hamburger-icon

Kliker.info

Predsjedniđtvo DF: Potpuno neprihvatljiv prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predlaže HDZ BiH

Predsjedniđtvo DF: Potpuno neprihvatljiv prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predlaže HDZ BiH

11 Maja
17:06 2017

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte, koje je ocijenilo potpuno neprihvatljivim prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predlaže HDZ BiH.

– Predsjedništvo je stajališta da je u pitanju retrogradni prijedlog , koji ne poštuje ni preporuke ni odluke najviših domaćih i evropskih institucija , kao što je Evropski sud za ljudska prava – čije se  presude  (Sejdić-Finci, slučaj Zornić,slučaj Pilav…) ni do danas nisu sprovele. To je prvi korak koji se mora učiniti da bi se išlo dalje , pa i u promjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH i BiH.

Ovako kako sada stvari stoje, „crno na bijelo“ imamo HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona koji u konačnici vodi trajnoj podjeli zemlje,njeno definitvno prekrajanje u tri entiteta, tri „nacionalna tora“,u kojem se u potpunosti negiraju osnovna ljudska i građanska prava,među kojima i glasačko (da bira i bude biran), bez obzira u kojem dijelu ove zemlje živio. To je primjer eklatantnog oduzimanja osnovnog i građanskog ali i prava naroda , instalisanje otvorene supremacije većine nad manjinom i određivanje „matematičke cijene glasa“ po kojoj neki građani i njihov glas vrijede više ,što je nedopustivo.

Predsjedništvo Demokratske fronte skreće pažnju domaćoj ali i međunarodnoj javnosti  na neprimjerene i neprihvatljive ucjene koje dolaze od strane HDZ-a BiH,a koje idu do  toga da , ako njihov prijedlog ne prođe – neće biti ni narednih opštih izbora 2018. – kažu iz DF-a.

Demokratska fronta će sve svoje kapacitete usmjeriti  da ovakav Izborni zakon ne prođe , a očekujemo da će svoj glas i doprinos tome dati , ne samo članovi i simpatizeri naše partije , već  i građani – jer bi njegovo prihvatanje značilo  i početak definitivnog kraja opstojnosti BiH kao države.

Predsjedništvo Demokratske fronte je na današnjoj sjednici prihvatilo izvještaj Radne grupe za sprovođenje Strateških smjernica stranke , kao i Prijedlog odluke o imenovanju kantonalnih povjereništava.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku