hamburger-icon

Kliker.info

Predviđanja stručnjaka : Izbori neće donijeti velike promjene, SDA i SDP ostaju najjači!

Predviđanja stručnjaka : Izbori neće donijeti velike promjene, SDA i SDP ostaju najjači!

20 Aprila
17:43 2014

Latal123Šest mjeseci uoči općih izbora, u situaciji u kojoj je izborna kampanja već počela, politički analitičari i univerzitetski profesori ne predviđaju da će biti velikih promjena na izborima, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i bivši premijer FBiH Hasan Muratović, kaže u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria da ne misli da će na općim oktobarskim izborima u BiH doći do značajnijih promjena na političkoj sceni BiH.Pomjeranja u političkom omjeru snaga, kaže on, destit će se svega pet do šest posto, i to samo zbog novoosnovane stranke Željka Komšića (Demokratska fronta), koja će odnijeti jedan procenat glasova. Stranke poput SDA i HDZ BiH, bit će jedanko jake kao i ranijih godina.

– HDZ se udružio sa ostalim hrvatskim strankama, i oni će sigurno pokupiti hrvatske glasove. Što se tiče bošnjačkih glasova, oni će se razdijeliti između SDA, SDP-a i SBB-a. Ove stranke imaju stalno članstvo, i mislim da tu neće biti velikih pomjeranja kada su u pitanju glasovi – rekao je Muratović.Na upit da li će SDA, zbog unutrašnjih previranja i borbe za mjesto nasljednika Sulejmana Tihića, na izbore izaći oslabljena Muratović kaže kako ne vjeruje da će to našteti izbornom rezultatu.

Sa njim se slaže i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Salih Fočo. Prema njegovom mišljenju, ne bi trebao biti ključni faktor u tom smislu što SDA sad ima samo vršioca dužnosti predsjednika u liku Bakira Izetbegovića.- SDA je etablirana u vjerski bošnjački etablišment, u kome džamija dobija izbore za njih. Nebitno je ko ih sada predstavlja, oni, nažalost, umjesto da imaju promjenjivo, već godinama imaju stabilno biračko tijelo – kaže Fočo.Prema njegovim riječima, on nije siguran da će na predstojećim izborima biti nekih značajnijih promjena, obzirom da je ponuda političkih partija ista kao i prethodnih godina. Nekih novih snaga na politčkoj sceni, kaže on, nema, a stare su već dobrim dijelom potrošene.

Dodaje da građani nemaju mogućnost iskoraka iz stanja u koje su zapali, jer legitimacija izbora u BiH je da Bošnjaci glasaju za Bošnjaka, Srbi za Srbina a Hrvati za Hrvata, i to se projicira sve do najnižeg nivoa.  On nije zadovoljan ni ulogom SDP-a za kojeg kaže da će na izborima osjetiti negativne posljedice toga što je u posljednjh četiri godine bio na vlasti.Napominje da ništa bolje neće proći na SBB. Da nisu ušli u vlast, smatra on, mogli su biti velika nada.

– Ulaskom u vlast izgubili su autentičnost i trebat će im dosta vremena da pokažu da žele promjene, i nisam sigran da će im građani ponovo dati povjerenje – kaže Fočo.

S druge strane, politički analitičar Srećko Latal smatra da je suviše rano govoriti o tome koja će politička partija zauzeti koje političke pozicije na oktobarskim izborima.Mada, kaže on, za očekivati je da dođe do određenih promjena. Latal napominje da je za njega važnije od toga da neka politička partija bude zamjenjena drugom, to da nakon izbora dođe do promjene političkog sitema u BiH.- Ključna stvar nije koje će političke stranke zauzeti koje pozicije nakon izbora, već kako će se političke stranke koje dođu na vlast ili ostanu na vlasti, ponašati nakon toga. Jer, jedan od ključnih problema u BiH u protekli 17 godina je da se sve stranke više ili manje na vlasti ponašaju na isti način – kaže Latal za Patriu. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku