hamburger-icon

Kliker.info

Premijeri država zapadnog Balkana počeli sastanak u Sarajevu : ‘Lijepo se ispričamo, a poslije samita opet svađe’

Premijeri država zapadnog Balkana počeli sastanak u Sarajevu : ‘Lijepo se ispričamo, a poslije samita opet svađe’

16 Marta
14:26 2017

Premijeri država zapadnog Balkana počeli su u četvrtak sastanak u sklopu priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, koji će ove godine u julu biti održan u Trstu.

Konferencija je počela dolaskom premijera, koje je u Zgradi institucija Bosne i Hercegovine dočekao domaćin sastanka, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Osim domaćina, sastanku prisustvuju premijeri Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Zvizdić je na sastanku naglasio da sve zemlje regije optimistično koračaju i ispunjavaju uvjete koje su pred njima na putu evropskih integracija.

Naglasio je da od izuzetne važnosti Berlinski proces jer je to ubrzanje na putu EU, podsjećajući da put zemalja Balkana prema EU ne znači samo preuzimanje pravne stečevine, pristup fondovima i poboljšanje ekonomskog razvoja, za ove zemlje to znači stabilnost, mir i sigurnost.

Podsjetio je da je za BiH prošla godina bila najuspješnija godina kada je u pitanju njen put ka EU, jer je u toj godini prihvaćena aplikacija za članstvo, a Evropska komisija uručila je bh. institucijama Upitnik što je jedna od najsloženijih faza u priključenju EU.

Podvukao je da će BiH nastaviti voditi konstruktivnu regionalnu politiku u cilju rada na projektima od značaja za zemlje zapadnog Balkana, a današnji sastanak to potvrđuje odnosno potvrđuje zajedničku opredijeljenost za rad na regionalnoj saradnji. Identificirao je da sve zemlje imaju i slične probleme poput nezaposlenosti posebno mladih, ekstremizam i korupcija.

‘Lijepo se ispričamo, a poslije samita opet svađe’

Dobro je što će predsjednici vlada sa na samitu donijeti još jednu deklaraciju, ali se pribojavam da će nakon samita opet početi svađe i sukobi, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, te u obraćanju na samitu zamolio domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.

“U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje”, rekao je Vučić nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigdje nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova.

Vučić je rekao da su njihovi odnosi na skupovima dobri, jer, kako je primijetio tada se priča o ekonomiji, ali je dodao da kada se takvi skupovi završe, kreće priča isključivo o politici ili, dodao je “ne pričamo uopšte”.

Dodao je i da svi u regiji “verujemo u EU perspektivu, da se nadamo, ali i da u Srbiji više niko ne pominje datume, a da mu se čini da je tako i u mnogim drugim zemljama Zapadnog Balkana”.

“Voleo bih da je evropska perspektiva nešto jasnija”, rekao je Vučić, dodajući da Srbija želi da regiju vidi kao jedinstve prostor, iako, primijetio je, neki drugi to ne žele.

 

U 14 sati planirana je konferencija za novinare, na kojoj bi se trebali pojaviti Zvizdić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Makedonije Emil Dimitrijev, premijer Albanije Edi Rama i premijer Kosova Isa Mustafa.

Izgradnja autoputeva

Konferenciji za novinare prisustvovat će i Hahn i Alfano.

U Sarajevo su u srijedu navečer odvojeno stigli premijeri Mustafa i Vučić.

Dolazak kosovskog premijera prošao je bez publiciteta, dok je Vučićev dolazak privukao pažnju medija nakon napisa u Srbiji da bi se u Sarajevu mogao dogoditi incident sličan onom u Potočarima kod Srebrenice 2015. godine.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u srijedu je, prilikom dočeka premijera Srbije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kazao kako dolazak šefa Vlade Srbije u ovom trenutku ima ogroman značaj za daljnji razvoj odnosa između dviju država.

Vučić je u srijedu navečer istakao kako je važno razgovarati, “jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno”.

“Što se tiče sutrašnjeg dana [četvrtak], razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče [utorak] razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gde idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo prvi put imati značajnije rezultate”, kazao je on.

Istakao je kako je za Srbiju važna izgradnja autoputeva, o čemu postoje zajedničke ideje sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, ali i o putu Niš – Priština – Drač.

‘Snajperska zaštita’

Kako je rekao, postoji spremnost da se razgovara o željezničkim prugama, koje su jeftinije.

Vučić je naglasio da se u Sarajevu osjeća apsolutno sigurno i razmišlja da izađe u grad kako bi razgovarao sa građanima.

On je to rekao nakon napisa pojedinih beogradskih medija da udruženja ratnih veterana pripremaju nerede tokom njegove posjete Sarajevu.

Ranije je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio kako je s nadležnim službama dogovorio sve mjere koje će biti poduzete s ciljem potpunog osiguranja premijerskog skupa, a samo mjesto održavanja bit će pod snajperskim nadzorom.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku