hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik HDZ-a na potezu : Dodik otpao, s kim će Čović?

Predsjednik HDZ-a na potezu : Dodik otpao, s kim će Čović?

11 Novembra
07:00 2014

CovaDo22Na  sastanku u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, kojem su prisustvovali pregovarački timovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za promjene, dogovorena je koalicija na državnoj razini između SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a. Štoviše, potpisan je i dokument  koji nosi naziv “Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom razdoblju 2014.-2018”.

-Vjerujem da će ovo biti početak nečega novog u odnosima i da ćemo se okrenuti problemima i pitanjima običnih građana poput nezaposlenosti i da je ovo na neki način nova stranica u odnosima – kazao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić. Predsjednik DF-a Željko Komšić je rekao kako misle da će ovo biti “dobro pozdravljeno od međunarodne zajednice da ne ispadne da stranci ovdje imaju veći interes od nas samih, kad je riječ o napretku BiH k euroatlantskim integracijama”.
-Ovime isključujemo svaku neprimjerenu i neproduktivnu polemiku o pitanjima koja ugrožavaju integritet i suverenitet države, stabilizaciju mira i relaksaciju međuetničkih odnosa – kazao je predsjednik SDA i stari-novi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i dodao kako “očekuje da se uskoro pridruže i ostali i potpišu ovaj papir”.

-Ne vidim razlog zašto bi HDZ ovo odbio. Potpuno je realno očekivati da se HDZ priključi i da bude legitimni predstavnik – kazao je predsjednik PDP-a i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Izetbegović je istaknuo kako računaju na racionalan, a ne iracionalan pristup Čovića i HDZ-a BiH i dodao kako se “ne bi smjelo desiti da vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH bude opstanak Milorada Dodika”.

Interesi države i građana

Sudeći po rezultatima jučerašnjih sastanaka i potpisanih programskih principa, ono što je obećao, Željko Komšić i njegova Demokratska fronta su uradili – u vlast neće bez potpisa drugih stranaka da će konkretnim reformskim potezima i s precizno određenim rokovima krenuti u spašavanje BiH i izvlačenje države iz teške političke i ekonomske krize. Komšić je stalno naglašavao da DF neće ulaziti u vlast pod svaku cijenu, da ga matematičke koalicije i šaka vlasti ne zanimaju i to je i potvrdio – precizan program  mjera poslao je na adrese drugih stranaka da ga prihvate i pismeno se obavežu da će ga provesti ili – odbiti.Tko odbije, “eto ga tamo”, neka ne računaju na DF.

Posljednjih sedam dana, kako doznajemo, Komšić je na “političkoj traci” – svakodnevno je imao po šest-sedam razgovora s liderima stranaka koje u novom sazivu Parlamenta BiH imaju svoje zastupnike. Razlog je jasan  – ključevi formiranja nove parlamentarne većine na državnoj razini, ali i federalnoj i županijskim, slijedom toga i Vijeća ministara i vlada, u njegovim su rukama.SDA će u Zastupničkom domu Parlamenta BiH imati najviše zastupnika – deset, SNSD šest, DF pet, SBB i HDZ po četiri, SDP tri, SDS pet, a  HDZ 1990., BPS, DNS i PDP/NDP po jednog.

Šefovi SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović prije desetak dana iz Mostara su priopćili da će njihove stranke biti osovina buduće državne, ali i vlasti na svim razinama. Odmah iza toga Bakir Izetbegović i Dragan Čović su iz Sarajeva obavijestili birače da će SDA i HDZ biti “kutni kamen svake buduće vlasti”.
U međuvremenu Komšić je imao sastanke i telefonske razgovore sa svima njima, ali i šefovima drugih parlamentarnih stranaka, službene i neslužbene, svejedno, i sada je svima “pomrsio konce”. Komšić je oštro naglasio da uopće ne želi razgovarati o tome tko će biti premijer i ministri, nego isključivo o tome kako ova država može biti bolja:
– Građani moraju osjetiti promjene nabolje – podvukao je. Ovim je DF, iako je po broju osvojenih mandata u Parlamentu BiH treća stranka, sve ostale izbacio na čistinu i “pred sud birača”. Komšić sebi nije nimalo olakšao poziciju, ali jest otežao drugima. On je zapravo imao samo dva puta – otići u oporbu koja je prilično lagodna  pozicija i time iznevjeriti birače kojima je obećao ulazak u ring, izravnu i krvavu borbu za interese građana i države ili ući u vlast. Odlučio se za ovaj drugi put svjestan da može koštati.

Propao plan

Uz sve to, za očekivati je sada da ga politički protivnici i neprijatelji razapinju zbog koaliranja sa SDA i sasvim izvjesno sa  SDS-om. Međutim,  kada se pogleda odnos snaga i kada politička realnost zauzme pravo mjesto, drugog rješenja on i  nema. Kako god, njemu i DF-u predstoji borba na dvije fronte – izravno u vlasti i onom drugom javnosti manje vidljivom  koji podrazumijeva poteze kojima će DF natjerati SDA i SDS da se iznutra reformiraju u smislu žestoke bitke za jačanje države i njezinih institucija, automatski i za interese građana.Ako ne dođe do spektakularnog obrata, novu državnu vlast, ali i onu na nižim razinama, entitetskim i županijskim, sačinjavat će tako SDA, DF, Savez za promjene u kojem su SDS Mladena Bosića, PDP Mladena Ivanića i NDP Dragana Čavića. Otpada i SBB čime se samo potvrđuje da Komšić  nikada nije imao nikakvih obveza prema šefu te stranke Fahrudinu Radončiću kojem slijedi odlazak u oporbu.

Sada su na potezu Dragan Čović i njegov HDZ,  ponuda im je na stolu, ući u  tim s Komšićem, Izetbegovićem, Bosićem, Ivanićem i Čavićem ili ga zaobići i otići u oporbu. To Čovića u svakom slučaju stavlja na grdne muke, prije svega zbog zastava i svega ostalog što je svezao s Dodikom. Smije li on otkačiti SNSD i Dodika, ovisi o njihovim dugogodišnjim ‘dealovima’ i talovima kojima jedan drugog u konačnici  mogu čak i ucjenjivati.Dodik  ispada iz igre u formiranju vlasti na državnoj razini i praktično otpada, što će mu svakako srezati krila, oduzeti apsolutnu moć koju je imao, izbiti iz ruku kontrolu nad državnim institucijama, državnim i proračunom RS-a i svesti ga na pravu mjeru lokalnog, odnosno entitetskog političara, iznad kojeg je uvijek država.

Neslužbeno doznajemo da je on od preksinoć, kada se doznalo da se sprema koalicija SDA-DF-Savez za promjene, na stalnoj vezi s Čovićem. Naši banjolučki izvori kažu da je pobjesnio i da ne krije da je spreman koristiti sva moguća sredstva za obranu osobne pozicije utoliko više što  škripe dogovori s DNS-om  Marka Pavića i SP-om Petra Đokića. Sad mu propada i plan Igora Radojičića poslati u Vijeće ministara na funkciju ministra vanjskih poslova i tako ga odmaknuti od sebe jer mu pravi probleme u stranci, ali i iz straha od sukoba između njih dvojice za koji se tvrdi da je neminovan i pitanje trenutka.

Tek je sada na snazi i žestini dobila dugogodišnja netrpeljivost između Radojičića i Željke Cvijanović koju Dodik želi ostaviti na položaju premijerke RS-a. U banjolučkim političkim krugovima može se čuti da se posljednjih dana, prije svakog razgovora s Dodikom, Pavić i Đokić konzultiraju s Radojičićem koji je osobno zainteresiran za funkciju premijera RS-a.  U igru je ušao Savez za promjene pa je i dalje neizvjesno tko će formirati parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini RS-a. Taj upitnik će u svakom slučaju podebljati jučerašnja odluka SDA i DF-a o koaliranju i da zajedno s Bosićevim Savezom za promjene te tri stranke budu stup nove državne vlasti i formiraju Vijeće ministara.

M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku