hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Kosova Hashim Thaci : Iz procesa pred Haškim tribunalom ću izići čist kao suza

Predsjednik Kosova Hashim Thaci : Iz procesa pred Haškim tribunalom ću izići čist kao suza

19 Jula
03:08 2020

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je uvjeren da će iz procesa pred Haškim tribunalom, gdje je saslušavan pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine, izići “čist kao suza”.

Thaci je u obraćanju javnosti Kosova rekao da je obavio svoju “građansku i institucionalnu dužnost” kada se pojavio pred Haškim tribunalom gdje je saslušavan četiri dana zaredom, ali nije govorio o detaljima tog saslušanja, javlja Beta.

“Završio sam oko 30 sati suočavanja sa organima gonjenja, gdje sam upoznat sa svim njihovim navodima i gdje sam odgovarao na njihova pitanja. U potpunosti poštujem proces rasvjetljavanja istine do samog kraja i moje uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost”, kazao je Thaci.

Thaci je rekao da iz etičkih razloga i zakonskih ograničenja ne može da zalazi u konkretne detalje saslušavanja i da ne može da ih podijeli sa javnošću.

“Želim da vam kažem tri stvari, tražeći vaše ljudsko razumijevanje da ne zalazim u detalje ovih suočavanja. Prvo: kao što sam i ranije govorio prije nego što sam prešao preko praga suda, slavnu historiju oslobodilačke borbe i stvaranje nezavisne, demokratske i evropske države Kosovo, ne može niko ponovo pisati! Danas vam uvjereno kažem da ovaj proces neće ponovo pisati ovu historiju ispisanu krvlju i žrtvom čitavog naroda u borbi za slobodu”, kazao je Thaci.

‘Godine optužbi, izmišljotina i fabrikacija o OVK’

Thaci je rekao da bez obzira na tok tog proces i njegovo trajanje, “slavna historija otpora, preživljavanja i trijumfa nad osvajačem koji je želio da počisti albanski narod na Kosovu sa lica zemlje potezima etničkog fašizma, jednom zauvijek postaće nedodirljiva”.

“Drugo: ovaj proces je još jedan u nizu, tokom 21 godine optužbi, izmišljotina i fabrikacija o Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu. Ali, ovaj proces će jednom zauvek zapečatiti historijsku ulogu OVK-a, kao nezamjenjivu i neotuđivu ulogu za stečenu slobodu, za sve generacije koje će naslijediti Kosovo, kao nezavisnu i demokratsku državu”, smatra Thaci.

Thaci je dodao da će “etnički prezir, maltretiranje Albanaca još u majčinoj utrobi, genocidno ponašanje protiv naroda sa historijskim pravom na ovu zemlju, represija koja je dostigla vrhunac etničkim čišćenjem, do razmjera genocida”, biti jedno od “najmračniji razdoblja prošlosti, koje nikada više neće moći da se vrati”.

“I treće: ja sam imao sreću i čast mi je da sam imao ulogu u borbi i na putu prema nezavisnosti i formiranju države Kosovo, danas sam još više ubijeđen, i odlučniji sam nego ranije pred ovim suočavanjem, u veliku vrijednost koje imaju lični napori i žrtva da do kraja rasvijetlimo ovu historiju staru 22 godine. Historiju punu povreda izazvanih optužbama protiv mene i protiv naše zajedničke borbe sa SAD-om, NATO-om, državama Evropske unije i ostalim državama prijateljima, za oslobođenje kosovskog naroda od fašističke diktature Slobodana Miloševića i države Srbije”, rekao je Thaci.

Potreban civilizovan dijalog

Dodao je da je Kosovo “uvijek na prvom mjestu”, da je za Kosovo bio spreman da da život kada je bio mlad, a da danas “uopšte ne sumnja” da je njegova dužnost da brani Kosovo, ne dozvoljavajući da proces, u koji su upleli njega i njegove saborce u potpunosti nepravedno, ometa velike poslove koji su pred Kosovom.

Thaci je pozvao građane Kosova da se postave iznad “političkih i partijskih razlika, iznad svakodnevnih ljutnji i nezadovoljstava”.

“Kosovu je danas nego ikad ranije potreban civilizovan dijalog među političkim snagama, o institucionalnoj stabilnosti, dobrom upravljanju i građanskom i političkom jedinstvu, posebno o dijalogu o konačnom priznanju Srbije i čitavog svijeta. Kosovo danas treba da gaji raznolikost mišljenja i da živi u zdravoj debati Vlade i opozicije”, smatra on.

Kosovo prema njegovom mišljenju istovremeno treba da jednoglasno govori svijetu i da vodi dijalog sa Srbijom uz “sjajno jedinstvo koje je postojalo u Rambujeu, Beču i Briselu”.

“Nisam bio savršen, ali uvijek sam se trudio da uradim ono što je dobro za moju otadžbinu i za vas. Svakom od vas želim da stegnem ruku, da vas sve zagrlim i da vas uvjerim da ću svim svojim bićem, na kraju ovog putovanja, koje se nastavlja sa vama i za vas, izići čist kao suza”, rekao je Thaci.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku