hamburger-icon

Kliker.info

Press RS : Tadiæ dolaskom u Banja Luku smirio Dodika!

Press RS : Tadiæ dolaskom u Banja Luku smirio Dodika!

24 Juna
06:10 2009

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je čelnicima RS i liderima srpskih političkih partija da ne želi da se miješa u  njihove odluke i vođenje cjelokupne politike, ali im je savjetovao da ne bi trebalo da guraju prst u oko međunarodnoj zajednici, saznaje Press RS u odlično obavještenim izvorima bliskim vrhu vlasti RS!Tadić je istakao da on nije Slobodan Milošević i da nema namjeru da nameće bilo kakva riješenja, ali da želi da apeluje na vlasti RS da ne zaoštravaju odnose s međunarodnom zajednicom, jer to nije u interesu ni RS ni Srbije.- Moj prijateljski savjet je da normalizujete odnose s međunarodnom zajednicom i da obratite pažnju na svoju retoriku, jer vas ona najviše košta i zahvaljujući njoj se otišlo daleko u nepotrebnu konfrontaciju s međunarodnom zajednicom. Ne morate javno da iznesete baš sve što mislite ili namjeravate da uradite. Nekad je bolje da se ugrizete za jezik – rekao je Tadić sagovornicima u Banjaluci.
U četiri oka!
Podsjetimo, predsjednik Srbije razgovarao je prekjuče sa najvišim zvaničnicima RS i šefovima srpskih političkih partija o situaciji nastaloj nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko poništio zaključke Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa Srpske na BiH. Iako je zvanično stao iza vlasti RS i istakao da je nametanje rješenja od strane OHR-a neprihvatljivo za Srbiju, kao garanta Dejtonskog sporazuma, Tadićeva prevashodna namjera je bila da „spusti loptu" i da ne dozvoli dalje zaoštravanje odnosa Banjaluke sa međunarodnom zajednicom, piše Press.Kako saznajemo, predsjednik Srbije je najprije u četiri oka „raščistio" neke nedoumice sa premijerom RS Miloradom Dodikom, da bi se na zvaničnim sastancima njih dvojica pojavila sa već usaglašenim stavovima. Izvor Pressa RS blizak Dodikovom kabinetu kaže da je avion u kome je bio predsjednik Tadić sletio u Mahovljane oko 15, a da su razgovori u Vladi RS počeli nešto poslije 17 časova.- To znači da su Tadić i Dodik imali dug sastanak u četiri oka, u kojem je predsjednik Srbije uspio da „umiri" premijera RS. Dodik je tokom sastanka sa šefovima parlamentarnih stranaka imao spreman papir sa kojeg je pročitao šta misli o cijeloj situaciji i to svjedoči da je sve utanačio sa Tadićem – tvrde naš izvor.
Cilj je NATO
Kako Press RS saznaje, Tadić je posebno ukazao na značaj približavanja Srbije i BiH članstvu u NATO-u.- Tadić je rekao da je ulazak u NATO strateški cilj cijelog srpskog naroda i da to treba da imaju na umu i političari u RS. On je ukazao na problem koji ima u Srbiji na tom planu, podsjetivši da se tome protive naprednjaci, radikali i stranka Vojislava Koštunice. Podršku stavu da je Srbima potreban NATO nije dobio od svih učesnika sastanka, ali stekao se utisak je da Dodik to podržava – otkriva izvor Pressa RS.Na sastancima predsjednika Srbije sa zvaničnicima RS dogovoren je i dalji redoslijed poteza u vezi sa situacijom nastalom nakon poništavanja zaključaka NS RS. Kako se nezvanično saznaje, postignuta je saglasnost da se rasprava o skupštinskim zaključcima povuče sa zasjedanja parlamenta RS, koje je u toku, a da Vlada RS predloži održavanje posebne sjednice NS RS, na kojoj će biti utvrđeni novi  stavovi. Takav scenario potvrdio je i Petar Đokić, lider Socijalističke partije, koja je u koaliciji s SNSD-om.- Treba naći kompromis. Po mom mišljenju, to je moguće učiniti deklaracijom ili stavom, u kojima ćemo reći da imamo svoj stav kada je riječ o prenosu nadležnosti – rekao je Đokić.
Murselović: Izbjegao Bošnjake        Predstavnici bošnjačkih partija u parlamentu RS izrazili su negodovanje zbog toga što se predsjednik Srbije Boris Tadić prekjuče sastao samo sa liderima srpskih partija.- Nije mi jasno zašto da na taj sastanak nisu pozvani i predstavnici ostalih stranaka u RS, a ne samo srpskih. Nadam se da će Tadić, kada dođe u Sarajevo, imati isti ovakav sastanka i sa liderima bošnjačkih partija – rekao je poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović       (Kliker.info-Press RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku