hamburger-icon

Kliker.info

Predsjedavajuči Predsjedništva BiH o današnjim porukama iz Banja Luke : RS može postojati samo kao entitet u BiH ili neće postojati uopće

Predsjedavajuči Predsjedništva BiH o današnjim porukama iz Banja Luke : RS može postojati samo kao entitet u BiH ili neće postojati uopće

23 Jula
15:44 2020

Današnja posjeta predsjednika Srbije Banjoj Luci ponovo je iskorištena da se pošalju poruke kojima se pokazuju pretenzije prema dijelu teriotorije Bosne i Hercegovine, reagiraju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u izjavi za FENA-u na stavove koje su u Banjoj Luci iznijeli predjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjendištva BiH iz RS-a Milorad Dodik.

– Takvim porukama unosi se nemir i bespotrebno podižu tenzije. Iako svaki put formalno ponovi da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, predsjednik Srbije Vučić nakon toga obično dopuni izjavu stavom koji negira tu obavezu koju njegova država svakako ima. Ovaj put je to uradio nazivajući Trebinje „najljepšim srpskim gradom“. Trebinje jeste prelijep grad, ali pripada podjednako svakom čovjeku u Bosni i Hercegovini, kao i svaki drugi pedalj ove zemlje. Ništa u ovoj zemlji ne pripada samo jednom narodu i to bi Vučić konačno morao naučiti – kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Džaferović je reagirao i na pokušaj Milorada Dodika i Aleksandra Vučića da Bosnu i Hercegovinu i njen entitet RS vežu za pregovore Srbije i Kosova. 

– Neće biti nikakvih razgovora o statusu bh. etniteta RS. RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Entitet RS je administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini i može postojati samo kao takav, ili ne postojati uopće. Status eniteta RS, koji nema nikakav međunarodni subjektivitet, niti zavisi, niti može zavisiti od pregovora koji se vode između Srbije i Kosova – zaključio je Džaferović.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 23 Jula, 23:15

    BAŠ TEBE ĆEMO PITATI ŠTA SMIJEMO A ŠTA NESMIJEMO REĆI SASUŠENI MUDŽAHEDINSKI BAKALARU.KAKO TO MISLIŠ DA TREBINJE NIJE SRPSKI GRAD,E VIDIŠ TVOJ NIJE SIGURNO JER TAMO NEMOŽEŠ POSTAVITI NI ČISTAČICU NA AUTOBUSKOJ STANICI I NIJEDNOM TREBINJCU NEZNAČIŠ NIŠTA I AKO SI NEKAKAV DRUG ČLAN.KOME TI KUKAVČE SINJI PRIJETIŠ,ZNAJ DA SI NAM TI LIČNO DUŽAN 192-ije SRPSKE GLAVE SA OZRENA JER ĆE NEKO DA TE GLAVE OSVETI ZATO ĆUTI I NEČAČKAJ MEČKU.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku