hamburger-icon

Kliker.info

Predsjedništvo SDA : Sadović mora podnijeti ostavku u roku od sedam dana

Predsjedništvo SDA : Sadović mora podnijeti ostavku u roku od sedam dana

03 Jula
21:33 2009

Predsjedništvo SDA je jednoglasno odlučilo da pozove Tarika Sadovića, ministra bezbjednosti BiH, da podnese ostavku na ovu funkciju u roku od sedam dana. Sulejman Tihić, predsjednik SDA, kazao je  da je odluka o Sadovićevoj ostavci donesena zbog određenih prigovora na njegovu saradnju s nekim institucijama BiH i međunarodne zajednice."Moramo uvažiti ove ozbiljne prigovore. Radimo ono što je najbolje za BiH i SDA i normalno je, kada dođe do ovakve situacije, da se član naše stranke povuče u rezervni položaj, a ne da dolazi do konfrontacije", rekao je Tihić.On je demantovao navode da se iza ovoga krije direktna naredba iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) ili da su ostavku naručili Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, i Čarls Ingliš, ambasador SAD u BiH.Tihić je rekao da SDA računa na Sadovića u budućnosti, kako na stranačkim, tako i na ostalim pozicijama u BiH.Odgovarajući na pitanje novinara da li poziv Sadoviću da podnese ostavku ima veze sa njegovom bliskosti s mudžahedinima, Tihić je rekao da ovo nema veze s tim, niti sa bilo kojim pojedinačnim slučajem, nego je posljedica ocjene sveukupnog Sadovićevog rada na ovoj funkciji u protekle dvije do tri godine.

Mirsad Kebo, član Predsjedništva SDA, rekao je da se odlukom o Sadovićevoj ostavci ostavlja prostor za rješavanje problema u budućem periodu."Ukoliko Sadović ne podnese ostavku u propisanom roku, Predsjedništvo SDA donijeće o tome samostalnu odluku prema Statutu stranke", dodao je Kebo.Komentarišući spekulacije u medijima da bi on mogao biti novi ministar bezbjednosti, Kebo je odgovorio da o tome juče nije bilo riječi, ali da će razmisliti ako mu bude ponuđena ta pozicija.Sadović nije prisustvovao drugom dijelu sjednice kada su se članovi Predsjedništva izjasnili o ovom pitanju, jer je ranije izašao i nije želio davati izjave u vezi sa odlukom njegove stranke.   On juče nije odgovarao ni na telefonske pozive, a ranije je izjavio da su Gregorijan i Ingliš vršili pritisak na Tihića da on bude smijenjen, ali je i pojedince iz svoje stranke optužio, mada nije naveo imena, da žele njegovu poziciju."Kakav bih ja bio političar i ministar sigurnosti kada ne bih znao ko mi radi o glavi. Naravno da znam. Susrećem se s tim ljudima, gledaju me u lice i lažu. Ne smeta mi toliko što me lažu, nego što misle da im vjerujem. Ima u SDA, kao i u drugim strankama, onih sa bolesnim ambicijama, u kojima ‘čuče’ mali Rankovići. Valjda vole osjećaj moći. Određenim stranim centrima moći važno je da kontrolišu naš sistem sigurnosti, a ja nikada nisam pristao da budem marioneta u njihovim rukama", kazao je Sadović u intervjuu portalu "Sve vijesti".

Personalne promjene četiri ministarske pozicije                     U ovom sazivu Savjeta ministara BiH do sada su izvršene zamjene dva ministra i dva zamjenika.Umjesto Slobodana Puhalca za ministra spoljne trgovine i ekonomskih veza imenovan je Mladen Zirojević nakon što je Vlada RS odlučila da Puhalac preuzme čelnu poziciju u entitetskom Ministarstvu privrede.Kada je Partija demokratskog progresa odlučila da izađe iz vlasti, pozicije zamjenika ministara, kadra ove stranke Igora Crnatka i Veselina Poljaševića, u oblasti odbrane odnosno transporta i komunkacija zauzeli su članovi SNSD-a.Posljednja promjena dogodila se na poziciji ministara transporta i komunikacija. Božo Ljubić je nakon ostavke tu dužnost prepustio stranačkom kolegi Rudi Vidoviću.  Procedura zamjene ministara podrazumijeva imenovanje stranačkih kandidata u Savjetu ministara i potvrdu u Predstavničkom domu bh. parlamenta.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku