hamburger-icon

Kliker.info

Predstavnički dom PS BiH potvrdio Vijeće ministara : Bosna i Hercegovina napokon dobila državnu vlast

Predstavnički dom PS BiH potvrdio Vijeće ministara : Bosna i Hercegovina napokon dobila državnu vlast

31 Marta
16:12 2015

Deniss3Gotovo šest mjeseci nakon oktobarskih općih izbora Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je na današnjoj sjednici imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH koje će naredne četiri godine predvoditi Denis Zvizdić kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Parlament je tako potvrdio za ministricu civilnih poslova Semihu Borovac (SDA), za njenog zamjenika imenovan je Đorđe Milićević (Narodni demokratski poredak – stranka članica koalicije Saveza za promjene iz Republike Srpske).

Dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice u naredne četiri godine obavljat će Adil Osmanović (SDA), a zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice je Predrag Jović (Srpska demokratska stranka – SDS – stranka članica koalicije Saveza za promjene iz Republike Srpske).

Ministar finansija i trezora je Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH), a njegov zamjenik je Mirsad Žuga (SDA). Marina Pendeš (HDZBiH) imenovana je za ministricu odbrane, a za njene zamjenike imenovani su Emir Suljagić (Demokratska fronta – DF) i Boris Jerinić (SDS).

Državni ministar pravde bit će također kadar HDZ-a BiH i naredne četiri godine tu dužnost obavljat će Josip Grubeša, dok će njegov zamjenik biti Nezir Pivić (SDA). Igor Crnadak (Partija demokratskog progresa-PDP, stranka članica koalicije Saveza za promjene iz Republike Srpske) imenovan je za ministra vanjskih poslova, a na mjesto njegovog zamjenika imenovan je Josip Brkić (HDZBiH).

Za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovan je Mirko Šarović (SDS), a za njegovog zamjenika Mato Franjičević (HDZBiH). Dragan Mektić, također iz SDS-a imenovan je za ministra sigurnosti, dok će njegov zamjenik biti Mijo Krešić (HDZBiH).

Na četverogodišnji mandat za ministra prometa i komunikacija imenovan je Slavko Matanović (DF), a njegov zamjenik bi trebao biti naknadno imenovan.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku