hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Srbije Boris Tadić nije daleko odmakao od planova SANU i projekta velike Srbije

Predsjednik Srbije Boris Tadić nije daleko odmakao od planova SANU i projekta velike Srbije

23 Juna
14:18 2009

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH ocijenila je da je jučerašnja posjeta predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića Banjaluci bila u funkciji podrške politici srpskih političkih stranaka iz Republike Srpske (RS), naglasivši da izjave srbijanskog predsjednika o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH nisu dosljedne njegovom ponašanju i izjavama koje je dao nakon održanih sastanaka sa čelnicima RS i tamošnjih političkih stranaka Ova stranka smatra da je nedosljedno i to što se Tadić pozivao na poštivanje Dejtonskog sporazuma, uz osude odluke visokog predstavnika o poništavanju antidejtonskih i neustavnih zaključaka Narodne skupštine RS, upravo donesene u skladu sa Aneksom X Dejtonskog sporazuma."Pozivanje na poštivanje svakog dogovora konstitutivnih bh. naroda za Tadića važi samo na nivou države BiH, ali ne i na području entiteta RS u kojem su svi bh. narodi i ostali građani prema Ustavu također konstitutivni. Ispada da je, prema Tadićevim izjavama, u RS dopušteno preglasavanje Hrvata, Bošnjaka i ostalih i nametanje volje srpskog naroda", navodi se u današnjem saopštenju SDA BiH.

U ovoj stranci tvrde da je srbijanski predsjednik sastancima i razgovorima isključivo sa političkim predstavnicima srpskog naroda i srpskih političkih stranaka "jasno pokazao cilj i namjere svoga iznenadnog dolaska u Banjaluku", zbog čega "ovakve posjete nisu, niti mogu biti u svojstvu ispunjavanja međunarodne obaveze garanta Dejtonskog sporazuma, uspostave i razvijanja dobrosusjedskih odnosa između BiH i Srbije"."Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zvaničnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković je Tadićevu posjetu shvatio kao ohrabrenje i podršku politici svoje i ostalih srpskih političkih stranaka. Zato je upravo jučer izjavio kako su poništeni antidejtonski i neustavni zaključci Narodne skupštine RS obaveza za njega i njegove kolege u državnim institucijama BiH, te da su već pokrenuli inicijative za njihovo provođenje", saopštila je Služba za odnose s javnošću SDA BiH.

Klasično nacionalističko miješanje u unutrašnje poslove BiH                          Posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegov nastup u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocjenjuje kao klasično nacionalističko miješanje u unutrašnje poslove BiH, prenijela je Komšićeva glasnogovornica Irena Kljajić.- Time je Tadić samo potvrdio da nije daleko odmakao od planova Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i projekta velike Srbije, navela je Kljajić Komšićevu poruku.Član Predsjedništva Komšić dalje smatra da Tadićevo sazivanje "srpskih lidera" u Banjoj Luci, nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o poništenju zaključaka Narodne skupštine RS, govori u  prilog ovoj tezi. (Kliker.info-Onasa-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku