hamburger-icon

Kliker.info

Press istražuje: Kako bi izgledao rat Srbije i Hrvatske

Press istražuje: Kako bi izgledao rat Srbije i Hrvatske

24 Januara
07:42 2010

Srbija je trenutno najjača vojna sila na zapadnom Balkanu, ali to u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji na prostoru bivše Jugoslavije nema mnogo značaja. Jer, pored toga što Zapad za sada ne bi dozvolio ponovno paljenje „bosanskog lonca", koji je tako lako podgrijao Mesić, vojni eksperti smatraju da nijedna vojska nekadašnjih država SFRJ nema dovoljno kapaciteta ni opremljenosti da bi izdržala sukob većih razmjera. Naime, nedavna izjava odlazećeg hrvatskog predsjednika da bi u slučaju raspisivanja referenduma u RS poslao hrvatsku vojsku na koridor kod Brčkog, kojim bi bosanskim Srbima presjekao teritoriju, podsjetila je na period s kraja osamdesetih godina prošlog vijeka kada niko nije vjerovao da je rat moguć i po principu „koga je zmija ujela, taj se i guštera plaši" probudio strahove od novih ratova na ovim prostorima.

Dovoljne su dvije budale                           Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbjednost, kaže da je reći da rat u Bosni nije moguć kao da kažete da je nemoguće da u januaru padne snijeg.- Ukoliko bi došlo do toga što je najavio Mesić, to bi preraslo u sukob srpske i hrvatske vojske. Ako bi Hrvatska vojska ušla na teritoriju BiH, to bi bila agresija i morale bi da reaguju snage BiH, ali jasno da bi se u tom slučaju ta vojska raspala. Onda bi morala da se umiješa Vojska Srbije, kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma. Ali, mislim da u ovom trenutku ne postoji šansa da Hrvatska napadne RS. To je jedna politikantska izjava odlazećeg predsjednika Mesića. Činjenica je da ne postoje obavještajni podaci da bi Hrvatska mogla da napadne RS, niti postoje izvještaji o tome da Hrvatska vrši pregrupisavanje svojih snaga koje bi ukazalo da je Brčko postalo važnija strateška tačka nego što je bilo do juče – otkriva Dragišić.

Ipak, ako bismo hipotetički gledali u kakvom su stanju vojske ovih država, on kaže da je prema svim procjenama jača Vojska Srbije, i u naoružanju i ljudstvu, i da bi u slučaju sukoba imala veliku prednost.Vojni analitičar Veljko Kadijević kaže da pitanje nekog novog balkanskog rata ne mora da se gleda kao pitanje tehničke opremljenosti vojnih snaga, jer su „za svaku glupost dovoljne dvije budale". – Lično, ne vjerujem da bi se Srbija uvukla u takav rat. Srbija tu ima dobru poziciju. Većina vojski na Balkanu su na minimumu opremljenosti i spremnosti, sa zastarjelom tehnikom. Mesićeva izjava spada u kategoriju političkih pritisaka na rukovodstvo RS, a možda i na dio međunarodnog pritiska da se ne dozvoli eventualno sprovođenje referenduma. Ne može se reći da nikada neće biti rata, niti ima veze s mozgom država koja kaže da nikada neće upotrebiti silu. Ali to što je Mesić najavio nije realno, osim ako za to ne daju signal sa strane da u sklopu šireg dogovora Evropa zažmuri i da dozvolu Hrvatima da srede stvari u Bosankoj Posavini – smatra Kadijević.

Zašto je Brčko bitno                                  On kaže da će u narednom periodu u Bosni prijetnje biti osnovno sredstvo komunikacije, što će voditi stvaranju novih ideja podjele BiH.- Postoji jedan njemački plan, po kom se od RS traži nova prekompozicija Bosne, da se podijeli u nekoliko regiona, gdje bi prostor Jahorine ušao u neku oblast koja ne bi bila pod kontrolom Srba. To u RS, naravno, neće niko da potpiše, jer je Jahorina ekonomski resurs RS. To bi moglo da bude mjesto strateške borbe – objašnjava Kadijević.Inače, koridor kod Brčkog, koji je verbalno napao Mesić, nije važan samo zato što je dodirna tačka zapadnog i istočnog dijela RS, već ima i simboličan značaj pošto je na tom prostoru vojska RS u junu 1992, u borbi za „koridor života", ostvarila jednu od najznačajnijih pobjeda.

– Brčko nije slučajno ostavljeno kao najbolnija tačka, gdje je uvođenjem distrikta prekinut teritorijalni kontinuitet RS. Značajno je što postoji prostor većinski nastanjen Hrvatima, koji je teritorijalno odvojen od Federacije – tvrdi Kadijević.Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator, kaže da su spekulacije bespredmetne jer čak i da države bivše SFRJ požele rat, one za to nemaju mogućnosti i kapaciteta.- Najviše kapaciteta i vojne snage ima Srbija. Ali vojske su trenutno na takvom nivou da nijedna ne može da izvodi ozbiljne operacije u dužem vremenskom periodu. Mogla bi svaka strana da ispali pokoju raketicu. Ono što svi zaboravljaju je da niko nema ni ekonomsku moć da vodi rat. Realnost je da neće biti novog rata na Balkanu, jer tu je NATO koji kontroliše sve – navodi Lazanski.    Veljko Miladinović (Press)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku