hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik logoraša BiH Šaćir Srebrenica : Dali smo priliku Srbiji da nas hapsi

Predsjednik logoraša BiH Šaćir Srebrenica : Dali smo priliku Srbiji da nas hapsi

31 Januara
18:54 2013

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Šaćir Srebrenica izrazio je ogorčenje zbog činjenice da su srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Jadranka Lokmić-Misirača danas u  Bruxellesu potpisali Protokol o saradnji i ustupanju dokaza u istragama ratnih zločina.Srebrenica je za agenciju Anadolija (AA) kazao da je ovim ”dat mandat agresoru i dželatu da ponovo može raditi sa žrtvama što želi”.
 
”Ovim su dali priliku gospodi iz Srbije da nas mogu hapsiti kako hoće. Žrtve su nemoćne. Mi smo 2011. godine, a mislim na logoraše, žrtve i majke Srebrenice, spriječili potpisivanje tog Protokola jer ide na štetu Bošnjaka. Taj Protokol u sebi nema ugrađen mehanizam koji bi zaštitio građane BiH. U tom Protokolu se u međuvremenu ništa nije promijenilo, odnosno nije osiguran mehanizam zaštite, a on je, ipak, potpisan”, izjavio je Srebrenica za agenciju Anadolija. On je dodao da je potpisivanju Protokola prisustvovao i novi glavni državni tužilac Goran Salihović koji se ”nije udostojio da prije toga pozove predstavnike žrtava da se s njima konsultira i vidi kako i šta treba uraditi”.”Vrlo sam žalostan, tužan i razočaran u sve one bošnjačke predstavnike koji su dozvolili da se taj dokument u ovakvom obliku potpiše. Mi nismo protiv bilo kakvog dogovora ili sporazuma, ali ne želimo da on bude ovakav”, tvrdi Srebrenica. Uvjeren je da će hapšenja državljana Bosne i Hercegovine po potjernicama iz Srbije biti nastavljena kao što se ranije dešavalo u slučaju ratnog člana Predsjedništva BiH akademika Ejupa Ganića, generala Jovana Divjaka, Tuzlaka Ilije Jurišića…
 
”Mi smo ovim dali mandat srbijanskom pravosuđu da oni mogu ponovo povesti, recimo, istragu u slučaju ”Dobrovoljačka ulica”, iako je Tužilaštvo BiH završio taj slučaj i obustavilo istragu. Ovim Protokolom mi dajemo takvu mogućnost. Tamo ima jedna klauzula koja kaže da potpisnice Protokola mogu voditi istrage gdje je druga strana završila istragu. Tužilaštvo BiH je, dakle, završilo slučaj ”Dobrovoljačka”. Srbija nije zadovoljna tom presudom i oni će moći ponovo da samostalno vode istragu. Štaviše, Tužilaštvo BiH im mora dostaviti sve u vezi s tim predmetom”, tvrdi Srebrenica.Novinari agencije Anadolija danas su pokušali stupiti u kontakt s novim glavnim državnim tužiocem Goranom Salihovićem, koji sutra stupa na dužnost. Salihović se javio na telefon i kratko kazao da ”ćemo se ćuti neki drugi put”, ali nije želio govoriti o danas potpisanom Protokolu. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku