hamburger-icon

Kliker.info

Prerušeni u Kurde : Amerikanci već krenuli u kopnenu ofanzivu na Islamsku državu ?

Prerušeni u Kurde : Amerikanci već krenuli u kopnenu ofanzivu na Islamsku državu ?

27 Maja
08:16 2016

prvisnimci7Pripadnici američkih specijalnih snaga su primjećeni u sjevernom dijelu Sirije kao pripadnici kurdskih milicija u borbi protiv Islamske države.Kako prenose svjetski mediji, fotograf agencije France press  je fotografisao Amerikance koji se bore u selu Fatisa, oko 50 kilometara odaljenom od Rake, nezvanične prestonice džihadista i glavne mete kako američkih, tako i ruskih vazdušnih udara.

Kurdske milicije na tom području pružaju podršku u kopnenoj ofanzivi Demokratskim snagama Sirije, a u okviru njih ratuju i američki državljani, koji ne nose oznake svoje države, već su snimljeni u kurdskim uniformama. Sirijska opozicija je krenula u ofanzivu na Raku nakon tajne posjete američkog generala Josepha  Vogela, koji, kao i zvanični Washington , insistira da su američki vojnici tamo samo da bi “pomogli i savjetovali lokalne borce“.

Washington post  je potvrdio spekulacije da se radi o Amerikancima i objavio da su oni snimljeni kako rukuju bacačem granata tipa MK 47, koji je specijalizovano oružje američkih specijalnih jedinica.
Prema fotografu agencije France press , u selu Fatisa nalazi se više desetina američkih vojnika, a Bijela kuća je priznala da na teritoriji Sirije djeluje oko 300 operativaca.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku