hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik BHAAAS-a dr. Esad Boškailo : Ako nas je nacionalizam i fašizam doveo do ovakve situacije, onda je riješenje u bježanju od tih najopasnijih pojava u savremenom društvu !

Predsjednik BHAAAS-a dr. Esad Boškailo : Ako nas je nacionalizam i fašizam doveo do ovakve situacije, onda je riješenje u bježanju od tih najopasnijih pojava u savremenom društvu !

24 Oktobra
05:21 2014

bhaaas_logoSvakog oktobra  od 2007. godine, kada je utemeljena, pa na ovamo, Bosansko Hercegovačko Američka Akademija za Nauku i Umijetnost ( BHAAAS)  održava  jedan od svoja  dva  redovna godišnja sastanka u jednoj od američkih država, dok se, onaj  drugi, zavičajni, upriličuje nekako s proljeća , u matičnoj domovini i to uvijek u različitom gradu. Posljednji, šesti po redu susreti BHAAS u domovini su održani u aprilu i to u Bihaću, a  tokom manifestacije , koja je organizovana  u saradnji sa  Kantonalnom bolnicom “Dr. Irfan Ljubijankić” i bihaćkim Univerzitetom, stručnjaci iz SAD i regije su , da podsjetimo, prezentirali najnovija  iskustva i znanja iz svih medicinskih oblasti.Na drugoj strani, u Americi, osmi  susreti  asocijacije koja okuplja afirmisane bosansko-hercegovačke naučnike i umjetnike koji žive i rade u SAD i Kanadi, te  nepolitičke  i neprofitne organizacija koja radi na unapređenju i razvoju nauke i umjetnosti  bosanskohercegovačke  dijaspore i povezivanju i razmijeni znanja sa stručnjacima u domovini,  održani  su prije par dana u Phoenix-u, u američkoj državi Arizona.

U skladu sa tradicijom i svojim normativnim aktima,  tokom dvodnevnog rada , između ostalog je  izabrano i novo rukovodstvo, a čast i obavezu da predstavlja i vodi BHAAAS u narednih 12 mjeseci,  pripala je dr. Esadu Boškailu  koji u razgovoru za Kliker. info, iznosi zaključke skupa u Arizoni .

esob22

Dr. Esad Boškailo

“Razgovaralo se o novim projektima, pripremama za sastanak Akademije u Brčkom u aprilu 2015, još boljem organizovanju unutar BHAAAS-a , a upriličeno je i tradicionalno  upoznavanje  sa novim članovima . Pored toga  su analizirani i planovi vezani za jačanje   sekcije Mladih naučnika  koju predvode Dr. Lejla Hadžikadić i prof. dr. Nirvana Pištoljević. Istaknuta je i činjenica da  u posljednje vrijeme i  Vijeće ministara BiH  prepoznaje  vrijednosti  ove organizacije i da nam daje podršku,  ali  sve to nije ni na približno željenom  nivou, zbog čega moramo ojačati saradnju i sa njima i sa univerzitetima i drugim institucijam  BiH koje se bave naukom i  umjetnošću. Ovdje je važno naglasit da mi ne tražimo nikakvu materijalnu pomoć ili nagradu.Tražimo samo podršku i uslove za lakše djelovanje na svim područjima naše domovine”, ističe novi predsjednik BHAAAS  dr. Esad Boškailo .

Prema njegovim riječima,  dužna pažnja je i ove godine poklonjena organizacijama i pojedincima koji nesebično pomažu rad Akademije , a ne vode porijeklo iz naše zemlje.

“BHAAAS je ovogodišnje priznanje za uspiješan rad dodijelila dirigentici  Diane Wittry za postignutu saradnju između američkih muzičara i Sarajevske filharmonije.Nismo zaboravili ni  psihologinju dr.  Dawn Noggle,inače  počasnu članicu  Akademije zbog svog nesebičnog rada sa Bosanskom zajednicom u Phoenixu.O kakvoj se osobi radi , biće jasno ako vam citiram samo dio njenog govora kojeg sam  zabilježio tokom obraćanja članovima akademije.
“Slušala sam ono što je rečeno danas i ako vam je cilj da izgradite budućnost za uspiješnu Bosnu za Bosance i u Bosni i dijaspori, onda je sjeme te budućnosti upravo u ovoj prostoriji. Strast, talenat i vizija. Moja je privilegija, ali i odgovornost da budem dio toga. Kao što vidite vi ste Kismet za mene.Sarajevo i Bosna u globalu stoje na raskrsnici duboko umnog mišljenja kroz svijetske religije, bogatu istoriju susreta istoka i zapada. Prije mene je bosanska umjetnica ovdje rekla: “Nije važno odakle dolazimo, nego ko smo odlučili da budemo.”Ja bih rekla da to odakle dolazimo bogato doprinosi našem duhu, srcu i intelektu.Vi imate višestoljetnu kulturu pluralizma  i tolerancije i kreativnost koja proističe iz takve perspektive”,kazala je između ostalog profesorica Noggle.

Da citiram Rumija: “Dozvoli ljepoti da bude ono što mi radimo.Postoji stotinu načina da kleknemo i poljubimo zemlju.”

EsoGordan2

Dr. Gordan Srkalović i Dr. Esad Boškailo

Predsjednik Boškailo ističe i činjenicu da  Akademija svake godine   u svoje redove prima nove članove čime dokazuje da nije elitistička  već  otvorebna i transparentna organizacija koja striktno poštuje utvrđene standarde i propozicije.

“Akademiji i našim zemljacima koj zive u Phoenixu, ove godine su svoje radove  predstavili novoprimljeni čanovi dr. Naim Logić, dr. Zdravko Šalipur i  počasni član dr. Keith  Doubt.

Prof.dr. Zdravko Šalipur koji radi za renomiranu kompaniju  Exponent, Failure Analysis Associates, Inc. je dao prezentaciju o naučnom istraživanju uzroka raznih udesa. Naime, Dr. Šalipur i kolege rekonstrukuiraju nesreće (saobraćajne, industrijske, sportske, itd) i kao biomehanički stručnjaci traže uzrok ljudskih povreda.

Naim Logić je doktor elektrotehnike.

Radio je na ETF-u – Elektrotehničkom Fakultetu u Sarajevu, ASU – Arizona State University, a trenutno radi u Elektroprivredi Arizone (SRP) u Phoenixu, gdje vodi Sinkrofazor tim. Sinkrofazori su nova, revolucionarna tehnologija koja omogućava detaljno praćenje dinamike elektroenergetskih sistema. Treba naglasiti da se sa sve većim udjelom obnovljivih izvora energije, kao što su vjetar i sunce, dinamika sistema značajno mijenja, što naglašava sve veću važnost tehnologije sinkrofazora.Međutim, osim nauke Dr. Logić ima i drugi hobi – planinarenje. Njegovo iskustvo je da se te dvije aktivnosti: fizička aktivnost u prirodi i planini te intelektualni rad u nauci i na radnom mjestu međusobno upotpunjuju.

Poruka njegove prezentacije je da se optimalnim balansom tih aktivnosti može postići maksimum na oba polja: i doktorat u nauci i struci te izlazak na najvišu planinu svijeta Mt Everest, visok 8.850 metara, što je Naimu uspjelo prije dvije godine.

Dr. Keith Doubt professor sociologije sa Wittenberg University Springfield,  prezentirao je  svoju novu knjigu “Through the Window: Kinship and Elopement in
Bosnia-Herzegovina » Knjiga opisuje kulturni aspekt sklapanja braka koji se u narodu zove « UKRALA SE «

I na kraju,   tokom  Dana Akedemije u Phoenixu, Sanela Kisić, novi član BHAAAS, likovna umjetnica bosanskog porijekla je  održala samostalnu izložbu. Ona nesebično pomaže mnogim međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama. I ovaj put Sanela se rado odazvala i obećala  da će 50% od svog honorara na slikama pokloniti BHAAAS.”

Na pitanje, šta će on lično kao predsjednik  pokušati uraditi tokom svog  jednogodišnjeg mandata, dr Boškailo naglašava da je BHAAAS  naučna asocijacija  koja poštuje i uvažava kontinuitet .

” Dosadašnji predsjednik dr. Gordan Srkalović je uradio zaista mnogo . Na meni je samo da nastavim,  sa novim idejama i novim projektima. Pripreme za Dane Akademije u Brčkom su  već uveliko krenule. Procjenjujemo da ćemo imati preko 300 predavanja iz različitih oblasti nauke i to će vjerovatno biti najveći nauči skup u BiH iduće godine.
Nastojat ću da ojačam saradnju sa svim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i drugim institucijama koje rade za dobrobit svakog čovjeka”, obećava Boškailo i ponovo se vraća na ovogodišnje susrete u Arizoni sa molbom da obavezno istaknemo doprinos vlasnice i osoblja restorana “Café Sarajevo” u Phoenixu te Nirvana Pištoljevića i članove njegovog benda, koji su se potrudili da ce članovi akademije, nakon napornog rada i naši brojni  zemljaci koji žive u Phoenixu, osjećaju kao da su negdje u Bosni
i Hercegovini.

Odgovorio je i na pojedine kritike da se Akademija , u dosadašnjem radu, izbjegavala baviti osjetljivim pitanjima vezanim  za uređenje BiH, odnosno ustavne anomalije iz Daytona.

“Akademija se neće baviti dnevno političkim događaima, ali zbog važnosti očuvanja osnovnih principa slobode i demokratije, BHAAAS je formirala komisiju koja će reagovati u slučaju povrede građanskih prava u našoj drzavi. Mi nećemo ostati neutralni jer kako kaže Desmond Tutu, borac za ljudska prava iz Južne Afrike “ Ako si neutralan kad se nepravda čini , izabrao si stranu ugnjetača”, ističe dr.  Boškailo.

Predsjednik  BHAAAS-a  prokomentarisao je na kraju i rezultate proteklih izbora u Bosni i Hercegovini .

“Rezultati nedavnih izbora u BiH po meni  nisu nimalo ohrabrujući. Razlozi za ovakve rezultate su vjerovatno višestruki i  potrebne su ozbiljne analize  da saznamo zašto je glasački korpus u BiH ovako glasao.

Bojim se da su građani BiH doboko u jednom opasnom psihološkom stanju koje mi u psihijatriji zovemo ”naučena bespomoćnost” ili “learned helplessness”.Naučena bespomoćnost uzrokuje teške depresije kod ljudi, a objašnjava se kao mentalno stanje u kojem je čovjek naučio da izdržava velike teškoće i tako postaje nemoćan da iz tih teškoća izađe i pored ukazane prilike. Jednostavnim jezikom rečeno “čovijek ne zna za bolje”.

On jednostavno izabere patnju jer misli da je izgubio kontrolu nad datom situacijom.Kako drugačije objasniti ponovno glasanje za iste stranke, koje su ih i  dovele u ovu tešku situaciju?

Ako nas je nacionalizam i fašizam doveo do ovakve situacije, onda je riješenje u bježanju od tih najopasnijih pojava u savremenom društvu.Vjerujem da je nada  i riješenje u udruživanju zdravih građanskih stranaka koje će se boriti za svakog stanovnika Bosne i Hercegovine.Mi svi imamo obavezu i dužnost da radimo na očuvanju slobode i prava za sve kako bi sačuvali nadu za bolju budućnost”, ističe Boškailo i podsjeća na ranije svoje izjave  da  nikada  ne bi pristao  da živi  u državi u kojoj bi drugi imali manja prava od njega.

Dr. Eso Boškailo je inače rođeni i pravi Počiteljac, trenutno sa američkom adresom stanovanja. Živi i radi u Phoenixu, gdje je trenutno zamjenik direktora za specijalizaciju u najvećoj psihijatrijskoj bolnici u pomenutom gradu i vanredni profesor psihijatrije na Univerzitetu u Arizoni. Pored toga, između ostalog se bavi  i spiosateljskim radom i koautor je poznate  knjige    “Wounded I Am More Awake: Finding Meaning after Terror, publikovane od strane  prestižnog Univerziteta Vanderbilt .

H.S. (Kliker.info)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Tahir
  Tahir 24 Oktobra, 13:49

  Poštujem i pozdravljam doktora Boškaila, odajem priznanjem njegovom radu unazad dvadest i više godina. No, želim da iznesem drugačije mišljenje od njegovog da treba bježati od situacija koje su rezultat nacionalizma i fašizma. Ne, treba se boriti protiv nacionalizma i fašizma kao pojava koje u određenim vremenima nose krajnji radikalizam i ogromne posljedice po društvo. Čovjek može riješiti probleme na dva načina: boriti se protiv problema i pobijediti ga ili mu okrenuti leđa što u tom slučaju problem i dalje traje, djeluje i nosi sve svoje osobenosti.Pozdravljam doktora Boškaila.

  Odgovori
 2. Moco
  Moco 31 Oktobra, 21:56

  oznajem Dr.Esu ,zajedno smo bili na “ljetovanju” u Dretelju ,ali nemogu se sloziti sa njegovom konstatacijom iako jako postujem njegov rad i ponosan sam na njegova dosadasnja dostignuca.Nacionalizam i fazizam su posljedice a ne uzrok ,posljedice su individualnog straha ljudi .Mnogi koji su se ukljucili u rat u BiH su samim tim cinom postali dio nacionalistickog i fasistickog problema i neinteresuje me kada kazu da su morali.Svako odlucuje na ovaj nacin o svome putu i treba da snose posljedice svojih odluka ,zato ne priznajem kada kazu da su morali.Sada imamo nenormalnu situaciju gdje sve tri strane u sukobu pokusavaju da proguraju kao novo normalno i nijedna ne zeli da se odrekne odredjeni struktura vlasti za koju su se toboze izborili da bi napravili iskorak ka cijelovitoj gradjanskoj drzavi ,sa sirokim pravima gradjana a dje nacionalno bi preslo u relm privatnog .Sta ko slavi zavisi od covjeka koji slavi i to je njegovo pravo .Jos jedan segment drzave treba da se odrekne djela vlasti a to je Crkva ,DzMIJA /vladari religije koji cesto kroz istoriju prenose negativne elemente drustva kroz generacije i hrane se takvim antagonizmima.Da nebih ja vise filozofiro da zavrsim sa recenicom da smo imali jedinstvenu priliku da budemo svoji na svome i da sami odlucujemo o nasoj sudbini ,sada je za to kasno jer smo vec usli u duznicko robstvo iz kojega ce se tesko nas narod da izvuce .
  Jedino pitanje preostaje koliko je duboko dno na kojemu cemo da zavrsimo da bi se napokon mogli poceti peti nazad.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku