hamburger-icon

Kliker.info

Pressova slagalica : Lagumdžija novi premijer FBiH, Dodiku MSP?!

Pressova slagalica : Lagumdžija novi premijer FBiH, Dodiku MSP?!

21 Januara
16:06 2011

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija odustao je od zahtjeva da vodi Savjet ministara BiH i prihvatio da bude novi premijer Federacije BiH! Do ovog obrta došlo je poslije njegovog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Pored toga, Merkelova je uspjela da ubijedi Lagumdžiju da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara prepusti Hrvatu iz Čovićevog HDZ-a, ali i da SNSD dobije Ministarstvo spoljnih poslova.Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić tvrdi da je imenovanje Lagumdžije za federalnog premijera vrlo realna opcija i da postoji mogućnost da je on, od samog početka, jurio upravo to mjesto.

– U FBiH postoji energetski sektor na koji je SDP stavio šape, a i sve drugo im je mnogo lakše, jer na tom nivou nema SNSD-a. Ali i ta varijanta je jednako pogubna za BiH, kao i ona da Lagumdžija bude na čelu Savjeta ministara, jer se u oba slučaja iz priče izbacuju oba HDZ-a, a to praktično znači i cijeli jedan narod – kaže Vasić.Diplomata iz jedne od zemalja EU u Sarajevu objašnjava za Press RS da bi prema njegovim saznanjima taj dogovor trebalo da bude finalizovan u narednih nekoliko dana i to nakon što se u Berlinu održi još jedan krug razgovora njemačkih zvaničnika sa ključnim domaćim političkim liderima.

Izlazna strategija

Isti izvor kaže da je Lagumdžija shvatio da na nivou BiH ne može da dobije ono što za sebe traži, a to su pozicije predsjedavajućeg Saveta ministara ili ministra spoljnih poslova.- Zato Lagumdžiji preuzimanje ključne pozicije na nivou FBiH predstavlja neku vrstu izlazne strategije. On ne želi da bude marginalizovan, a interesuje ga i funkcija sa koje se može doći do novca. To pozicija federalnog premijera svakako omogućava – kaže naš sagovornik.On podseća i na neke ranije izjave Zlatka Lagumdžije kada je poručivao da SDP ne mora po svaku cijenu da bude dio vlasti na zajedničkom nivou, ali da će sigurno predvoditi vladajuću koaliciju u FBiH.

– Polako se ispostavlja da njega isključivo i interesuje vlast u FBiH, a da je blokiranje zajedničkih institucija bio samo dio njegove taktike. Naime, Lagumdžija zna da se koncept stvaranja unitarne BiH ne može praviti od vrha, već od nešto nižeg nivoa, što znači da je prvo potrebno unitarizovati FBiH i riješiti se hrvatskog problema. Zato bi SDP mogao čak i potpuno da odustane od učešća u vlasti na zajedničkom nivou, samo kako bi objeručke, zajedno sa svojim partnerima, SDA, HSP-om i NSRzB prigrabio vlast u FBiH – navodi izvor Pressa.Press podsjeća o da je u glavni njemački grad prvo otputovala delegacija SDA koju su predvodili Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović. Oni su se susreli sa Kristofom Hojsgenom, savjetnikom njemačke kancelarke za spoljne poslove, a danas bi to isto trebalo da uradi i delegacija HDZ-a BiH predvođena Draganom Čovićem.

Udar na Hrvate

Prema još nepotvrđenim informacijama, do kraja mjeseca put Berlina krenuće i delegacije SDP-a i SNSD-a, a nakon toga proces formiranja vlasti bi donekle trebalo da bude odblokiran. Jedan krug razgovora u Berlinu održan je i tokom decembra i tada su sa Merkelovom razgovarali predstavnici SDA, HDZ-a BiH i SDP-a.Iz SDP-a nisu željeli da potvrde, ali ni da demantuju da je Lagumdžija glavni kandidat za federalnog premijera, navodi dalje Press, te da je portparol stranke Damir Mašić izjavio da će krajem mjeseca delegacija stranke otputovati u Njemačku, ali nije želio otnrivati više detalja. Ipak, navodno je potvrdio da je trenutno najozbiljniji kandidat za federalnog premijera generalni seketar SDP-a Nermin Nikšić.

– SDP čini sve da iz vlasti izbaci stranke koje imaju 90 odsto hrvatskih glasova, pa onda puštaju različite priče u javnost, a SDA, HSP i NSRzB izmenjuju se u ulozi njihovog potrčka. SDP ima nameru da u FBiH sprovede jedan izuzetno opasan projekat koji podrazumeva formiranje vlasti sa HSP-om, koji nije legitiman predstavnik Hrvata i NSRzB, koja se tako i ne predstavlja. Ali, videćemo, još nije sve gotovo – naveo je u izjavi za Press portparol HDZ-a BiH Mišo Relota.  (Kliker.info-Press)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku