hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić : Nema istinskog pomirenja bez priznavanja genocida !

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić : Nema istinskog pomirenja bez priznavanja genocida !

09 Jula
06:13 2015

amerjer717Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije usvojena u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda zbog ulaganja veta od strane Ruske federacije, iako je za rezoluciju glasalo 67% Vijeća sigurnosti uz 4 suzdržana glasa i jedan protiv. Satisfakcija je u tome što ipak ogromna većina svijeta istoriju naziva pravim imenom i što veto Rusije ipak ne mjenja suštinu, a to je da su Vojska i Policija Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici. Tu činjenicu niko ne može izbrisati, a nama u Bosni i Hercegovini je jasna već dvadeset godina. Od danas niko ni u svijetu, osim Srbije i Rusije, više neće moći negirati ovu činjenicu. Danas, u Bosni i Hercegovini preko 67% građana događaje u Srebrenici naziva pravim imenom – genocidom. Kome je onda potrebna spoznaja?

Ona je prije svega potrebna sadašnjim i budućim generacijama u manjem bh. entitetu i u Srbiji koja neće ni u budućnosti moći pobjeći od ove noćne more. Ta noćna mora, zvana genocid u Srebrenici, pritiskaće ovu zemlju sve do trenutka dok se ne pojavi kritična masa građana Srbije koji će imati snage da se samostalno obračunaju sa proslošću i režimom koji ih je izolovao od čitavog svijeta. Nikad mi neće biti jasno zašto to Srbija radi sebi. Da ponovim, spoznaja da se desio genocid u Srebrenici najviše treba Srbiji.

Posebnu podršku jedni drugima i saradnju trebaju uspostaviti građani Srbije koji se ne identifikuju sa koljačima poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića i građani Bosne i Hercegovine koji očekuju istinsko pomirenje sa Srbijom. Pomirenje koje će se uspostaviti na činjenicama, a ne na lažnim igrama dokazanih velikosrpskih nacionalista koji su pucali na Sarajevo, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića.Nadam se da više niko od bh. političara neće nasjedati na takve podvale i prozirne igre nakon hapšenja Nasera Orića i lobiranja da se ne usvoji istina u Vijeću sigurnosti UN-a.

Na ovo sam upozoravao i ranije, pa se nadam da je sad sasvim jasno s kim imamo posla, i mi i pošteni građani Srbije. Današnja politika Srbije je politika mraka i vraćanja u devedesete. S druge strane u Bosni i Hercegovini je vrijeme za prevazilaženje politikanstva i zauzimanje jedinstvenog stava po ovom pitanju svih probosanskih političkih opcija, a to je da nema istinskog pomirenja bez priznavanja genocida. Bez obzira na glasanje u UN-u borba za istinu nikad ne smije prestati. To je crvena linija ispod koje niko ne smije ići. Od danas svijet više neće biti isti, jer na jednoj strani istinskog pomirenja je čitav svijet. Na drugoj je Rusija, zbog svojih većih interesa i naivna Srbija koja će na kraju ostati sama kad Rusija realizuje svoje interese. Samo naivni mogu vjerovati u drugačiji ishod, navodi se u  saopštenju za javnost predsjednik SBiH Amera Jerlagića.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku