hamburger-icon

Kliker.info

Press RS : Nova ofanziva Amerike na Republiku Srpsku i Milorada Dodika

Press RS : Nova ofanziva Amerike na Republiku Srpsku i Milorada Dodika

14 Maja
05:08 2009

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju o BiH, u kojoj se poziva na hitnu ustavnu reformu i traţi imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan, koji bi u saradnji sa EU i političkim liderima u BiH obezbjedio reforme na svim nivoima vlasti u zemlji.Ovim je, tvrde dobro obavješteni sagovornici Pressa RS, američka administracija započela novu diplomatsku ofanzivu na BiH. Ta ofanziva biće nastavljena i naredne sedmice, kada u zvaničnu posjetu Sarajevu stiže potpredsjednik SAD Biden.

 U tom svijetlu treba posmatrati i informacije o velikom pritisku na premijera RS Milorada Dodika da uđe u nove pregovore o ustavnim promjenama. Dodik æe, kako tvrde diplomatski izvori Pressa RS, biti ucjenjen optuţnicom koju protiv njega sprema  Tuţilaštvo BiH.Inaèe, u novoj kongresnoj rezoluciji navodi se da je uključivanje BiH u evroatlantsku zajednicu nacionalni interes SAD. U dokumentu prepunom netačnih konstrukcija navodi se i da je „rat u BiH bio obiljeležen agresijom, etničkim čišćenjem i genocidom, koji su zaustavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom".

 U rezoluciji se dodaje i da Dejton sadrţi mnoge kompromise koji su bili nametnuti potrebom da se saèuvaju ljudski životi, ali koji su otežali napore da se razviju efikasne i efektivne političke institucije.Premijer RS Milorad Dodik tvrdi da još nije upoznat sa rezolucijom, ali ističe da Srpska neće ulaziti u ustavne promjene ako taj proces bude modifikovao ili vodio bilo ko iz meðunarodne zajednice.- Autonomno pravo svakog parlamenta je da donosi dokumente iz svoje nadleţnosti. Ukoliko je to ohrabrivanje procesa, mi nemamo ništa protiv. Ali, ako je u rezoluciji naznaèeno da će to eventualno biti pod voðstvom međunarodne zajednice, mi smo protiv toga i u taj proces nećemo ulaziti. Nema mjesta bilo kakvom likovanju ili tuzi zbog usvajanja rezolucije, jer je autonomno, regularno i autentično pravo Kongresa da o tome odlučuje! Poštujem to pravo, ali ustavne promene su naš problem i od nas će zavisiti da li će ih biti ili neæe – kaže Dodik.

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost Darko Trifunović kaže za Press RS da je ova rezolucija u političkom smislu izuzetno opasna po RS, iako nema obavezujuæi karakter. On ističe da se njome u potpunosti krši i Dejtonski sporazum i međunarodno pravo.- Amerika priča kako je BiH suverena zemlja, a istovremeno narušava taj suverenitet tako što se miješa u njena unutrašnja pitanja! To je klasično gaženje međunarodnog prava, a sve pod uticajem Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, organizacije za koju već dvije godine tražim da se ugasi. Očigledno je da su Amerikanci ponovo bacili oko na BiH i u tom svetlu treba posmatrati Bidenovu posjetu Sarajevu.

Prema informacijama koje imam, on dolazi, prije svega, zbog ustavne reforme, a izgleda da ima i neke konkretne prijedloge – ističe Trifunoviæ.Na drugoj strani, bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozdravio je donošenje rezolucije, istakavši da je ona donijeta jednoglasno.- Ova rezolucija šalje ohrabrujuću poruku za BiH i predstavlja snaţnu podršku onim politièkim snagama koje se zalaţu za izgradnju funkcionalne i potpuno demokratske drţave BiH – tvrdi Silajdžić. 

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić kaţe da je ţelja amerièke administracije za jačim angaţmanom u BiH potpuno neskrivena.- Ako je taèno da je rezolucija usvojena jednoglasno, onda se postavlja pitanje šta rade naši lobisti, za koje se iz budžeta izdvajaju velike pare! Bez obzira na to što je ta rezolucija neobavezujuća, ona će biti jedna vrsta podrške amerièkim planovima na ovom podruèju i sasvim sigurno će i Joseph Biden to imati u vidu. Sve mi se više čini da će Amerikanci otvoriti novu priču o Ustavu, koja će biti praćena jo većim pritiscima – ističe Čavić. (Kliker.info-Press RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku