hamburger-icon

Kliker.info

Preliminarna procjena UN-a : BiH samo za hitne potrebe potrebno 210 miliona dolara pomoći

Preliminarna procjena UN-a : BiH samo za hitne potrebe potrebno 210 miliona dolara pomoći

10 Juna
08:36 2014

poplavatuga321Ujedinjeni narodi preliminarno procjenjuju da će pokrivanje hitnih, prioritetnih potreba nakon poplava  u Bosni i Hercegovini u narednih šest mjeseci koštati 210 miliona dolara, saopćila je zvaničnica Svjetske organizacije.Prema riječima Cihan Sultanoglu, zvaničnice Programa za razvoj UN-a (UNDP) u te hitne potrebe spadaju skloništa, hrana, voda, medicinska i poljoprivredna oprema, lijekovi, raščišćavanje ruševina i uklanjanje mina, prenosi AFP.

Sultanoglu ističe kako se sumnja da na 800 kilometara kvadratnih područja koje su pogodile poplave ima mina i drugih neeksplodiranih sredstava, što će operaciju raščišćavanja terena činiti skupom, teškom i dugotrajnom.Više od 75.000 domova je oštećeno, a do 2.000 potpuno uništeno, čime je ugroženo i 60.000 djece, naglašava Sultanoglu.

Izgubljeno 15.000 radnih mjesta

“Budući da za samo četiri do pet meseci dolazi zima, zaista postoji hitna potreba da započne rad neophodan da bi se ljudima osigurale kuće u kojima može da se živi i adekvatna skloništa” napominje Sultanoglu.Ona ističe prioritet popravke objekata obrazovnih ustanova prije nego što 1. septembra počne nova školska godina.Zvaničnica UN-a naglašava kako će srednjoročni i dugoročni troškovi saniranja situacije poslije poplava biti znatno veći, ali ih tek treba procijeniti u punoj mjeri.

Na sastanku u sjedištu UN-a u New Yorku, Sultanoglu je rekla kako je u BiH zbog poplava privremeno ili trajno izgubljeno 15.000 radnih mjesta, a da bi ekonomska šteta mogla premašiti 1,3 milijarde dolara.UNDP je već primio 1,2 miliona dolara za dva projekta čišćenja mina i raščišćavanja ruševina. “Izazovi pred nama su mnogobrojni ali nisu nesavladavi ukoliko kolektivno djelujemo”, zaključuje zvaničnica UN-a. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku