hamburger-icon

Kliker.info

Preokret u Vatikanu : Papa šalje poziv vidiocima iz Međugorja ???

Preokret u Vatikanu : Papa šalje poziv vidiocima iz Međugorja ???

21 Jula
06:15 2010

To su zasad samo nagađanja. Ništa još nije službeno objavljeno. Ali da je moguće, moguće je, jer gdje ima ima dima, ima i vatre, kazao nam je međugorski župnik dr. fra Tomislav Pervan, zamoljen da komentira najnoviju vijest vezanu uz vatikansko istraživanje fenomena u Međugorju. Naime, mediji su objavili kako se neslužbeno doznaje da će papa Benedikt XVI., nakon što mu završi odmor u Castelgandolfu, pozvati vidioce da daju iskaz pred Međunarodnim istražnim povjerenstvom za Međugorje. – Mislim kako je vrijeme da ih Povjerenstvo pita što je to bilo prvih dana – smatra fra Tomislav, a na upit kako vidioci gledaju na za sada neslužbeni poziv u Svetu Stolicu, nekadašnji provincijal hercegovačkih franjevaca kazao nam kako on ne može govoriti u njihovo ime, ali da je zakon posluha jedan od najvažnijih u Crkvi te da će se oni morati odazvati ako dođe do poziva.

Nauk vjere                 Upitan da nam približi kako se u Vatikanu gleda na samu vijest, glavni urednik Hrvatskog programa Radio Vatikana Krešimir Đaković nam je kazao: – Svaki dan pratimo što ima novo, ali ta vijest za sada nije službeno objavljena te ne bih dalje komentirao. Koliko u Vatikanu ozbiljno pristupaju radu Povjerenstva, osjetili smo kada smo za komentar upitali duhovnika u Hrvatskom papinskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, isusovca prof. dr. Mihályja Szentmártonija, koji nam je kazao sljedeće:

– Kao što znate, ja sam član Povjerenstva. Vi novinari ste mi dragi, ali ne smijem ništa komentirati.

Barem neslužbeno?

– Nemojte me, molim vas, tentati. Ne smijem ništa komentirati.

Fra Ivan Bradarić, glavni urednik poznatog časopisa “Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga”, drži kako je važan korak činjenica da je Sveta Stolica u okviru Kongregacije za nauk vjere osnovala Povjerenstvo. – To znači da Sveta Stolica ovome slučaju želi pristupiti stručno, sustavno i detaljno, ali i pažljivo – govori fra Ivan. – Upravo se moglo očekivati da se u ‘slučaju Međugorje’ pita i glavne aktere toga događaja – vidioce. To je redovit i obvezan postupak u ovakvim slučajevima – smatra fra Ivan, a na upit što misli kako će se sve okončati, kazao je: – Teško je to predvidjeti. Ipak, stotine tisuća vjernika, hodočasnika iz cijeloga svijeta, svjedoče nešto puno više nego što teolozi i razni drugi stručnjaci mogu u ovome trenutku pratiti i razumjeti. Mislim da je tako bilo više puta i kod donošenja pojedinih dogmi vjere – napominje fra Ivan te dodaje: – Makar se ovdje ne radi o dogmi vjere, istini u koju svi vjernici moraju vjerovati, možda se ipak može razmišljati na ovakav način, kako Božji narod, ponekad, prethodi teolozima.

Božji narod           Fra Ivan nadalje napominje kako je sam Sveti Otac u svojoj katehezi na općoj audijenciji prije ljetnih odmora govorio o tom poznatom terminu, sensus fidei. – To je osjećaj vjere ili sposobnost koju je vjernicima ulio Duh Sveti, koji nas proniče, prosvjetljuje i daje nam znanje da s poniznošću srca i uma prigrlimo stvarnost vjere. Pamtimo u povijesti na primjer kako je vjera u bezgrešno začeće i uznesenje Djevice Marije na nebo bila već prisutna u Božjem narodu, dok teologija nije još uvijek pronašla ključ za njezino tumačenje u ukupnosti nauka vjere – prisjeća se fra Ivan te zaključuje: – Vjerujem kako će Sveti Otac i Međunarodno istražno povjerenstvo sve proučiti i kako će s posebnim nadahnućem Duha Svetoga donijeti ispravnu odluku.   (Kliker.info-Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku