hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: Presuda Karadžiću ne znači ukidanje Republike Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: Presuda Karadžiću ne znači ukidanje Republike Srpske

23 Marta
12:22 2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu u Novom Sadu da presuda bivšem predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovanu Karadžiću ne znači ukidanje RS-a.

On je rekao da su se prevarili svi u regionu bivše Jugoslavije, koji su mislili da presuda Karadžiću pred Haškim tribunalom, kojom je osuđen na doživotni zatvor, znači nestanak RS-a.

“Oni koji maštaju da presuda može da znači ukidanje Republike Srpske moj odgovor je da je RS dejtonska i ustavna kategorija, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom jedan od garanta njegovog sprovođenja je Srbija i neće biti nikakvog ukidanja RS-a. To je centralno i najvažnije pitanje i to je reakcija Srbije”, rekao je Vučić i dodao da je pratio sve reakcije o presudi u cijelom regionu.

Rekao je da se njegov stav u odnosu na prvostepenu presudu Karadžiću nije uopšte promijenio.

Vučić je novinarima tokom obilaska radova na novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu kazao da Srbije u vezi sa tom temom ima tri ključne poruke.

“Prva je Republika Srpska, a druga da Srbija mora da gleda u budućnost i sopstveni razvoj, te da mora da se bavi svojom izgradnjom i povećanjem svojih snaga”, kazao je.

On je ocijenio da je snažan razvoj potreban i zbog toga što “neće biti ni političke snage ukoliko Srbija ne bude ekonomski jača”.

“Treća poruka je odnos Srbije prema Haškom tribunalu i pitanju kakav je taj sud”, naveo je Vučić i dodao da je o tome govorio mnogo puta.

On je ranije medijima izjavljivao da, prema njegovom mišljenju, “taj sud nije doprineo pomirenju iako je to bila njegova svrha”.

Radovan Karadžić je drugostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, a kako je navedeno, kriv je za genocid, zločine protiv čovječnosti, za etničko čišćenje, višegodišnju opsadu Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Patriota
    Patriota 23 Marta, 17:13

    Po zdravoj logici, osudjenom kriminalcu se oduzima opljackano, tako Karadzicu osudjenom za genocid, treba ukinuti genocidnu tvorevinu republiku srpsku,
    BiH transformisati u drzavu svih gradjana i srba, hrvata, bosnjaka,roma, jevreja i svih ostalih,

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku