hamburger-icon

Kliker.info

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otkrio plan : Srbija planira kupiti Elektroprivredu Republike Srpske!?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otkrio plan : Srbija planira kupiti Elektroprivredu Republike Srpske!?

24 Aprila
22:26 2015

Vukdo8Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da “Elektroprivreda Srbije” neće biti privatizovana, već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Najavio je i da će se, možda, udružiti sa njima.„Elektroprivreda Srbije“ neće biti privatizovana, već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori ili da se udruži s njima, najavio je premijer Aleksandar Vučić.

– Želim da najavim da mi imamo drugačije planove za EPS. Ne želimo da ga prodajemo i ne želimo da ga privatizujemo. Želimo da proširimo svoj uticaj, da razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom. Pokušaćemo da učestvujemo u kupovini ili stvaranju zajedničkih preduzeća sa RS i Crnom Gorom – izjavio je Vučić za Nedeljnik.Koliko bi ovaj potez bio isplativ i na koji način bi posao mogao biti realizovan, analizira Ministarstvo energetike, potvrdio je za Kurir ministar Aleksandar Antić.

– Ministarstvo i EPS ozbiljno analiziraju kako tu aktivnost učiniti izvodljivom jer je reč o vrednim kompanijama. Analiza će biti gotova za nekoliko meseci. Vrednost tog posla ogleda se u tome što bi EPS postao ozbiljan igrač u regionu, bolje bi se balansirala proizvodnja u različitim periodima godine. Sada prvo treba da uradimo reorganizaciju u saradnji sa MMF kako bi se ostvarile uštede i kako bi EPS mogao da se osloni na sopstvene prihode i neke kreditne linije za realizaciju tog posla – kaže Antić i dodaje da premijer Vučić to ne bi pominjao da „neke mogućnosti za saradnju ne postoje“.

Kurir je ovim povodom kontaktirao i sa elektroprivredama Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. U CG su upućeni na tamošnje ninistarstvo ekonomije, odakle odgovori nisu stigli, a odgovora nije bilo ni iz pomenutih preduzeća.Da bi širenje EPS u regionu bilo dobar potez, smatra i finansijski analitičar Mahmud Bušatlija, ali sumnja u mogućnost realizacije te ideje.Ukrupnjavanje sistema uz dobro upravljanje može dovesti do boljih ekonomskih performansi. Kad preduzeće nije zavisno od države, može da uzme kredit i nije zavisno od državne garancije. Ne znam da li u Evropi ima još neko energetsko preduzeće koje ne može dobiti kredit osim EPS – ističe Bušatlija.

Statistika

Srbija uvozi 20 posto električne energije

Milijardu eura iznose ukupna zaduženja „Elektroprivrede Srbije“

Posljednji kredit uzet od EBRD iznosi 200 miliona eura

Prošle godine uzeli 200 miliona eura od komercijalnih banaka

Sedam miliona eura EPS potrošio na konsultantske usluge

Dva miliona eura plaćaju mađarskim menadžerima za vođenje EPS

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku