hamburger-icon

Kliker.info

Predstavnici Srbije i Kosova 2. septembra u Bijeloj kući : Trump će tražiti “istorijski dogovor” Beograda i Prištine?

Predstavnici Srbije i Kosova 2. septembra u Bijeloj kući : Trump će tražiti “istorijski dogovor” Beograda i Prištine?

14 Avgusta
16:41 2020

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Srbije i Kosova , Richard Grenell, objavio da će se predstavnici dvije strane sastati 2. septembra u Bijeloj kući, prenosi Tanjug.

“Sretni smo što možemo da objavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući radi pregovora 2. septembra”, napisao je Grenell na svom Twitter profilu, piše Tanjug.

Razgovor zakazan u Bijeloj kući, koji je trebalo da se održi 27. jula otkazan je nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnijelo Specijalizovanim vijećima Kosova na ispitivanje optužnicu zbog ratnih zločina protiv Hashima Thacija – trenutnog predsjednika Kosova i Kadrija Veseljija – predsjednika opozicijske Demokratske stranke Kosova.

Najava dolazi manje od 24 sata nakon postizanja istorijskog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a pitanje koje se postavlja jeste da li će “Donald Trump uspjeti da ubijedi Kosovo i Srbiju da tada i potpišu sporazum koji bi obe strane odveo ka potpunoj normalizaciji odnosa”, piše Gazeta ekspres a prenosi B92 .

Ovaj medij podseća i da se u zajedničkom pismu, koje su Izrael i Emirati izdali nakon postizanja sporazuma, navodi da su se te dvije države dogovorile o punoj normalizaciji odnosa.

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd učestvovati u razgovorima u Bijeloj kući 2. septembra, i istakao da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

Naveo je da je razgovarao sa Grenellom i da će teme sastanka biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

“Srbija nije u poziciji, a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore”, rekao je Vučić za TV Pink, prenosi Tanjug.

Dodao je i da Sjedinjene Američke Države, kao i veći dio Evropske Unije i briselske administracije dijalog uvijek posmatrati kao dijalog dvije nezavisne zemlje.

Hoti potvrdio učešće

I premijer Kosova Avdullah Hoti, potvrdio je da će u Washingtonu 2. septembra biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda, a na poziv specijalnog predstavnika SAD-a.

On je to napisao na svom Facebook profilu i istakao da će tema razgovora biti ekonomija.

“SAD su uvijek bile presudne u procesu izgradnje države na Kosovu. Drugog septembra sastajemo se u Bijeloj kući kako bismo razgovarali sa srpskom stranom, kao dvije nezavisne zemlje, o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promijeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagoslovljeno sa prijateljima koje ima”, napisao je Hoti.

Sastanak u Briselu

Sredinom jula je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdullaha Hotija u Briselu.

Tada je, nakon sastanka, Vučić rekao da su u Briselu pokrenuta “važna pitanja”, te da će biti “teško”, jer se razgovara i s “najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo”.

Hoti je poslije razgovora izjavio kako se radilo o “zaista teškom susretu”.

Dijalog Srbije i Kosova je u zastoju od kraja 2018. godine, kad je vlada Kosova uvele stopostotne carinske takse na uvoz robe iz Srbije, u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i sprečavanje prijema u međunarodne organizacije.

Srbija je nastavak dijaloga uvjetovala ukidanjem taksi, što je učinjeno imenovanjem nove Vlade Kosova, te formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu.

Pitanje razmjene teritorija

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste večeri donijela je odluku o poništenju te deklaracije.

Otad Srbija ulaže mnogo kako bi neke zemlje povukle odluku o priznanju Kosova, dok istovremeno nastoji blokirati i prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Kao jedno od potencijalnih rješenja za spor između Srbije i Kosova spominjala se i razmjena teritorije na način da Srbiji pripadne dio na sjeveru Kosova gdje živi većinski srpsko stanovništvo.

Da je bilo rasprave o razmjeni teritorije rekao je bivši savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton. On je objavio da su lideri Srbije i Kosova razgovarali o razmjeni teritorija još 2018. godine.

Iz Evropske unije odbacili su ideju prekrajanja granica, prije svega jer bi to moglo potaknuti slična pitanja i u drugim dijelovima Zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku