hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Evropske federacije novinara: Šokantno uklanjanje pravde u slučaju Ćuruvija

Predsjednik Evropske federacije novinara: Šokantno uklanjanje pravde u slučaju Ćuruvija

08 Septembra
16:24 2020

Predsjednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregard ocijenio je da je “šokantan način na koji je pravda uklonjena ili odložena u ovom slučaju” povodom ukidanja prvostepene presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i vraćanja suđenja na početak, prenosi Beta.

“Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi – bezbjednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje”, ukazao je Bjeregard u pisanoj izjavi za Glas Amerike (VOA).

Predstavnik te organizacije za Evropsku uniju i Zapadni Balkan Pavol Salaj je u pisanoj izjavi za Glas Amerike podvukao da odluka Apelacionog suda u Beogradu predstavlja značajnu prepreku za slobodu medija u Srbiji.

Neefikasnost države da zadovolji pravdu

“Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima”, ukazao je Salaj.

Organizacija Reporteri bez granica je prethodno upozorila da neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je duboko uznemireno poništavanjem prvostepene presude saradnicima Državne bezbednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva tog novinara pravda nije dostignuta.

“UNS je razočaran što Apelacioni sud nije iskoristio svoje zakonske pravo da presudi optuženima za ubistvo izdavača Dnevnog telegrafa i Evropljanina. UNS očekuje da će ponovljeno sudjenje biti efikasno i da će konačno biti utvrdjena odgovornost za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe, a time poslata jasna poruka da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni”, dodao je UNS.

Organi nisu preduzeli ništa

To novinarsko udruženje je još jednom izrazilo čudjenje što državni organi nisu preduzeli ništa da se optuženi Miroslav Kurak privede pravdi i pozvalo Vladu Srbije da ga što pre pronadje i zatraži njegovo izručenje.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena dvije decenije posle zločina i četiri godine od početka suđenja, na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je jučer prvostepenu presudu za ubistvo vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine, s obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku