hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica : Skandalozna odluka Vlade RS da ‘nagradi’ Kesića sa 110.000 KM

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica : Skandalozna odluka Vlade RS da ‘nagradi’ Kesića sa 110.000 KM

07 Marta
16:05 2017

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica ocijenio je kao „skandaloznu“ odluku Vlade Republike Srpske da za 20 odsto poveća ranije planirani iznos za finansiranje Predstavništva RS u Vašingtonu.

Šefu Predstavništva Obradu Kesiću će sada biti na raspolaganju 700.000 KM, odnosno dodatnih 110.000 KM, za koliko je smanjena stavka za osnivanje novih predstavništava RS.

Govedarica ukazuje da Vlada, umjesto da postavi pitanje rezultata rada Predstavništva u Vašingtonu, „nagrađuje“ Kesića za spomenuti iznos sredstava iz budžeta RS.

Iznio je i primjedbu, jer u budžetu nisu navedene pojedinačne stavke za finansiranje rada svakog od predstavništava RS u svijetu, a za koja se izdvaja ukupno 4,4 miliona KM.

-Smatramo da Narodna skupština RS mora da ima uvid u finansiranje i efekte rada svakog predstavništva pojedinačno. Na to smo ukazivali i ranije, jer bi se u tom slučaju znao tačan iznos budžeta kojim raspolaže svako predstavništvo. Ovako je to netransparteno – upozorio je Govedarica.

On je kazao i da se postavlja pitanje efekata rada predstvaništava, a posebno onog u Vašingtonu.

-Postavlja se pitanje za koga Obrad Kesić radi i da li je on predstavnik RS ili jednog čovjeka i političke partije u RS. Mi ne vidimo rezultate u njegovom radu, jer je RS u jednoj nezavidnoj poziciji kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države i predsjednik RS Milorad Dodik je pod sankcijama te države – podsjetio je lider SDS-a.

Umjesto, kaže, da se Obrad Kesić smijeni i provjeri šta je Predstavništvo RS u Vašingtonu uradilo dosad, nagrađen je s dodatnim finansijskim sredstvima.

-Postoji potreba da građani RS znaju šta rade predstavništva RS u inostranstvu i koji su efekti rada kako bi mogli da procjene da li je opravdan utrošak sredstava za te namjene. Mi ne vidimo investicije iz SAD-a u RS. Ne vidimo ništa, izuzev da Obrad Kesić troši sredstva RS koja mu doznači Vlada – zaključio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Za finansiranje rada predstavništava RS u inostranstvu u ovoj godini iz budžeta RS biće izdvojeno 4,4 miliona KM.

Najveći iznos predviđen je za rad Predstavništva u Moskvi i to 770.000 KM, a odmah iza njega, nakon najnovije odluke Vlade RS, je Predstavništvo u Vašingtonu koje će u 2017. dobiti 700.000 maraka.

Pored predstavništava u Moskvi i Vašingtonu, značajne iznose dobiće i ostalih šest predstavništava.

Predstavništvo u Beogradu dobiće 695.000 KM, u Štutgartu 380.000 KM, u Briselu 570.000 KM, u Jerusalimu 300.000KM, dok će predstavništva u Beču i Solunu dobiti 450.000 KM odnosno 350.000 KM.

Stavka za osnivanje i rad novih predstavništava smanjena je na 185.000 KM.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku