hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji : Kandidat ljevice Stevo Pendarovski proglasio pobjedu

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji : Kandidat ljevice Stevo Pendarovski proglasio pobjedu

06 Maja
05:46 2019

Kandidat makedonske vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske stranke Albanaca (DUI) na makedonskim predsjedničkim izborima Stevo Pendarovski proglasio je u nedjelju kasno navečer pobjedu na predsjedničkim izborima istaknuvši da će biti predsjednik svih građana.

Kako javljaju agencije, preliminarni podaci državne izborne komisije , na temelju 98,5 posto obrađenih glasova, pokazuju da je kandidat ljevice Pendarovski dobio 51,75 posto, dok je njegova protukandidatkinja iz makedonske desne opozicije Gordana Siljanovska-Davkova osvojila 44, 65 posto glasova birača.  

Nevladina organizacija Most, koja je imala najveći broj promatrača na ovim izborima, također je u nedjelju kasno navečer procijenila da je Pendarovski s nešto više od 51 posto glasova pobijedio na izborima.

Pendarovski je u svom prvom obraćanju poručio da će biti predsjednik svih građana i da će se zalagati za pravednost i pravnu državu.

“Idemo svi zajedno naprijed i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti…Mračno doba je iza nas”, poručio je Pendarovski koji postaje prvi makedonski predsjednik otkako je zemlja proglasila novo ime Sjeverna Makedonije, riješivši tako spor s Grčkom koju ju je dugo ostavio u čekaonici za prijem u NATO i Europsku uniju.

On je ocijenio da su izbori bili pošteni i demokratski.

Po njegovim riječima, ishod izbora veliki je uspjeh Makedonije, a izbori predstavljaju pobjedu ujedinjenja i zajedništva.

Pendarovski, profesor političkih nauka, koji je uključen u napore da se njegova zemlja pridruži NATO-u, podržao je potpisivanje sporazuma s Atenom oko imena zemlje, čime je okončan dugogodišnji spor s Grčkom. 

Makedonski premijer i čelnik makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev ocijenio je da je zemlja održala uspješne i demokratske izbore na kojima je kandidat ljevice Pendarovski osvojio najveći broj glasova.

Na makedonske predsjedničke izbore u nedjelju je, prema podacima izborne komisije , izišlo 46 posto birača, čine je premašen cenzus od 40 posto, zbog kojega bi, da nije bila takva izlaznost, izbori morali biti ponavljani, a možda i sazvani prijevremeni parlamentarni izbori.

Jedan od zastupnika Demokratske stranke Albanaca Artan Grubi objavio je na Facebooku da su Albanci u Makedoniji donijeli prevagu Pendarovskom, navodi Tanjug.    

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 06 Maja, 09:42

    Čestitam zdravom razumu.Srpski virus hegemonije jenjava.Život žive ljudi a ne nacije kao identitetske uže oznake.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku