobri ulazak u rat u slučaju aktivacije člana petog Povelje NATO-a, koji podrazumijeva međusobnu obranu članica.

Prethodno je Paul ocijenio i opasnim da se Sjedinjene Države angažiraju na obrani jedne nove članice.

“Nije razumno proširivati monetarne i vojne obveze Sjedinjenih Država dok naš dug iznosi 20.000 milijardi dolara”, objasnio je.

Njegovo protivljenje je izazvalo kritike senatora Johna McCaina koje ga je optužio da radi za Putina.

Sporazum ratificiralo 25 od 28 članica

Bez obzira na protivljenja, Senat bi ovog tjedna trebao potvrditi pristup Crne Gore NATO-u i tako omogućiti da predsjednik Donald Trump ratificira proširenje Atlantskog saveza na tu zemlju, bez obzira na prosvjede Rusije.

Za izglasavanje je potrebna dvotrećinska većina, a svi demokrati i gotovo svi republikanci podržavaju proširenje Saveza, kao i Trumpova administracija.

“Ratifikacija pristupa Crne Gore NATO-u je u interesu Sjedinjenih Država”, napisao je prošlog tjedna državni tajnik Rex Tillerson šefovima Senata, a prenosi AFP.

Do danas je 25 od 28 zemlja članica NATO-a ratificiralo ulazak Crne Gore, koja se nada da će kao punopravna članica sudjelovati na summitu NATO-a već 25. svibnja u Bruxellesu.

“Sudjelovanje Crne Gore na summitu NATO-a kao članice, a ne promatrača, poslat će snažan znak transatlantskog jedinstva te poruku da nijedna treća strana nema pravo veta na odluke NATO-a”, istaknuo je Tillerson.

Osim Sjedinjenih Država, Nizozemska i Španjolska trebaju još ratificirati ulazak Crne Gore u NATO.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku