hamburger-icon

Kliker.info

Prekinuta praksa : Tillerson ne želi biti domaćin iftara u State Departmentu

Prekinuta praksa : Tillerson ne želi biti domaćin iftara u State Departmentu

27 Maja
15:23 2017

Američki državni tajnik Rex Tillerson odbio je zahtjev da bude domaćin iftara tokom muslimanskog mjeseca Ramazana, saopćila su dvojica američkih zvaničnika, očigledno prekidajući s tradicijom starom skoro 20 godina, uz nekoliko izuzetaka.

Od 1999. godine, i republikanski i demokratski državni sekretari skoro uvijek su bili domaćini ili iftara ili prijema kojim de obilježava ramazanski Bajram, praznik koji obilježava kraj svetog mjeseca, u State Departmentu.

Tillerson je odbio zahtjev Ureda za vjerska i globalna pitanja State Departmenta da bude domaćin prijema u okviru obilježavanja ramazana, saopćila su dvojica američkih zvaničnika koji su odbili da budu imenovani jer nisu bili ovlašteni da javno govore o toj temi.

Sudeći po memorandumu datiranom na 6. april u čiji je uvid došao Reuters, ured – koji obično inicira takva dešavanja – preporučio je Tillersonu da održi taj prijem.

Njegovo odbijanje zahtjeva ukazuje na to da u State Departmentu u ovoj godini nema nikakvih planova za obilježavanje ramazana.

Mjesec posta i molitve za muslimane počeo je u većini zemalja danas.

Na pitanje agencije Reuters da komentira Tillersonovo odbijanje da bude domaćin prijema, glasnogovornik State Departmenta je izjavio: “Još istražujemo moguće opcije obilježavanja Bajrama kojim se okončava mjesec ramazana. Američki ambasadori dobili su preporuke da to učine kroz brojne aktivnosti, koje mi svake godine održavamo u našim diplomatskim misijama širom svijeta”.

Muslimanski asktivisti optužuju administraciju predsjednika Donalda Trumpa da ima neprijateljski stav prema islamu, koji je dostigao vrhunac zabranom ulaska u Sjedinjene Države građanima nekoliko većinskih muslimanskih zemalja.

Administracija tvrdi, da iako se snažno protivi islamskim militantima, nema nikakvih problema s islamom. Savjetnici ukazuju na nedavnu Trumpovu posjetu Saudijskoj Arabiji, koljevci islama, gdje se obratio čelnicima više od 50 muslimanskih zemalja, kao dokaz toga.

Članovi Kongresa, muslimanskog građanskog društva, diplomati iz muslimanskih zemalja i visoki američki zvaničnici obično prisustvuju ramazanskim dešavanjima u State Deprtmentu, simbolu diplomatskih napora američke vlade i naroda kod muslimanskih zemalja.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku