hamburger-icon

Kliker.info

Presing : Svaki sedmi Amerikanac još uvijek neodlučan

Presing : Svaki sedmi Amerikanac još uvijek neodlučan

01 Novembra
17:44 2008

Svaki sedmi Amerikanac još ne zna za koga će glasati, pa bi ta skupina, od oko 14 posto “neodlučnih” birača, u posljednja dva dana uoči izlaska na birališta – mogla postati glavni "trofejni plijen" oko kojega će se boriti oba predsjednička kandidata. To su pokazatelji najnovije ankete Associated Pressa, kad je riječ o onima koji se već duže vremena ne izjašnjavaju za "svog" favorita. Barak Obama, koji i dalje vodi po svim anketama i republikanac John McCain aktivirali su sve preostale resurse ne bi li se domogli ili zadržali upravo te glasove. Za njih analitičari tvrde, da su nakon izbora Sarah Palin za republikanskog otpredsjedničkog kandidata, početkom rujna – bili skloni McCainu, ali da su se sada, “razočarani” povukli, te da će u posljednji čas, u utorak 4. novembra, kad Amerika bude birala novog šefa Bijele kuće – odlučiti hoće li svoj glas pokloniti Obami, ili ipak apstinirati. Jedino Dick Morris, bivši savjetnik Billa Clintona, sada analitičar Fox Newsa, bez posebnih argumenata – predviđa da će "svi neopredjeljeni prijeći u McCainov tabor", što ostali mediji ocjenjuju kao neutemeljenu tvrdnju.
Jeremiah Wright ponovno u igri
U međuvremenu, prema najavama Fox News TV-a, McCainu bliska skupina National Republican Trust PAC, zakupila je medijski prostor u vrijednosti od čak 6 milijuna dolara, što je duplo više od sume plaćene za polusatni Obamin program na sedam TV kanala, emitiran prošlog četvrtka u udarnim terminima. U fokusu je ponovo Obamina veza s njegovim bivšim kontroverznim svećenikom Jeremiahom Wrightom, oko čega je snimljen TV spot od 38 sekundi, koji se ovog vikenda neprestano vrti u “swing” državama, Ohio, Pennsylvaniji i na Floridi. Ova, vjerojatno posljednja negativna poruka, za koju republikanci vjeruju, da bi mogla poboljšati šanse Johna McCaina – zaključuje kako je “Barack Obama suviše radikalan, i zato suviše riskantan” za Ameriku. Prema navodima ovdašnjih medija, do kraja ove maratonske kampanje, McCain će nastaviti inzistirati, kako je Obama “ultra ljevičar”, sa “socijalističkim idejama”, i navodnim namjerama, da “uz uvećanje poreza” redistribuira imetak bogatih Amerikanaca u korist onih manje uspješnih i socijalno ugroženih. Uoči vikenda McCain je optužio Obamu da je liberalni ljevičar, te da je “više lijevo orijentiran nego senator koji sebe naziva socijalistom”, aludirajući na neovisnog senatora iz Vermonta Bernie Sandersa.
Schwarzeneggerov lapsus
Nastupajući u petak s guvernerom Kalifornije Arnoldom Schwarzeneggerom, u Ohiju, McCain je doživio da popularni “Terminator” skoru u vidu lapsusa izgovori, kako će republikanskom kandidatu za Bijelu kuću “trebati vrlo mnogo borbe da pobijedi”.
Schwarzenegger se odmah “ispravio”, dodajući kako je McCain i prije “zaostajao, ali se uvijek vraćao” u igru; njegove riječi zabilježili su svi vodeći mediji. Čak i privatne ankete unutar McCainove kampanje priznaju da njihov kandidat zaostaje za Obamom za 4 posto, što neki smatraju “nedostižnom”. Najnovija anketa Associated Pressa i Yahoo Newsa navodi da Obama vodi s 51 prema 43 procenta u odnosu na McCaina.
Obama pobjeđuje čak i u Arizoni
Obama je započeo TV oglašavanje u McCainovoj Arizoni, gdje, prema nekim izvješćima – rezultati prijevremenog glasanja govore u prilog predviđanja da bi senator iz Illinoisa mogao pobijediti i u ovoj "izrazito crvenoj" republikanskoj državi. Ako se to dogodi, mogao to biti šamar Johnu McCainu, koji je već 26 godina neprikosnoveni "politički vlasnik" Arizone, u kojoj njegova reizborna "sigurnost" nikad nije dovedena. Ako pak na Aljasci pobijedi 85-godišnji republikanac Ted Stevens, koji bi zbog sedam optužbi za korupciju, potvrđenih od Federalnog Suda u Washingtonu, ipak mogao ostati bez svog mjesta u Senatu, Sarah Palin, kao guverner te države, ima pravo imenovati njegovog nasljednika pod Capitol Hillom. Analitičari predviđaju, da će, ukoliko McCain izgubi ovu utrku za Bijelu kuću – Palin imenovati samu sebe na to mjesto. No, račune im može pomrsiti demokrata, Mark Begich, uspješni gradonačelnik Ancoragea, inače hrvatskog podrijetla — koji prema nekim anketama vodi čak 10 poena ispred Stevensa.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku