hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednička utrka : Počelo glasanje na najneizvjesnijim izborima u istoriji Francuske

Predsjednička utrka : Počelo glasanje na najneizvjesnijim izborima u istoriji Francuske

23 Aprila
08:25 2017

Francuzi  su počeli glasati u prvom krugu predsjedničkih izbora u kojem se natječe 11 kandidata, a izglede za ulazak u drugi krug 7. maja ima njih četvero.Gotovo 47 miliona birača upisano je na birački popis i ima pravo sudjelovati na izborima na kojima se bira nasljednik socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.

Francuski predsjednik bira se na općim izravnim izborima u dva kruga, na petogodišnji mandat koji se može produljiti samo jednom.

Više od 50.000 policajaca mobilizirano

Francuzi će moći glasati na 66.546 biračkih mjesta, koja se otvaraju u 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu i zatvaraju u 19.00 sati, što znači da birališta ostaju otvorena sat dulje nego na prošlim predsjedničkim izborima. U nekim većim gradovima birališta će biti otvorena do 20.00 sati. U subotu su glasovali birači na francuskim Antilima, u Gvajani (Južna Amerika), na Saint Pierreu i Miquelonu (francusko otočje u Sjevernoj Americi) i u francuskoj Polineziji (Južni Pacifik).

Mobilizirano je više od 50.000 policajaca i 7.000 vojnika u okviru operacije Sentinelle, stalno raspoređene na francuskom teritoriju nakon džihadističkih napada u siječnju 2015. u Parizu.

Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Françoisom Hollandeom.

Najneizvjesniji u povijesti

Izbori su najneizvjesniji u povijesti, a o njima bi mogla ovisiti i budućnost Europske unije.

Predsjednik na odlasku Francois Hollande pozvao je u četvrtak Francuze da glasuju s obzirom na to da ankete pokazuju da na birališta neće izaći više od 25 posto birača. Također, prema anketama oko jedne četvrtine francuskih birača je neodlučno u pogledu izbora kandidata.

Marine Le Pen (48), koja kaže da planira povući Francusku iz eurozone i održati referendum o izlasku iz EU-a, nada se da će uspjeti ponoviti neočekivani uspjeh Donalda Trumpa na američkim izborima i Brexita. Ankete, međutim, sugeriraju da će izgubiti u drugom krugu.

Bivši ministar gospodarstva u administraciji Francoisa Hollandea, 39-godišnji Emmanuel Macron, širi optimizam tamo gdje Le Pen širi strah. On je gorljivi proeuropejac i misli da Francuska treba pridobiti Njemačku u stvaranju socijalno osjetljivije Europske unije.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku