hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SDP-a BiH pita : Nikšić: Hoće li EU prešutiti HDZ-ovo veličanje zločinaca

Predsjednik SDP-a BiH pita : Nikšić: Hoće li EU prešutiti HDZ-ovo veličanje zločinaca

12 Novembra
03:53 2020
Predsjednika SDP-a Nermin Nikšić uputio je izjavu za medije u kojoj pita – Hoće li Evropska unija i institucije Bosne i Hercegovine prešutiti veličanje ratnih zločinaca od strane navodnih promicatelja evropskih vrijednosti iz HDZ?
 
Učešće visokih dužnosnika HDZ-a Bosne i Hercegovine na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću smatram činom kojim je potpuno razotkrivena priroda politike i djelovanja ove stranke. Nakon osporavanja presuda Međunarodnog suda za ratne zločine, organiziranja javnih dočeka osuđenih ratnih zločinaca i obilježavanja dana utemeljenja paradržave Herceg-Bosne kao svojevrsnog praznika, ne mogu reći da smo posljednjim postupkom HDZ-a Bosne i Hercegovine posebno iznenađeni.
 
Konačno, ističem da je Marko Radić na prijevremenu, nezasluženu slobodu izašao zahvaljujući postupku HDZ-ovog ministra pravde BiH, Josipa Grubeše. Podsjećam, Grubeša je Radiću omogućio odsluženje kazne u Republici Hrvatskoj koja je, također po svom ustaljenom običaju, ublažila kaznu izbacivanjem elemenata udruženog zločinačkog pothvata.
 
Javnosti je poznato da je Radić u Bosni i Hercegovini osuđen na 21 godinu zatvora zbog hapšenja, ubijanja, mučenja progona i silovanja bošnjačkih civila. U presudi su uslovi držanja zarobljenika u logoru “Vojno” nad kojim je Radić imao komandnu kontrolu opisani kao “brutalni i barbarski”. Najmlađi zatočenik logora bila je beba stara sedamnaest mjeseci, a najstarija zatočenica je imala 73 godine. Pored sistematskih mučenja i ubistava, Radić je osuđen i za silovanja žena, od kojih je najmlađa žrtva silovanja bila djevojčica od 15 godina. Učešće u ovakvim monstruoznim zločinima nije bilo razlog da se HDZ BiH barem ogradi od lika i djela Marka Radića.
 
Naprotiv, HDZ BiH ovakve barbare, kriminalce i zločince slavi, te na taj način potpuno neopravdano i neutemeljeno stigmatizira cijeli hrvatski narod, predstavljajući zločince navodnim narodnim herojima. SDP BiH i ja lično sa gnušanjem osuđujem ovakvu političku praksu HDZ-a BiH, ali i vlasti Republike Hrvatske, koji umjesto afirmisanja onih časnih pojedinaca koji su u ratu sačuvali i obraz i čast boreći se za svoju domovinu, u heroje promoviše najokorjelije zločince i kriminalce.
 
Zaista je krajnje vrijeme da rat ostavimo iza sebe, da konačno utvrdimo princip prema kojem svi koji su radili zločine bez obzira kojem narodu pripadaju trebaju odgovarati, a da se mi konačno okrenemo budućnosti. Zbog svega navedenog, očekujem od visokog predstavnika i ambasadora u Bosni i Hercegovini da konačno sankcioniraju sve one koji propagiraju govor mržnje i podržavaju ratne zločince, da im se jasno poruči kako se to kosi s demokratskim standardima i da im nije mjesto i da ne mogu putovati u demokratske zemlje.
 
Ukoliko je istu mjeru spreman izreći SNSD-u i Miloradu Dodiku zbog veličanja ratnih zločinaca, nema nikakve osnove da istim mjerama ne bude obuhvaćen HDZ BiH i njegovo rukovodstvo. HDZ BiH jednako ustrajno i u kontinuitetu osporava ratne zločine utvrđene presudama domaćih i međunarodnih sudova, te veliča ratne zločince, pa i sankcije moraju biti jednake.
 
SDP BiH očekuje i da se očituju nadležne institucije u Bosni i Hercegovini prije svega Centralna izborna komisija te da ispitaju mogućnost sankcioniranja zbog širenje mržnje i netrpeljivosti na etničkoj i vjerskoj osnovi.
 
(Kliker.info-Vijesti)
Podijeli

3 0 komentara

 1. Patriota
  Patriota 12 Novembra, 07:05

  Sacekajte januar 20 2021, da Biden pocne sredjivati stvari, sve ce biti drugacije, nece se zlocinci sepuriti po BiH, Srbiji i Hrvatskoj i bilo gdje po svijetu. Vjerovatno ce malo procesljati Dejtonske papire i srediti stanje u BiH. Dodik Covic i ostali razgradjivaci BiH bice otjerani na djubriste i prekriveni krecom. Biden sve zna sta se desavalo, ko je zlocinac a ko zrtva. Krenulo je.

  Odgovori
  • Shinok
   Shinok 12 Novembra, 18:30

   Ovo su problemi koje moramo rjesavati sami ili uz pomoc Visokog predstavnika OHR-a. Ne smije se odustajati od trazenja odgovornosti za ovaj necivilizovani cin.

   Odgovori
 2. SOKO
  SOKO 14 Novembra, 04:29

  EU, OHR, SAD i Britanija o veličanju zločinca: Gaženje EU vrijednosti i prijetnja miru!

  Vrh HDZ-a BiH prisustvovao je komemoraciji ubijenom ratnom zločincu Marku Maki Radiću u Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

  Takav potez izazvao je žestoke reakcije javnosti, jer se radi o presuđenom ratnom zločincu koi je za svoja zvjerstva, koja su podrazumijevala ubijanja ljudi, silovanja žena, osuđen na 21 godinu zatvora.

  Na ovakve anticivilizacijske poteze čelnika HDZ-a BiH reagovali su iz ambasada SAD-a, Velike Britanije, zatim Delegacije EU u BiH i OHR-a. Oni su za Vijesti.ba kazali kako je takva politika suprotna evropskim vrijednostima, te da takvim politikama nema mjesta u EU.

  Ambasada SAD-a: Snažno osuđujemo veličanje osuđenih ratnih zločinaca

  Iz Ambasade SAD- a u Sarajevu za Vijesti.ba su kazali kako takva politika veličanja ratnih zločina i zločinaca nema mjesta u civilizovanom svijetu.

  “Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju sve pojedince, grupe ili organizacije koje veličaju osuđene ratne zločince ili slave ratne zločine. U zemlji koja se opredjelila za Euroatlantske integracije nema mjesta za negiranje počinjenih ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca. Takvi potezi vrijeđaju žrtve i nanose bol njihovim porodicama, te predstavljaju prijetnju mirnoj budućnosti Bosne i Hercegovine”, kazali su za Vijesti.ba iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

  EU: Veličanje ratnih zločinaca je suprotno evropskim vrijednostima

  Za reakciju smo upitali i Delegaciju EU u BiH, a oni su nam kazali kako je ovakav potez suprotan evropskim vrijednostima.

  „Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim zbivanjima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrijednostima”, kazali su nam u Delegaciji. Oni su podsjetili da je poduzimanje konkretnih koraka na unaprjeđenju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

  “Očekujemo od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da u potpunosti poštuju vladavinu prava i fokusiraju se na neophodne korake naznačene u Mišljenju Evropske komisije, a u skladu sa svojim opredjeljenjem perspektivi pristupanja EU”, poručeno je iz Delegacije EU u BiH.

  OHR: U Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince

  Nepojmljivo je u Bosni i Hercegovini još uvijek ima onih koji ne prihvataju istinu o počinjenim ratnim zločinima i pokušavaju prekrajati historiju, kazali su iz OHR-a za Vijesti.ba.

  “Visoki predstavnik je u mnogo navrata bio više nego jasan, pa tako i nedavno pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda kada je prenio riječi njemačkog ministra vanjskih poslova da u Evropi nema mjesta za one koji glorificiraju ratne zločince”, stav je OHR-a na revizionističku politiku HDZ-a.

  Oni su istakli kako je nepojmljivo da još uvijek ima onih koji odbijaju prihvatiti istinu ili pokušavaju prekrojiti historiju umjesto da se fokusiraju na promoviranje mira i prosperiteta za sve građane i građanke BiH.

  “Slaviti ratne zločince je sušta suprotnost tome i u potpunosti je protivno evropskim vrijednostima”, zaključeno je iz OHR-a.

  Ambasada Velike Britanje: Jasno se protivimo veličanju ratnih zločinaca

  Iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu za Vijesti.ba su kazali kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.
  “Ujedinjeno Kraljevstvo je, zajedno sa drugim članicama Vijeća za implementaciju mira, zauzelo jasan i konzistentan stav kojim se protivimo veličanju osuđenih ratnih zločinaca. A isti smo ponovili i tokom rasprave o Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti UN-a prošle sedmice”, kazali su iz Ambasade Velike Britanje.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku