hamburger-icon

Kliker.info

Predstavnički dom usvojio poresku reformu : Trump na korak do velike pobjede koja će povećati razlike između bogatih i siromašnih

Predstavnički dom usvojio poresku reformu : Trump na korak do velike pobjede koja će povećati razlike između bogatih i siromašnih

20 Decembra
00:56 2017

Zastupnički dom američkog Kongresa, koji kontroliraju republikanci, odobrio je u utorak navečer poreznu reformu i poslao je u Senat koji bi o njoj trebao glasati u srijedu rano ujutro.

Najveća reforma američkog poreznog sstema  u posljednjih 30 godina postat će zakon kada je potpiše predsjednik Donald Trump, najvjerojatnije u srijedu.

Zastupnički dom donio je zakon s 227 glasova za i 203 protiv, prevladavši ujedinjenu oporbu demokrata i 12 republikanaca koji su glasali protiv.No, glasanje u Senatu, također pod kontrolom republikanaca, sve je samo ne izvjesno.

Njome se također ukida dio zdravstvenog sistema  poznatog kao Obamacare i dopušta bušenje nafte na zaštićenim područjima Arktika, amandman dodan u posljednji trenutak kako bi se osigurala potpora dovoljnog broja zastupnika.

Republikanci ustraju u tome da će paket zakona osnažiti gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Reformu smatraju nužnom i kako bi zadržali većinu u Zastupničkom domu i u Senatu na izborima u studenome 2018.

“Danas smo građanima ove zemlje vratili njihov novac. To je na kraju krajeva njihov novac”, rekao je uoči glasanja predsjednik Kongresa Paul Ryan.

Demokrati, međutim, tvrde da će reforma povećati jaz u prihodima između bogatih i siromašnih Amerikanaca, a golemi državni dug od 20 bilijuna dolara narasti u idućih godina za dodatnih 1.5 bilijun dolara.Vođa demokratske manjine Nancy Pelosi nazvala je zakon “Frankensteinom” punim rupa koji ni izbliza ne ispunjava obećanje republikanaca da će pojednostaviti porezni sustav.

“Ovo će se čudovište vratiti i ščepati ih”, rekla je Pelosy za govornicom.

Predsjednik Donald Trump podupire reformu i usvajanje u utorak bila bi velika zakonodavna pobjeda nakon nekoliko neupjelih pokušaja da ukine reformu sustava zdravstvenog osiguranja Obamacare iz 2010.Prema anketi Reutersa i Ipsosa, oko 52 posto odraslih Amerikanaca odobrava plan, a 27 posto mu se protivi.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku