hamburger-icon

Kliker.info

Preminuo poznati crnogorski književnik Jevrem Brković: Bio je iskreni prijatelj Sarajeva i žestoki kritičar Radovana Karadžića

Preminuo poznati crnogorski književnik Jevrem Brković: Bio je iskreni prijatelj Sarajeva i žestoki kritičar Radovana Karadžića

25 Januara
01:35 2021

Brković je rođen u Seocima u Piperima 29. decembra 1933. godine. Osnovnu školu učio je u selu Kopilju, a završio u Seocima.

Gimnaziju je pohađao u Titogradu i Sarajevu, gdje je završio Višu novinarsku školu.

Prve pjesme objavio je u “Pobjedi”, “Omladinskom pokretu”, “Stvaranju”, sarajevskoj “Zori” i beogradskom “Ninu”.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade; Decembarske nagrade; Nagrade Udruženja književnika Crne Gore; Nagrade Ratkovićeve večeri poezije; Povelje Gorana Kovačića; Nagrade za najbolji dramski tekst na Sterijinom pozorju 1972. godine; Nagrade Rt dobre nade, 2005. godine (prvi je dobitnik Nagrade Rt dobre nade Ministarstva prosvjete i kulture Kosova, drugi dobitnik je Ismail Kadare, a treći dobitnik je američki pisac Džon Apdajk); Nagrade “Mediteranski prsten” 2007. godine (međunarodna nagrada). Brkoviću je 2010. godine dodijeljen status istaknutog stvaraoca. Dobitnik je Nagrade “Teuta”, 2013. i Nagrade “Ali Podrimja”, 2015.

Zbog političkih prilika u Crnoj Gori, Brković je 1991. emigrirao u Hrvatsku, gdje je živio i radio do 1999. godine.

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 18. decembra 2015. godine, a za redovnog 18. decembra 2018. godine.

Brković je bio i dugogodišnji urednik kulturnog programa Radio Titograda.

Inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra, CDNK i DANU. Takođe, bio je osnivač, vlasnik i glavni i odgovorni urednik Crnogorskog književnog lista.

Jevrem Brković je početkom ‘90-tih godina 20. stoljeća, uz Slavka Perovića, bio najagilniji antiratni aktivista i protivnik režima Slobodana Miloševića u Crnoj Gori.

Bio je iskreni prijatelj Sarajeva i žestoki kritičar Radovana Karadžića. Donosimo njegovu pjesmu koju je napisao tokom opsade Sarajeva.

Sarajevo gori

Palikuće Sarajevo pale,
Nebo nad gradom plamti,
Sve su kazaljke stale,
Teku pakleni sati.

Noći okrvave dane,
Krvava jutra sviću.
Što radiš krvavi Radovane?
Đe će ti duša, Karadžiću?

— Jevrem Brković

(Kliker.info-SB)

Podijeli

2 0 komentara

  1. FAJTER
    FAJTER 25 Januara, 22:34

    JEVREM BRKOVIĆ=GOVNO

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku