hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik BHAASS dr. Gordan Srkalović : Akademija je prije svega jedna velika bosansko-hercegovačka porodica u Americi

Predsjednik BHAASS dr. Gordan Srkalović : Akademija je prije svega jedna velika bosansko-hercegovačka porodica u Americi

10 Maja
07:03 2014

bihac-poster Šesti po redu tradicionalni godišnji susreti pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) u BiH“, bit će održani  od 21 do 24 aprila u Bihaću, a centralni događaj će, prema najavama,  bez svake sumnje biti Međunarodni simpozij medicinskih i tehničkih nauka.  Prema riječima predsjednika  BHAAAS prof. dr. Gordana Srkalovića cilj i ovog  skupa je prenos  znanja vrhunskih stručnjaka bh. porijekla,koji  rade na prestižnim univerzitetima u SAD, Kanadi i drugim razvijenim zemljama, kolegama i studentima u BiH.

“Svake godine kongres je sve veći i veći, sa bogatijim programom i većim brojem učesnika što će se i  potvrditi  u gradu na Uni. Potrebno je ovom prilikom istaći da organizatori iz USA dolaze o svom trošku, a i  većina novčane pomoći, ove godine je došla  od kompanija  sa područja Sjeverne Amerike”, naglašava dr. Srkalović koji ne zaboravlja da je godišnji sastanak BHAAAS u domovini, pomognut od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglica BiH.

Od  privrednih organizacija  iz BiH, Skalović izdvaja   BH Telecom,  koji se, kako kaže,  od prvog dana uključio i  pomogao  aktivnosti akademije, koja je  opet, u okviru priprema za  Dane  u Bihaću, od svojih članova  prikupila donaciju za obnovu Kantonalne Bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”, u iznosu od  10,000 dolara.Kantonalna bolnica u Bihaću je da podsjetimo, u julu prošle godine,  gotovo u potpunosti  izgorjela. Pored toga,   nadležna tijela BHAAAS  su odlučila,  da upravo u Bihaću dodijeli dvije stipendije od  1000  dolara, i to  studentima koji svojim radovima doprinose razvijanju nauke u BiH  i obogaćivanju odnosa između SAD, Kanade i Bosne i Hercegovine.

gordan-srkalovicSve u svemu, potencijal BHAAAS je  prema riječima  njenog predsjednika ogroman,  pošto okuplja  preko 250 članova iz svih zemalja, ali prevashodno iz SAD i Kanade koji imaju vrlo visoke pozicije u ustanovama u kojima djeluju.

“Imamo nekoliko dekana fakulteta na najvišim visokoobrazovnim instuticijama u SAD i Kanadi, veliki broj profesora i ljekara sa vrhunskih svjetskih klinika i univerziteta, kao i svjetski poznate umjetnike. Što je naročito značajno, raznovrsnost profesija daje našoj Akademiji mogućnost da pruži savjetodavne i praktične usluge i savjete građanima BiH, kao i  dijaspori , u skoro svim sferama ljudskog djelovanja. To je izdvaja od svih ostalih organizacija koje su više-manje  usko specijalizovane i djeluju unutar takvih okvira.”, ističe dr. Srkalović i  napominje da su sve njihove aktivnosti dobrovoljne, što predstavlja vrhunski izraz žrtvovanja za opšte dobro , ali je kako kaže istovremeno i hendikep pošto ograničava aktivnosti zbog ograničenog vremena i materijalnih mogućnosti.

” Nas cilj je da usmjerimo tu ogromnu intelektualnu i patriotsku energiju u pravom smjeru uz podršku (polu)profesionalnog administrativnog aparata, koji u ovom trenutku nemamo. U tome ćemo trebati  podršku i veću aktivnost cjelokupnpg  članstva,  te   saradnju sa svim institucijama i organizacijama u BiH koje imaju  takav zadatak , a i zainteresovane su za  unapređenje civilnog društva, privrede i zdravstvene zaštite svih građana naše domovine”, jasan je i precizan  predsjednik Srkalović.

Ističe i činjenicu da je BHAAAS  prije svega jedna velika porodica, u kojoj članovi nalaze načine da komuniciraju sa prijateljima i kolegama sa različitih strana američkog kontinenta i da se zajedno rade na projektima od opšteg interesa.

“Za nas je jako važno i da naša djeca imaju mogućnost da upoznaju jedni druge i da mogu naći način da se izraze kao Bosanci i Hercegovci u zemljama u kojima sada žive. Jako mi je drago da smo organizovali sekciju mladih profesionalaca unutar BHAAAS (BHAAAS Young Professionals Division) koja okuplja mlađe članove Akademije i pruža im mogućnost da pokažu i izoštre svoje liderske sposobnosti”, ponosno ističe na  kraju kraćeg razgovora za Kliker. info  dr. Srkalović. Predsjednik BHAAAS je inače rođen prije 57. godina u Sarajevu gdje je završio  osnovnu školu, II Gimnaziju i Medicinski fakultet.  Na istoj ustanovi je i magistrirao, a doktorsku disertaciju je odbranio na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Prije rata  je bio profesor i šef Katedre za Fiziologiju i prodekan za Međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Tuzli, a  trenutno  je specijalista bolesti krvi i malignih oboljenja u Sparrow Bolnici u Lansingu u Michigan-u. Pored toga je i direktor  kliničkih istraživanja u Centru za kancer u istoj bolnici, kao i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Michigan State u istom gradu. Ima tri kćerke, jednu unuku i jednog unuka.

H.Š. (Kliker.info)

Podijeli

3 0 komentara

 1. mišo
  mišo 11 Maja, 12:07

  to srkal, podržavam te sto posto i da se vidimo na 40 godina mature iduće godine

  Odgovori
 2. zlaja
  zlaja 11 Maja, 22:48

  Cestitam Predsjedniku i clasnovima Akademije na izuzetnom angazovanju.

  Odgovori
 3. nena
  nena 20 Maja, 23:45

  Postovani Profesore, davnih 80-ih mnogima od Vasih tadasnjih studenata bili ste uzor. Zelim Vam sve najbolje.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku