hamburger-icon

Kliker.info

Predsjedavajući Komšić u Rajlovcu : Oružane snage BiH su bez sumnje bolji dio našeg društva

Predsjedavajući Komšić u Rajlovcu : Oružane snage BiH su bez sumnje bolji dio našeg društva

29 Novembra
16:12 2019

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH obratio se u Rajlovcu postrojenim vojnicima na obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH.

Komšićevo obraćanje prenosimo  u cjelosti

„Zadovoljstvo mi je da vam se, u ime Predsjedništva BiH, kao Vrhovnog zapovjedništva Oružanih snaga, i u lično ime, mogu obratiti danas, na 14. godišnjicu Oružanih snaga BiH.

U proteklih četrnaest godina Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazale su se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Oružane snage BiH su bez sumnje bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način.

Primarani smisao postojanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jeste zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. To je ujedno i elementarni preduslov za integraciju države Bosne i Hercegovine u šire odbranbeno – sigurnosne sisteme, poput NATO saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo. 

Oružane snage BiH ne brinu samo za sigurnost našeg društva jer kroz djelovanje u mirovnim misijama, naročito u Afganistanu, nego pokazuju i to da su odgovoran partner svim državama i društvima koje žele i nastoje da ostvare mir i stabilnost u svijetu. 

Za svaku je pohvalu spremnost i odlučnost pripadnika OS BiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Angažiranje naših vojnika u ovim plemenitim misijama čini nas ponosnim, ali isto tako sa druge strane nameće obavezu da se sam materijalni položaj pripadnika Oružanih snaga u cijelini podigne na jedan veći nivo.

Koristim ovu priliku da izrazim zadovoljstvo aktivnostima koje obavljaju Oružane snage Bosne i Hercegovine. Kao primjer uzimam uspješno izvršenu vojnu vježbu na Manjači u septembru ove godine u kojoj je učestvovalo preko hiljadu vojnika uz podršku NATO-a. 

Ta vježba kao i niz drugih pokazuju spremnost Oružanih snaga za dostizanje potrebnih NATO standarda te predstavlja najveći iskorak OS BiH u povećanju stepena interoperabilnosti koji je po mnogo čemu ključni faktor saradnje i dostizanja NATO standarda. Sve te aktivnosti prepoznaju naše partnerske zemlje stoga nisam nimalo iznenađen riječima koje u bilaterlanim sastancima čujem od strane predstavnika ministarstava odbrana nama prijateljskim zemalja. 

Činjenica je, i smatram da je danas potrebno istaći, to da je prvi put od osnivanja izvedeno ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije, koje su ocjenjene kao „Borbeno spremne“. Zasluge za te uspjehe svakako nosi i  Zajednički štab Oružanih snaga BiH koji je uspostavio i odličnu saradnju sa Savezničkim snagama u Evropi.
Da bi Oružane snage BiH nastavile bilježiti dobre rezulate  potrebne su odluke institucija države Bosne i Hercegovine koje će stvoriti preduslove za to.

Na istom ovom mjestu prošle godine, povodom trinaeste godišnjice formiranja OS BiH govorili smo o potrebi ispunjavanja uvjeta za MAP. Godinu dana poslije, sa radošću možemo konstatovati da se Bosna i Hercegovina od 5.decembra 2018.godine nalazi u MAP-u i da se shodno odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine u sjedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi koji će dati novu dinamiku u nastavku integracionih procesa prema NATO-u. 

Proces na koji smo čekali godinama sada je deblokiran, i to sigurno jeste dodatno ohrabrenje kako za sve pripadnike Oružanih snaga BiH tako i za sve građane Bosne i Hercegovine. 

Danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a nije da nismo svjedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji završili su neuspjehom. 

Međutim, mene lično raduje što sam u uvjerenju da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti. Onaj ko se na to usudi mora znati da rizikuje sve a da pri tome neće postići ništa.

U nadi da ćemo sljedeće godine kada budemo bilježili petnaestu godišnjicu od formiranja Oružanih snaga BiH, ponovo biti u prilici da konstatujemo nove pomake i napretke, pogotovo u oblasti integracionih procesa, svim pripadnicima Oružanih snaga, čestititam godišnjicu osnivanja OS BiH“, kazao je Komšić.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku