hamburger-icon

Kliker.info

Presudna bitka za Siriju : Sirijska vojska i Rusi pred velikom pobjedom, Lavrov i Kerry dogovaraju predaju Alepa al-Asadu

Presudna bitka za Siriju : Sirijska vojska i Rusi pred velikom pobjedom, Lavrov i Kerry dogovaraju predaju Alepa al-Asadu

06 Decembra
06:28 2016

alep787Moskva i Washington bi do sredine sedmice mogli (morali!?) postići dogovor o povlačenju svih protubašarovskih snaga iz istočnog Alepa.Kako je rekao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov svome američkom kolegi na odlasku Johnu Kerryju, primirje će stupiti na snagu kad se usuglase rute i vrijeme izlaska opozicionih  snaga iz toga strateški važnoga sirijskoga grada.

Lavrov je odbio prijedlog Washingtona da prvo dođe do primirja, pa da onda pregovaraju o premještanju opozicionih  snaga iz Alepa. Glavni ruski diplomat tvrdi da bi primirje sada bilo nesvrsishodno te bi omogućilo opozicionim  snagama da se pregrupiraju i dobiju na vremenu.

S obzirom na to da su snage Bašara al-Asada, uz pomoć ruskih raketnih i zračnih udara te iranskih dragovoljaca na terenu, u posljednjih nekoliko dana ovladale sa 60 posto istočnog Alepa te su razdvojile branitelje, bilo kakav predah ne ide im na ruku.

Pobunjeničke grupe  odbijaju napustiti Alep

Pobunjeničke grupe  obznanile su u ponedjeljak da će se boriti do “zadnje kapi krvi” u Alepu odbacivši objavu razgovora između Rusa i Amerikanaca o njihovoj evakuaciji iz drugog najvećeg grada Sirije gdje gube teren u borbi s režimom.

“Revolucionari neće otići iz istočnog Alepa, borit će se s ruskim i iranskimm okupatorima do posljednje kapi krvi”, rekao je Abu Abdel al-Rahman al-Hamoui, dužnosnik grupe  Jaich al-Islam.

Rusija i Iran su saveznici sirijskog režima. “Neka Rusi odu iz Alepa”, rekao je Jaser al-Jusef iz grupe  Nuredin al-Zinki.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije u ponedjeljak izrazio je uvjerenost da Washington i Moskva mogu ove sedmice  postići dogovor o povlačenju svih pobunjenika iz istočnih dijelova Alepa.

Kad dogovor bude postignut, pobunjenici koji ostanu u opkoljenom istočnom dijelu grada bit će smatrani teroristima i Rusija će pomoći sirijskoj vojsci u njihovu protjerivanju, rekao je.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku