hamburger-icon

Kliker.info

Presudna bitka za Balkan : Dodik sa Rusima dogovara otvaranje vojne baze kod Banja Luke !?

Presudna bitka za Balkan : Dodik sa Rusima dogovara otvaranje vojne baze kod Banja Luke !?

01 Aprila
08:37 2017

Balkan je ponovo u fokusu svjetskih medija  koji ,  sve  učestalije , u svojim analizama iskazuju bojazan da bi se krvave devedesete mogle ponoviti. U svojoj  analizi to  je prije par dana  naglasio  i američki institut Stratfor objavljujući svoju posljednju prognozu  za Balkan, naslovljenu indikativnim nazivom “Rusija drma osinje gnijezdo”, pokazujući tako   razmjere ruskog uticaja, koji će se,  kako prognoziraju ,  dalje širiti najturbulentnijim područjima Balkana.

U osnovi radi se o instrumentalizaciji , odnosno, sada već očajničkom pokušaju spašavanja  projekta B4 , koji da podsjetimo , potencira vojnu   neutralnost četiri balkanske zemlje (B-4)- Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH .  Jednostavno govoreći, projekat je   u osnovi zamišljen i  pokrenut  kako bi se  zaustavilo  daljnje  širenje NATO saveza na području bivše Jugoslavije  i da se  usputni pokušaj stvaranja “Balkanske gubernije” predstavi  kao ruska podrška neutralnosti na ovom području, uz obavezno pozivanje na principe ravnopravne saradnje i uzajamnog povjerenja između  velikih sila i država regiona.

Trenutno stanje na terenu govori  međutim da je  Washington i definitivno odbio ponuđeni prijedlog Moskve  na što upućuje i   činjenica da je prije par dana američki Senat ratifikovao   Protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu . Protokol je   podsjećamo, podržalo   98 senatora, dok su  samo dvojica senatora,  Rand Paul i Mike Lee, bili protiv, nakon čega je odluka predata američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na potpisivanje.

U vremenu kada se Trumpov potpis sa nestrpljenjem očekuje pošto bi time  Crna  Gore  i zvanično ispunila najvažniji uslov prije punopravnog pruključenja u junu ove godine, Kliker.  info   dolazi  do eskluzivnih  informacija  koje  kažu  da  predsjednik RS Milorad Dodik   ovih dana intenzivno dogovara otvaranje ruske baze  kod BanjaLuke , kao protutežu  pomenutom procesu.  Baza bi, tvrde naši izvori bliski akademskim i nevladinim krugovima u Washingtonu i Bostonu , po modelu i formi trebala biti kao ona u Nišu – humanitarni centar, odnosno  baza za  brzo djelovanje, u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.

Poruka je jasna, ako Rusi otvore “humanitarni centar” kod Banja Luke,  koji bi u slučaju  potrebe ili naredbe iz Moskve , u rekordnom vremenu mogao prerasti u  funkcionalnu vojnu bazu, u pitanje dolazi strateški položaj Brčko Distrikta.Što je naročito zanimljivo  i  u kontekstu pomenute priče   vrlo opasno ,  ovih dana je objelodanjeno , potom i   zvanično potvrđeno,  da Rusi pokušavaju paralelno otvoriti i trenažni centar i u Vojvodini.

Pored toga naši izvori  tvrde da su na žalost i bh Hrvati itekako prisutni  u toj priči , dajući  podršku, zauzvrat traže   treći entitet. Korelacija je vidljiva – Rusi brane bih Srbe i Hrvate ,a to  se jasno uočava i  u nedavnoj  izjavi   ruskog ministra Sergeja Lavrova,  koji je da podsjetimo, na predavanju polaznicima ruske Generalštabne  akademije istakao,  da postoje  pokušaji smanjenja prava Srba i Hrvata u BiH, što je kako kaže, za rusku stranu apsolutno neprihvatljivo.

Naši izvori, primjećuju dalje, dodatni element saradnje  Dodika i Čovica koji je na “ruskoj liniji”. U  Beču, otkrivaju nam,  Čovicev ambasador, zajedno sa Dodikovim šefom predstavništva , organizuje  između ostalog zajedničko okupljanje. Dodik je , tvrde, svoja predstavništva stavio na uslugu i Čoviću. To je jednostavno rečeno zajednički rad protiv  BiH i paralelizam usmjeren prema DKP mreži.

Čovic zauzvrat ne napada i šutke prelazi preko prekomjernog porasta ruskog uticaja. Ali, kroz svoju mrežu u Briselu, napada i podriva uticaj Dodikovog političkog neprijatelja   Aleksandra Vučica, ističu Klikerovi provjereni izvori  bliski akademskim i nevladinim krugovima u Washingtonu i Bostonu. Primjećuju također i činjenicu  da su Berlin, Beč i London  upozorili, ili su na putu da upozore službeni Zagreb zbog uloge Čovica u proširenju ruskog uticaja na Balkanu.

Balkanski galimatijas, naglašavaju,  upotpunjuje nervoza u Zagrebu,  pošto je Plenković , kao i Katolička crkva, opomenut na zajednički rad Dodik-Čovic protiv BiH. Dodatno, boje se klice neke nove Jugoslavije, zajedničkog jezika, Čovičeve ćirilice i carinske unije u koju bi Beograd i Moskva mogli uvuci Čovića. Njega u  isto vrijeme  u HAZU zovu najnovijim predvodnikom Ilirskog pokreta – najnovijim Ljudevitom Gajem koji predvodi u pravcu novog političkog ujedinjenja južnih Slovena.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku