hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir : Jeftinije bi bilo zastupnike zamijeniti liderima

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir : Jeftinije bi bilo zastupnike zamijeniti liderima

03 Novembra
15:44 2012

Postupci poslanika nove parlamentarne većine omalovažavaju demokratiju i govore da bi bilo jeftinije i učinkovitije da Parlament FBiH bude zamijenjen tijelom u kojem će sjediti stranački lideri jer svakako donose odluke pa je bolje da to čine u institucijama nego restoranima, ističe Živko Budimir, predsjednik FBiH.Šef izvršne vlasti FBiH u pisanim odgovorima za intervjuu "Nezavisnim" nije precizirao kada će pokrenuti proceduru raspuštanja Parlamenta FBiH mada u tome vidi izlaz iz krize, dok ga stranke nove parlamentarne većine (SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) pozivaju na ostavku.Preporučio je da pitanje legitimnosti i legalnosti njegovog imenovanja za predsjednika FBiH, koju mu spore iz dva HDZ-a, raščiste lideri SDP-a i HDZ BiH.

NN: Ima li osnova da bude pokrenuta procedura raspuštanja Parlamenta FBiH i kada ćete je pokrenuti?

BUDIMIR: Puno toga se dešava na političkoj sceni posljednjih nekoliko mjeseci, a napose zadnjih nekoliko tjedana. Strategija SDP-a, HDZ-a, SBB-a i njihovih medija je držati fokus na meni kao jedinom ili najvećem uzroku takvog stanja, a stvarni uzročnici krize su oni koji su odlučili pokušati provesti rekonstrukciju Vlade FBiH ne mareći za Ustav i propisane procedure vjerujući kako su toliko moćni da za njih Ustav ne važi. Vlada FBiH formirana je od četiri stranke (SDP, SDA, HSP i RzB) koje su potpisale sporazum koji je SDP odlučio odbaciti bez da su obveze iz sporazuma provedene i pokušao iz sporazuma, a time i iz vlasti, izbaciti tri preostale stranke. Bilo bi prirodno i korektno da je SDP, ako je bio nezadovoljan načinom funkcioniranja koalicije, izašao iz nje te djelovao iz opozicije, a ne pokušao izbaci iz vlasti preostale tri stranke. To je eklatantan primjer neuvažavanja i omalovažavanja dotadašnjih partnera, što se ne može nazvati demokratskim, pogotovo ne korektnim metodama. Posebice je sam sebi kontradiktoran navedeni razlog rekonstrukcije Vlade, a to je postupak SDA na državnoj razini pri usvajanju proračuna u sasvim drugoj koaliciji.

Kada govorimo o mogućnosti rješenja krize raspuštanjem Parlamenta treba naglasiti da takva mogućnost postoji u Ustavu, koji precizno propisuje razloge za raspuštanje. Pored toga, indikativno je kako se olako prelazi preko činjenice da su zastupnici u Zastupničkom domu, preciznije dio zastupnika koje nazivate novom parlamentarnom većinom, svjesno, a po nalogu predsjednika stranaka, djelovali protuustavno i donosili odluke nezakonito što je potvrdio i Ustavni sud FBiH. Nakon takvih postupaka logično bi bilo upitati se što im je važnije: Ustav, zakoni i institucije ili stavovi njihovih stranačkih lidera i je li takvo postupanje dopustivo. Iz tih postupaka moglo bi se zaključiti kako bi za građane bilo jeftinije, a možda i učinkovitije takav parlament zamijeniti tijelom u kojem bi sjedili predsjednici stranaka, jer odluke donose isključivo oni, i bolje onda da ih donose u institucijama nego po restoranima, a i jeftinije bi bilo davati plaću za nekoliko stranačkih lidera nego za toliki broj zastupnika. To je njihovo omalovažavanje demokracije, dok ja ulogu parlamenta smatram iznimno važnom u parlamentarnoj demokraciji u kojoj su zastupnici dužni interese zajednice stavljati iznad interesa stranaka i svojih lidera. Opcija raspuštanja Parlamenta uz takve zastupnike je moguća ako se ne nađe kompromisno rješenje.

NN: Da li ste uopšte preispitali svoju odluku o prihvatanju ostavke federalnog ministra Desnice Radivojevića, što je mogućnost koju Vam je ostavio Ustavni sud FBiH kada je utvrdio da ostavke date stranci ne proizvode pravno dejstvo u institucijama u FBiH?

BUDIMIR: Ostavku sam prihvatio nakon telefonskog razgovora sa njim, u kojem on nije osporio svoju ostavku te se niti jednom riječju nije usprotivio razrješenju. Postoje izjave njegovih stranačkih kolega koji su taj dan sa njim obavili razgovor i ustvrdili da je sam izjavio kako je ostavka najbolje rješenje. Naknadna promjena mišljenja mene ne obvezuje promijeniti odluku, a takav slučaj smo imali i ranije sa Salkom Ophođašem. Ni tada nije preispitivana odluka predsjednice FBiH Borjane Krišto.

NN: Ukoliko se Radivojević vrati u Vladu FBiH, hoćete li se povući sa pozicije i hoćete li potpisati prijedlog za izmjenu Vlade koji će Vam, kako je najavljeno, u tom slučaju uputiti premijer FBiH?

BUDIMIR: Na hipotetička pitanja ne odgovaram. Procesi su u tijeku i moje reakcije ćete i vi i javnost znati kada procesi budu okončani.

NN: Spočitava Vam se da ne prihvatate volju nove većine. Iz dva HDZ-a Vas nazivaju nelegalnim i nelegitimnim s obzirom na način na koji je formirana vlast.

BUDIMIR: Obvezao sam se poštivati Ustav i zakone, a to očekujem i od ostalih političkih subjekata i od svih koji djeluju u institucijama FBiH. Nažalost, često smo svjedoci kršenja Ustava i zakona od strane onih koji me prozivaju, primjerice ministar branitelja, i u tomu ga još podržava vrh njegove stranke pa i HDZ time što se po tome ne oglašava i protuustavno ponašanje tog ministra ne vide spornim. Strankama koje je SDP pozvao na pokušaj rekonstrukcije Vlade već sam poručio da poštuju Ustav i procedure i da ignoriranjem predsjednika FBiH neće doći do svog cilja, a SDP da realiziraju ono što je potpisano u sporazumu pa tada možemo razgovarati o rekonstrukciji. O legitimitetu i stavovima HDZ-a sam toliko puta iznosio kontraargumente da je očito kako oni ne žele čuti što govorim. No, Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, je odlučnije i energičnije od mene branio zakonitost i legitimitet mog izbora pa predlažem da sada on i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, od kada su koalicijski partneri, to rasprave. Pozivam HDZ i javnost, a napose hrvatsku javnost u BiH, da analiziraju moj rad, usporede ga sa radom dosadašnjih predsjednika FBiH, utvrde je li moje djelovanje nanijelo štetu Hrvatima i temeljem toga donesu sud. U svjetlu teze o nelegitimnosti, napose vas i čitatelje želim podsjetiti na okolnosti pod kojima je Milorad Dodik prvi puta izabran za premijera RS, te pozvati na usporedbu sa mojim izborom.

NN: Kriza je i u HSP-u čiji ste potpredsjednik. Hoćete li i kada tražiti ostavku predsjednika stranke Zvonka Jurišića, čijim ste radom nezadovoljni?

BUDIMIR: Različitost u stavovima u vezi sa stranačkom politikom i načinom djelovanja HSP-a rezultirala je mišljenjem da bi bilo potrebito preispitati potporu dosadašnjem radu predsjednika i vrha stranke. Uvjeren sam da će do toga i doći sukladno Statutu i procedurama. Ne vidim zašto bi to trebalo da bude problem. Za mene to je vrhunac demokracije i od toga nikada ne bih bježao pa ne bi trebalo ni Jurišić.

Pomilovanja kriminalaca

NN: Pomilovali ste veći broj osuđenika, među njima i za teška krivična djela. Zašto i po kojim kriterijima ste ih "izabrali"?

BUDIMIR: Pitanje je sugestivno na način da se radi o velikom broju u odnosu na ukupan broj osuđenika. Nije još završena analiza, no mislim da postotak pomilovanih ne prelazi deset odsto od onih koji su uputili zamolbu, a to je mali broj i u odnosu na ukupan broj onih koji izdržavaju kaznu. Pojedini mediji me kritiziraju jer donosim odluke o pomilovanju kriminalaca. Pomilovanja i ne traže oni koji nisu osuđeni za kaznena ili krivična djela. Pri odlučivanju u većini slučajeva uvažavam mišljenja kazneno-popravnih zavoda, suda i komisije Ministarstva pravde koji za svaki zahtjev daju preporuku kao i savjetnika za pravna pitanja. Dakako, neke odluke donesem temeljem svog diskrecionog prava sukladno zakonu.Maja Rener-Smajlović(Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku