hamburger-icon

Kliker.info

Prekinut period dominacije konzervativaca : Velika pobjeda Rouhanija u Teheranu !

Prekinut period dominacije konzervativaca : Velika pobjeda Rouhanija u Teheranu !

28 Februara
23:22 2016

Iranian President Hassan Rouhani waves to the crowd at the conclusion of his speech during a rally to commemorate the 37th anniversary of the Islamic revolution, at the Azadi (Freedom) Sq. in Tehran, Iran, Thursday, Feb. 11, 2016. The nationwide rallies commemorate Feb. 11, 1979, when followers of Ayatollah Khomeini ousted U.S.-backed Shah Mohammad Reza Pahlavi. (AP Photo/Vahid Salemi)

Iranski reformisti okupljeni oko predsjednika Hassana Ruhanija  ostvarili su veliku izbornu pobjedu u glavnom gradu Irana. Prema prvim rezultatima, nakon više od 90 posto prebrojanih glasova, osvojili su svih 30 parlamentarnih mjesta u Teheranu.

U ostalim dijelovima zemlje situacija je izjednačena između tri glavne grupacije: reformista, konzervativaca i liste nezavisnih kandidata.

Nakon što je glasanje završeno, predviđanja mnogih pokazala su se tačnim. Teheran je svoje glasove dao umjerenim snagama koje se zalažu za reforme. U izbornim procesu stanovništvo glavnog grada kaznilo je konzervativce i spriječilo ih da uđu u Parlament.

Tako pokazuju prvi zvanični rezultati. Glasanje se pretvorilo u narodno izjašnjavanje o politici Hassana Rouhanija o nastavku politike otvaranja i ekonomskih reformi.

Očekivani rezultati

“Nije iznenađenje da je narod glasao za reformsku listu. Smatraju da je Vlada Rouhanija obavila dobar posao. Kao prvi korak obećao je ukidanje sankcija i to je uspješno završeno. Drugi korak koji je obećao jeste rješavanje unutrašnjih ekonomskih problema. Stanovništvo je razumjelo poruku i stoga je reformska lista dobila veliku podršku”, kaže Hamid Rida Shakoohi,  iranski novinar.

Rezultati izbora za Irance ne predstavljaju posebno iznenađenje. Praksa tokom proteklih izbornih procesa nije se promijenila ni ovaj put. Masovni izlazak na izbore mnogo više je značio umjerenim snagama. Tako je Iran i ovaj put dobio ono što je bila želja mnogih – visoku izlaznost.

“Prema našim informacijama, glasalo je više od 33 miliona birača, što je izlaznost iznad 60 posto. Izbori su organizovani i provedeni u stabilnom političkom i sigurnosnom okruženju”, rekao je Abdu Rida Rahmani, ministar unutrašnjih poslova.

Prvi rezultati obradovali su predsjednika Hassana Rouhanija. Ne čekajući objavu konačnih rezultata, izjavio je da je došlo vrijeme za otvaranje novog poglavlja u ekonomskom oporavku zemlje.

Oporavak će se bazirati na unutrašnjim resursima, ali Rouhani ne krije da namjerava iskoristiti i vanjsku pomoć. Mnogi smatraju da je upravo on uspio prekinuti period apsolutne konzervativne dominacije u Iranu.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku