hamburger-icon

Kliker.info

Predstavnički dom potvrdio : Imenovani novi ministri u Vladi FBiH

Predstavnički dom potvrdio : Imenovani novi ministri u Vladi FBiH

28 Oktobra
21:47 2015

novi1Predsjednik F BiH Marinko Čavara razriješio je dužnosti ministre iz Demokratske fronte, Aleksandra Remetića i Milana Mandilovića, te je s potpredsjednicima FBiH Milanom Dunovićem i Melikom Mahmutbegović dao saglasnost na imenovanja četvero novih ministara koje je predložio SBB.

Odluka o imenovanju novih ministara u Vladi Federacije BiH danas je većinom glasova podržana na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.Edita Đapo je na sjednici potvrđena za ministricu turizma i okoliša, Zlatan Vujanović za ministra trgovine, a Nermin Džindić za ministra energetike, industrije i rudarstva.

Vesko Drljača imenovan je za ministra rada i socijalne skrbi i ujedno će vršiti dužnost zamjenika premijera Federacije.

Prije njihovog imenovanja, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razriješio je dužnosti ministre iz Demokratske fronte, Aleksandra Remetića i Milana Mandilovića, te je s potpredsjednicima FBiH Milanom Dunovićem i Melikom Mahmutbegović dao saglasnost na imenovanja četvero novih ministara koje je predložio Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Do imenovanja novih ministara, čija su mjesta ostala upražnjena nakon izlaska Demokratske fronte iz parlamentarne većine, došlo je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma SDA sa SBB-om.

Inače, Drljača i Vujanović su pripadnici srpskog, a Đapo i Džindić bošnjačkog naroda, čime su ispoštovane odredbe Ustava Federacije BiH koje se odnose na nacionalnu zastupljenost.

Saglasnost premijera i potpredsjednika Federacije

“Novoimenovani ministri će dijeliti odgovornost s dosadašnjim članovima Vlade, imajući u vidu neophodne reforme koje trebamo provesti kroz Reformsku agendu i osigurati da se svi u FBiH bolje osjećaju, da imaju više povjerenja u pravnu državu i da im se osigura bolji život u Federaciji”, istakao je Čavara, predstavljajući nova imena u svom kabinetu.

Podsjetio je da je obavio konsultacije s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem te da su saglasnost dali i potpredsjednici Federacije.

Dogovor o političkoj saradnji postigli su nedavno čelni ljudi Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i SBB-a Fahrudin Radončić, te potpisali zajedničke programske prioritete za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u aktuelnom mandatu.Tada je dogovoreno da u fokusu bude rekonstrukcija Vlade FBiH, te da se novi ministri imenuju do kraja mjeseca.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku