hamburger-icon

Kliker.info

PREDSJEDNIČKI IZBORI U HRVATSKOJ Milanović: Drugi krug, a ne rat; Grabar-Kitarović: Bitka 10 na jednoga

PREDSJEDNIČKI IZBORI U HRVATSKOJ Milanović: Drugi krug, a ne rat; Grabar-Kitarović: Bitka 10 na jednoga

22 Decembra
23:51 2019

“Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat – ratovi su gotovi”, poručio je Zoran Milanović, pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj u obraćanju javnosti.

Kandidat Socijaldemokratske partije je izrazio uvjerenje da će pobijediti i u drugom krugu izbora u kojem, prema neslužbenim rezultatima, za dvije sedmice  ide zajedno sa aktuelno predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

„Dragi prijatelji, dragi svi, hvala vam. Hvala svima koji su danas glasali, onima koji su glasali za mene i onima koji nisu glasali za mene i idemo u drugi krug. Ali, ne idemo u rat ratovi su gotovi. To govorimo od početka. Idemo u civiliziranu građansku utakmicu u kojoj neka pobijedi bolji. Vjerujem da sam taj bolji ja“, rekao je Milanović na početku obraćanja.

‘Želim zemlju jednakih’

Dodao je da će mu hrvatski interes biti u prvom planu.

„Hrvatska je dovoljno podijeljena oko bitnih, ali i oko nebitnih stvari o kojima se možemo dogovoriti samo ako budemo razgovarali. Borit ću se da budemo dobra zajednica svih građana koji žive u Hrvatskoj, svih, koji su možda različiti, ali su jednaki. Želim zemlju jednakih“, naglasio je kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Milanović je dodao i da vjeruje u pobjedu.

„Za dva tjedna, bit će šta bude. Vjerujem u pobjedu. Nikakve gorčine nema u meni, nema niti straha prema bilo kome. Moj zadatak je da se jednako obratim i onima koji me podržavaju i onima drugima. U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i zapostavljen“, rekao je Milanović, koji je istup završio riječima: „Živjela Hrvatska!“.

‘Biramo osobu koja se bori za narod’

Kolinda Grabar-Kitarović, koja se obratila javnosti nakon Milanovića, zahvalila je biračima na izlasku na izbore.

“Birači, hvala što ste pokazali koliko je bitno da se hrvatski predsjednik, odnosno predsjednica biraju iz naroda, od naroda i izravnim izborima – hvala na tome. Čestitam svima, neću reći protukandidatima, nego sukandidatima na postignutim rezultatima, a posebno onima koji su mi omogućili ulazak u drugi krug, na putu do konačne pobjede. Ovo je bila bitka, kako bi neki rekli, 10 na jednoga, jer sam imala sukandidata sličnog političkog spektra. U drugom krugu se moramo okupiti. Idemo po pobjedu”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Ovo su izbori na kojima se bira osoba koja će biti sa narodom u narednih pet godina i slušati šta ljudi imaju reći, a ne oni koji su se vozili u skupim automoblima i sjedili u foteljama. Biramo osobu koja će nastaviti biti ona koja proizlazi iz naroda, radi za narod i bori se za narod. I kada ponovno dobijem vaše povjerenje, ponovno ću se u ime Hrvatske boriti za mjesto u prvom redu za Hrvatsku. Ne za sebe, nego za Hrvatsku. U međunarodnoj zajednici ću se boriti za naše interese, ali ne šutjeti sjedjeti u zapećku. Meni ne trebaju veće ovlasti, vaše povjerenje mi je najveća ovlast. Vi ste u središtu moje politike”, rekla je Grabar-Kitarović.

Obratila se i “onima što su dali glas nekom od sukandidata”, zaključivši: “Znam da su na taj način željeli izraziti nezadovoljstvo glasanjem za protukandidata. Vaša mi je poruka sasvim jasna”.   

Kako nitko od kandidata nije osvojio 50 posto glasova, ide se u drugi krug 5. januara  sljedeće godine, u kojem će se natjecati dva kandidata s najboljim rezultatima u prvom krugu.

Kandidat desnice pjevač Miroslav Škoro osvojio je ubjedljivo najviše glasova kada su u pitanju preostali kandidati – 24,44 posto.

Ostali su zabilježili ispod šest posto: Mislav Kolakušić 5,87 posto, Dario Juričan 4,60, Dalija Orešković 2,89, Ivan Pernar 2,31, Katarina Peović 1,12, Dejan Kovač 0,95, Anto Đapić 0,21 i Nedjeljko Babić 0,15 posto.

(Kliker.info-agencije)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku