hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović : “Približili smo stavove sa Sindikatom, SDA je spremna na amandmansko djelovanje”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović : “Približili smo stavove sa Sindikatom, SDA je spremna na amandmansko djelovanje”

29 Jula
23:43 2015

BakirSDA2Stranka demokratske akcije (SDA) je za to da Prijedlog zakona o radu ostane u parlamentarnoj proceduri, odnosno da sutra bude na dnevnom redu Doma naroda Federalnog parlamenta, ali je spremna i na amandmansko djelovanje – izjavio je popodne u Sarajevu predsjednik te stranke Bakir Izetbegović koji je i član Predsjedništva BiH. On je to rekao nakon današnjih pregovora predstavnika SDA s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH.

Taj savez je, nezadovoljan predloženim zakonom, pozvao članstvo na proteste sutra ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, gdje treba da bude održana vanredna sjednica Doma naroda s ovim zakonom kao jednom od najavljenih tačaka dnevnog reda.  Kao razlog za proteste je Sindikat naveo da najavljeni zakon grubo krši prava radnika ustanovljena aktuelnim radnim zakonodavstvom.

Izetbegović kaže da je današnji sastanak sa sindikatom bio sadržajan i da su stavovi prilično približeni osim o dijelu novopredloženog zakona koji se tiče kolektivnih ugovora. Također je rekao da povodom ove situacije, u SDA postoji spremnost da se zasjeda i cijelu predstojeću noć ako treba.  Aktuelne tužbe po kolektivnim ugovorima predstavljaju teret od oko 50 miliona KM mjesečno, napominje predsjednik SDA. Po Izetbegoviću, nije isključeno da će se mogućem zasjedanju pridružiti federalni premijer Fadil Novalić iako je on danas bio na putu, u Banjoj Luci.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku