hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Slovenije Borut Pohor : Ne znam šta je Srbiji trebalo osporavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predsjednik Slovenije Borut Pohor : Ne znam šta je Srbiji trebalo osporavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

11 Jula
04:42 2015

Pohor111Predsjednik Republike Slovenije u intervjuu za Anadolu Agency (AA) istakao je kako ga je negativno iznenadilo što je Srbija insistirala na tome, uz pomoć Ruske Federacije, da se stavi veto na rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a.

– Ne znam šta je time Srbija zapravo htjela, jer da je genocid ovdje bio potvrdila su dva suda 2004. i 2007. godine. I sada od toga praviti problem. Treba osuditi sve zločine, apsolutno. I svi ovdje ćemo to reći, ali tu smo radi Srebrenice kao jedne metafore. Nije mi jasno zašto: poznajem dobro i premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Tomislava Nikolića, prijatelj sam s njima, napravili su izvanredne korake u dijalogu s Kosovom. Zašto je tu bilo potrebno toliko biti oštar u vezi Srebrenice – istakao je Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije

Naglasio je da je to “bila šansa za jedan korak naprijed politike u vezi rekoncilijacije, a bio je jedan korak nazad”.

– Žao mi je i kao prijatelj Bosne i Hercegovine i Srbije. Mi možemo naći hiljadu razloga zašto ne bi išli naprijed, a postoji samo jedan zašto treba ići, a to su naša djeca – naveo je Pahor.

Na pitanje da li srbijanski premijer Alaksandar Vučić treba sutra obavezno doći na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je rekao: “Apsolutno je potrebno da je ovdje”.

– Nisam iznenađen u tom smislu da je prošlost ovdje. Zbog toga smo došli, ali je toliko snažna da se budućnost teško probija u fokus. Došao sam ne samo da se ne zaboravi prošlost. Došao sam prije svega da se spominje šansa za budućnost. Jer, prošlost ne možemo promijeniti, a budućnost možemo – ocijenio je Pahor.

Predsjednik Republike Slovenije naveo je da je došao kazati da postoje dva uslova:

– Jedan je jako težak, a to je oproštaj i rekoncilijacija, a drugi je dužnost evropske politike i mene i mojih kolega voditelja evropskoih zemalja, a to je jasna evropska perspektiva Bosne i Hercegovine. Dakle, ta dva procesa trebaju ići jedan s drugim i volio bih vidjeti sutra komemoraciju koja je jedna inspiracija za budućnost – naglasio je Pahor.

Naveo je kako je u Sloveniji obavljao tri funkcije: predsjednika parlamenta, vlade i sada predsjednika države. U zemlji u kojoj je trebalo 70 godina da samo iz duboke podijeljenosti dođe do toga da je većina Slovenaca spremna da ide preko toga i ide zajedno ka budućnosti.

– Nisam siguran da Bosna i Hercegovina toliko kredita ima da si može priuštiti i čekati pola stoljeća da bi se to dogodilo. Dakle, za razliku od većine mojih kolega koji govore o reformama, o ekonomsko-socijalnim reformama imam drugačiji stav. Ja se slažem sa njima da je to izvanredno pitanje da bi vi dostigli tehničke standarde koji su bitni za pristupanje u Evropsku uniju, ali nije to bitno u Bosni i Hercegovini. Bitno je da dođe do povjerenja među ljudima svih nacionalnosti. Mislim da je to bitnije, ta duhovna renesansa Bosne i Hercegovine. Bitnija je nego ekonomska i socijalna i svaka ostala – zaključio je Pahor.

Predsjednik Slovenije istakao je da “zna da je to teško reći ljudima, ali ako ga žele iskreno slušati kao prijatelja i njegovo iskustvo, čovjeka koji je bio na tri funkcije u Sloveniji, u slovenačkoj politici od demokratskih promjena, onda je to njegovo iskustvo”.

– Ne da bih htio biti pokroviteljski, to je sasvim sigurno suvereno pravo Bosne i Hercegovine da izabere svoj put, ali mislim da je najveća i najteža moralna dužnost političara, ne zavisi o vjeri i nacionalnosti u Bosni i Hercegovini da daju ljudima šansu za oproštaj i rekoncilijaciju, a ne da prave politički profit iz mržnje – poruka je predsjednika Republike Slovenije.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku