hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić : Ako nismo spremni da potisnemo svoj ego u Bh. bloku, bolje je da se raziđemo

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić : Ako nismo spremni da potisnemo svoj ego u Bh. bloku, bolje je da se raziđemo

06 Februara
15:34 2019

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić odgovorio je u razgovoru za Klix.ba na najavu čelnika DF-a Željka Komšića da će se stranke Bh. bloka uskoro naći u opoziciji i u Kantonu Sarajevo.

Govoreći o djelovanju stranaka unutar Bh. bloka, Nikšić je poručio: “Ako nismo spremni da potisnemo svoj ego u našem zajedničkom interesu, onda je bolje da se odmah raziđemo”.

Naime, Komšić je u ranijem razgovoru za Klix.ba bio decidan kazavši da će se sve stranke Bh. bloka uskoro naći u opoziciji i u Kantonu Sarajevo i to bez svoje volje.

“Teško je meni da komentarišem izjavu drugih, ali ono što sam vidio u izjavi gospodina Komšića, naglašeno je kako bi Bh. blok mogao, ne svojom voljom, uskoro biti opozicija i u Sarajevu. Dakle, ako bih trebao tumačiti njegovu izjavu, onda ću je tumačiti na osnovu razgovora koje smo imali. Mislim da se kod njega javlja sumnja kako bi neki koji su naši partneri u Vladi KS mogli promijeniti stranu. Da li će se to desiti ne želim licitirati, uvijek postoji mogućnost, ali na osnovu naših razgovora i dosadašnje saradnje ne postoje takve naznake”, kazao je Nikšić.

Upitali smo ga za komentar na izjavu Envera Bijedića koji smatra da je ugrožena Bosna i Hercegovina i da SDP treba ući u vlast na svim nivoima vlasti.

“Nisam ni do sada komentarisao lično mišljenje bilo kojeg člana SDP-a pa neću svakako ni čovjeka koji vodi našu najjaču kantonalnu organizaciju koja je pobijedila na posljednjim općim izborima i koja ima pet načelnika, odnosno gradonačelnika. Mi u SDP-u smo već naučili da svako ima pravo na svoje mišljenje, na svoj stav, da se argumentima bori za svoj stav, ali kada donesemo odluku na organima partije, svi smo dužni da je provodimo. Međutim, moram reći da je najveća otežavajuća okolnost za Bh. blok, kada je riječ o odluci da ostanemo opozicija, bio rezultat naših partija u Tuzlanskom kantonu gdje je SDP odnio pojedinačnu pobjedu, gdje ima 10 zastupnika, a kao Bh. blok još izraženiju s 15 zastupnika”, naveo je Nikšić.

Odgovorio je i na upit o tome u kojoj mjeri će nakon jučerašnjeg sastanka biti teško očuvati Bh. blok.

“Na sastanku smo zaista vrlo ozbiljno razmotrili argumente i za i protiv. Odluka nije bila nimalo lagana. Na kraju smo je donijeli konsenzusom potpuno svjesni njenih i pozitivnih i negativnih implikacija. Donijeli smo je konsenzusom imajući u vidu jasno iskazano opredjeljenje svih članica da čuvamo jedinstvo Bh. bloka, uvjereni kako je to ulaganje u budućnost i da je to nešto novo na našoj političkoj sceni. Dakle, mislim da nema ništa što je lako očuvati u našoj političkoj svakodnevnici pa tako neće biti lako osigurati budućnost Bh. bloka. Ipak, jako sam opredijeljen i nadam se kako smo dovoljno iskreni i opredijeljeni da formaliziramo rad Bh. bloka, što će nam omogućiti sigurniju plovidbu na našoj turbulentnoj političkoj sceni. Ako nismo spremni na takvo nešto, ako nismo spremni da potisnemo svoj ego u našem zajedničkom interesu, onda je bolje da se odmah raziđemo. Još jedno razočarenje mislim da nam građani neće oprostiti”, istaknuo je Nikšić.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 06 Februara, 17:58

    Bijediču bijedo,to čime mašeš si dobio od glasača vjernih ideji SDP-ea a ne tebi kao rukovodiocu.Gospodine Nikšiću ,trenutak je ozbiljan,Tvoja odluka će srušiti jedno Carstvo.Budi pricipijelan-rukovodilac i Carstvo koje treba pasti je SDA.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku