hamburger-icon

Kliker.info

Press : Srpski lobisti u Americi podržali Harisa Silajdžića

Press : Srpski lobisti u Americi podržali Harisa Silajdžića

18 Februara
07:45 2009

Srpski lobisti u Vašingtonu, kojima Vlada RS mjesečno plaća 120.000 dolara za zastupanje interesa Republike Srpske u SAD, naprosto su prespavali novu, probošnjačku rezoluciju o BiH koja je prije nekoliko dana upućena američkom Kongresu, piše Press. U svemu ovome daleko je najskandaloznija činjenica da su ovu rezoluciju podržali i neki članovi srpskog kokusa poput kongresmena Bermana Hauarda. – Očigledno je da Hauard nije dovoljno upoznat sa situacijom u BiH i da je zbog toga i glasao za prijedlog rezolucije. Ali, ako je već Hauard bio neobavjašten, pitanje je šta je radila lobistička kuća „Kvin Gilespi", čije usluge Vlada Srpske plaća čak 120.000 dolara mesečno! Sve ovo je veoma zabrinjavajuće i prilično porazno za Srbe, pogotovo ako se uzme u obzir da se ovakva rezolucija predlaže u trenutku kada se nova američka administracija zalaže za nove ciljeve!
Prijedlog rezolucije kojom se zahtjeva čvršći angažman SAD u BiH uz ostanak OHR-a, podržali su čak i kongresmeni iz srpskog kokusa, potvrđeno je Pressu RS iz odlično obavještenih izvora bliskih Ministarstvu spoljnih poslova BiH …

Izvori Pressa RS tvrde da iza ove rezolucije, koja će, kao i desetine sličnih prije nje, poslužiti kao okvir za nove pritiske na RS i Srbe, stoji bošnjački član Predsedništva Haris Silajdžić, koji se već desetak dana nalazi u privatnoj poseti SAD-u.

– Rezolucija je rezultat višemjesečne dobro osmišljene lobističke kampanje koju je u Vašingtonu, prema direktnim Silajdžićevim instrukcijama, vodilo tzv. Bošnjačko-američko Savjetodavno veće za BiH (BAACBH). Riječ je o organizaciji koja je u maju 2005. godine, zahvaljujući podršci tadašnjeg senatora, inače, sadašnjeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, izlobirala i poznatu rezoluciju američkog Senata o genocidu u Srebrenici. Najnovija rezolucija predviđa dalju centralizaciju BiH i snažniji angažman SAD u cijeliom regionu, a posebno u Bosni, i to kroz imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan – otkrivaju izvori Pressa RS.Oni ističu da je u svemu ovome daleko najskandaloznija činjenica da su ovu rezoluciju podržali i neki članovi srpskog kokusa poput kongresmena Bermana Hauarda.

– Očigledno je da Hauard nije dovoljno upoznat sa situacijom u BiH i da je zbog toga i glasao za predlog rezolucije. Ali, ako je već Hauard bio neobavašten, pitanje je šta je radila lobistička kuća „Kvin Gilespi", čije usluge Vlada Srpske plaća čak 120.000 dolara mjesečno! Sve ovo je veoma zabrinjavajuće i prilično porazno za Srbe, pogotovo ako se uzme u obzir da se ovakva rezolucija predlaže u trenutku kada se nova američka administracija zalaže za nove ciljeve – ističu izvori Pressa RS.

Oni tvrde da je Siljadžić tokom svog boravka u SAD instruisao svog savetnika za spoljnu politiku Elvira Čamdžića i Mirsada Hažikadića, Bošnjaka iz Banjaluke, koji je na čelu BAACBH, da isposluju da rezolucija uđe u redovnu kongresnu proceduru.Zvanični sajt BAACBH otkriva da su tekst nove rezolucije o BiH sponzorisali kongresmen Berman Hauard, predsjednik Spoljnopolitičkog komiteta Kongresa, potom kongresmen Alsi Hejstings, demokrata sa Floride, koji predvodi Helsinški komitet za ljudska prava, kao i  kongresmeni Ras Karnahan i Kristofer Smit, kopredsedavajući prilično brojnog Kluba prijatelja BiH u Kongresu.Darko Trifunović, nekadašnji prvi sekretar misije BiH pri sjedištu UN u Njujorku i dobar poznavalac prilika u SAD, upozorava da to nisu beznačajna imena u američkom Kongresu. – Posebno mislim na kongresmena Hejstingsa, crnačkog lidera i borca za ljudska prava, koji je veoma blizak predsjedniku Baraku Obami. Zabrinjavajuće je da je za rezoluciju glasao i Berman Hauard, koji se nalazi na spisku 22 člana Srpskog kokusa, koji RS očigledno slabo ili nikako ne koristi. Preporučujem Vladi RS da hitno uputi pismo svim članovima američkog Kongresa, u kojem će ih upoznati sa stanjem u BiH i činjenicom da se Haris Silajdžić snažno suprotstavlja Prudskom sporazumu koji ima podršku aktuelne administracije SAD – kaže Trifunović.

Fakti:

– Prijedlog nove rezolucije o BiH u proceduru američkog Kongresa uvršćen je u petak, 13. februara

– Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za BiH (BAACBH) zvanično je formirano u januaru 2006, a većina članova te organizacije je radila na donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja je u Senatu usvojena u maju 2005.

– Na zvaničnom sajtu BAACBH piše da je tokom „agresije i genocida, koje su od 1992. do 1995. počinile srpske snage, u BiH ubijeno 200.000 ljudi, a raseljeno dva miliona „– Haris Silajdžić je u novembru prošle godine tužio RS Ustavnom sudu BiH zbog „protivustavnog" angažovanja lobističke firme u SAD, ali je Ustavni sud odbio njegov zahtjev da RS obustavi lobističke aktivnosti .  (Kliker.info-Biznis.ba)
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku