hamburger-icon

Kliker.info

Preokret za budućnost : Kinezi i ASA Prevent žele graditi prugu Vareš-Banovići

Preokret za budućnost : Kinezi i ASA Prevent žele graditi prugu Vareš-Banovići

16 Septembra
07:02 2017
Kineska korporacija “Shanghai CRRC UrbanTraffic Construction&Investment” zainteresovana je za projekt izgradnje željezničke pruge Vareš-Banovići.

Predstavnici kineske korporacije koja se bavi ulaganjem i izgradnjom željezničke infrastrukture kao i drugih vidova javnog prevoza uz podršku kineske vlade, tim povodom održala je sastanke s općinskim rukovodstvima Vareša i Banovića.

Generalni direktor UTCI-a Dong Miu je u izjavi rekao da je kompanija veoma zainteresovana za ulaganje i razvoj ovog projekta te da će kroz saradnju sa grupacijom ASA Prevent nastojati ostvariti zamišljeno.

Takođe je naveo da je podrška državnih i lokalnih vlasti veoma bitna u ostvarenju projekta.

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević poručio je da će pružiti punu saradnju uz nadu da je plan izgradnje pruge preokret za budućnost općine Vareš kao lokalne zajednice.

Kroz istraživanja i ispitivanja lokacija za izgradnju, te na pitanje mogućnosti realizacije plana izgradnje željezničke infrastrukture, prof. dr. Smajo Salketić sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, rekao je da bi projekat zahtijevao izgradnju tunela, mostova i nadvožnjaka s obzirom na raznolikost terena te da će potencijalnim investitorima biti ponuđeno nekoliko varijanti izgradnje.

Prije posjete općini Vareš, generalni direktor firme “Urban Traffic Construction&Investment” Dong Miu uz svoje stručne saradnike imao je priliku posjetiti Ured premijera FBiH i upoznati se sa čelnicima Željeznica FBiH. U sklopu trodnevne posjete našoj zemlji kompanija je takođe posjetila općinu Banovići i razgovarala o zajedničkom projektu između dvije općine.

CRRC grupacija iz Kine uz glavno sjedište koje se nalazi u Pekingu, posjeduje ili ima većinsko učešće u 46 kompanija koji su članovi grupacije i ima preko 180 000 zaposlenih širom svijeta. Mogu se pohvaliti kao svjetski vodeći dobavljač željezničko transportne opreme i izgradnje tehnološki najsavremenijih brzih vozova i željeznica na svijetu.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku