hamburger-icon

Kliker.info

Predrag Kojović: ZAVNOBiH je ideologija BH bloka

Predrag Kojović: ZAVNOBiH je ideologija BH bloka

02 Decembra
07:23 2018

Ako želimo BiH onakvu kakva je definisana na Prvom i Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a i onakvu kakva je formulisana u referendumskom pitanju, onda moramo promijeniti način na koji smo razmišljali o našoj zemlji od rata do danas, ističe u intervju za Oslobođenje predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Naša stranka je postigla sporazum sa SDP-om i DF-om kada je riječ o zajedničkom djelovanju u državnom i federalnom parlamentu. Šta predstavlja taj dogovor i hoće li on uključiti HDZBiH u vertikalnom formiranju vlasti?

– Bh. blok, koji čine Naša stranka, DF i SDP, principijelni je dogovor da će ove tri stranke u razgovorima o federalnom i državnom nivou vlasti djelovati zajednički, a ne pojedinačno. Ja se duboko nadam da smo svi svjesni koliko je ovo važan trenutak i za BiH i za građanske političke opcije.

Velika očekivanja

Iskreno vjerujem da etnokratija utjelovljena u dejtonskom ustavu nije doprinijela zaštiti etničkih kolektiva tamo gdje su manjina, nije inicirala i ohrabrila političku i socijalnu reintegraciju zemlje i, zapravo, nagriza, poput hrđe, bh. socijalno tkivo i udaljava nas jedne od drugih, pa čak proizvodi agresivni i opasni nacionalizam koji urušava BiH kao političku zajednicu koja postoji stoljećima, dijeli jezik, kulturu, historiju i ima osjećaj zajedničke sudbine. Ako želimo BiH onakvu kakva je definisana na Prvom i Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a i onakvu kakva je formulisana u referendumskom pitanju, onda moramo promijeniti način na koji smo razmišljali o našoj zemlji od rata do danas. Vjerujem da BiH ima pred sobom svijetlu budućnost, ali samo ako je počnemo uređivati na način na koji su uređene druge evropske funkcionalne države.

Kada kažem da BiH mora postati normalna država, onda mislim upravo na to, na ustavna i druga rješenja koja su se u praksi drugih evropskih zemalja pokazala kao adekvatna. U najkraćem, svako ustavno principijelno rješenje koje je dobro za građane Norveške, Švedske ili Njemačke je dobro i za građane BiH. Zato me frustrira kada međunarodna zajednica nama predlaže ili prihvata rješenja koja se nikad ne bi usudili predložiti svojim parlamentima i građanima. To je ideološka kičma BH bloka – suverena, demokratska, sekularna zajednica svih njenih građana. Svi građani i narodi BiH jednaki, na svakom njenom pedlju. Najbolji način da se obezbijedi ravnopravnost naroda u BiH je da se obezbijedi ravnopravnost svih građana. To je politika BH bloka.

Formiranje vlasti bez SDA izgledno je u pet kantona. Mogu li građanske stranke i stranke centra ispuniti očekivanja građana i kako će se učešće A SDA, SBB-a i SBiH odraziti na vlast na višim nivoima?

– Očekivanja građana su ogromna, nerealna. I neka su, ja to podržavam. Ni mi, kao ni bilo ko drugi ih sigurno ne može 100 posto ispuniti u kratkom vremenu i u ovakvom državnom sistemu. Ali, očekujem da tamo, gdje Naša stranka uzme učešće u izvršnoj vlasti ili je dio skupštinske većine, stvari krenu u drugom pravcu u odnosu na dosadašnji. Zahtijevam nultu toleranciju prema korupciji, nepotizmu i strančarenju, odnosno zapošljavanju po stranačkoj pripadnosti. I ne mogu se i neću zadovoljiti deklarativnim antikorupcijskim izjavama.

Tražimo donošenje zakona i uspostavljanje organa kojima će borba protiv političkog kriminala biti posao, misija. To je preduslov, i tek onda ćemo imati neophodno povjerenje građana da su ekonomske, socijalne ili obrazovne reforme koje planiramo u stvarnom i dugoročnom interesu većine i države BiH. Samo takva, moralna vlast, ima kredibilitet da traži od građana da uzmu učešća, da budu spremni žrtvovati slobodno vrijeme i znanje, jednostavno da se odazovu na sveopštu radnu akciju za izgradnju jedne nove, bolje, evropske BiH.

Da li je Edin Forto novi premijer KS-a i koje su to promjene na kojima će insistirati Naša stranka u ovom kantonu?

– Edin Forto, koga poznajem i s kojim radim već dugi niz godina, izuzetan je čovjek. Njegovi ljudski, profesionalni i drugi kvaliteti možda nisu očigledni onima koji ga ne poznaju dobro, jer on pripada onoj pomalo zaboravljenoj vrsti ljudi, rijetkoj u današnje vrijeme, koja ne voli da govori hvalisavo o sebi, nego preferira da posao koji radi govori o njemu. On je kandidat Naše stranke i kandidat BH bloka, ali konačni, zvanični dogovor sa strankama desnog centra još nije postignut mada se nadam da će biti vrlo brzo.

Predsjedništvo BiH nije baš krenulo slavno u novi mandat. Hoće li novi saziv biti produktivniji od prethodnog i dokad će se SNSD braniti od MAP-a, koji je sam zatražio?

– Svi članovi Predsjedništva BiH, kada preuzmu tu funkciju, postaju predsjednici svih građana BiH, a ne samo naroda iz čijih redova dolaze. Očigledno je da neki od njih imaju intelektualni problem da shvate i šta piše u Ustavu i šta je demokratski standard. Naravno, u nedostatku želje za bavljenjem teškim i gorućim ekonomskim, socijalnim i drugim pitanjima, igre sa zastavama, obezbjeđenjem i lokacijom sjednica predstavljaju “igara i hljeba” iz one poznate rimske poslovice.

Kućni odgoj

Da li će svi članovi Predsjedništva BiH napokon početi da rade u korist BiH i svih njenih građana ili će se truditi da postanu neka vrsta Trumpa i od te pozicije naprave reality show je njihova odluka o kojoj će građani BiH dati ocjenu za četiri godine. Ja ih pozivam da se izdignu iznad ponašanja koje su demonstrirali do sada i da našu zemlju počnu predstavljati na način od kojeg nas građane neće biti sramota pred svijetom. Nije to tako teško, za to je potreban samo osnovni kućni odgoj.

Kako komentarišete činjenicu da CIKBiH još ne donosi odluku o raspodjeli mandata?

– Nespremnost CIK-a da donese odluku u skladu sa svojom zakonskom ulogom u izbornom ciklusu tumačim kao posljedicu političkog uticaja kojem su članovi tog organa izloženi i to je manje-više sve što imam reći o toj temi za sada.

Gospodin Željko Komšić nedavno je kazao da je moguće formirati vlast na svim nivoima bez nacionalnih stranaka. Kako to provesti?

– Naša stranka je spremna razgovarati sa svima koji su otvoreni za implementaciju presude Sejdić-Finci, za jednog predsjednika BiH sa simboličkim ovlastima, za reformu dvodomnog federalnog Parlamenta, za uvođenje elektronskog glasanja, izbora načelnika u dva kruga… Kada te principe, od kojih mi nećemo odustati, stavite u kontekst matematike izbornih rezultata, onda se broj mogućnosti za formiranje vlasti značajno smanjuje. Smatram da je ideja o formiranju BH bloka izuzetno značajna politička činjenica i da je ovo što se događa ovih dana samo početak nečega što zaista može promijeniti put kojim je BiH išla do sada. Bilo bi krajnje neodgovorno prema našim glasačima, a i prema građanima BiH kojima je formiranje ovog bloka dalo nadu da je bolja, evropska, građanska BiH ipak moguća, prokockati sve zbog kratkoročnih dobitaka u ovom trenutku.

Adem Džaferović  (Oslobođenje)

Podijeli

4 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 02 Decembra, 11:54

  Kojoviću shvati da 98% Srba neće takvu BiH kakvu vi u Sarajevu zamišljate.Evo ti jedan od milion dokaza:presuda ORIĆU za kojeg imaju svjedoci da je izvadio oči sudiji ILIĆU oa ga onda ZAKLAO a sud BiH ga oslobađa.Pobijeno je u Podrinju 3254 imenom i prezimenom SRBA(mahom stariji ljudi žene i djeca)što u Srebrenici nije slučaj)pod njegovom komandom.Morate jednom shvatiti da je Srebrenica bila DEMILITARIZOVANA zona u kojoj nije smjelo biti nijednog pištolja a kamo li divizija vojske.Prema tome ko je prvi počeo:Tako je bilo kroz cijelu istoriju.Prvo balijski bašibozuk započne kavgu npr ubije svata na Baščaršiji ili film NOŽ gdje na BOŽIĆ dođu klati u SRPSKO selo ili u PRVOM i DRUGOM SRPSKOM ustanku prelaze DRINU i kolju po SRBIJI šuckori u prvom ratu,ustaše i handžar divizija u drugom ratu ili primjer iz istog MRKONJIĆA gdje u toku drugog rata Bolničar OMER pokolje 1000 SRBA i ostane poslije rata raditi kao bolničar i dočeka penziju a SRBI to znaju i ćute zbog bratstva i jedinstva,nametnutog.Ima ovakvih primjera na stotine hiljada u BiH jer su nuslimani bili veće USTAŠE od Hrvata.Što se tiče ZAVNOBIHA rekao sam vam on je naš SRPSKI a ne vaš,jer je bio u SRPSKOM mRKONJIĆU A ne u Travniku ili Zenici.Presjedavao mu je SRBIN VOJISLAV KECMANOVIĆ a ne onaj koljač OMER koji je u tom momentu predstavljao APSOLUTNU VEĆINU MUSLIMANA.Većina vijećnika su bili SRBI pa prema tome šta se vas iz Sarajeva tiče ZAVNOBIH.Kad balijske pičke i strani IZMRĆARI dobiju odgovor tj. reakciju na prethodno učinjena nepočinstva onda dignu dreku do nebesa i traže da se proglasi genocid a ubijanje SRBA je normalno npr.slučaj ORIĆ. Nije vam dosta što je besramno oslobođen već divljate po Sarajevu i proslavljate a zviždite i vučji se kezite u facu ljudima čiji su najmiliji ubijeni njegovom rukom.Zar vi zaista mislite da mi to nevidimo i nepišemo. Sledeći put ako se drznete da radite po ustaljenom šablonu proklet bio Srbin koji vam se neosveti maksimalno Zbog gore navedenog KOJOVIĆU nema ZAVNOBIHA i zajednice sa vama.Nosite se u sto pizda materinih sa svojom multietičnosti i dalje ruke od REPUBLIKE SRPSKE i ZAVNOBIHA Pošto ste genetski nepopravljivi maknite se od nas i pravite kakvu god državu hoćete anas ostavite na miru,pošto je dokazano da vi i Hrvati nepogrešivo birate stranu koja će i ovaj put nakraju balade izgubiti rat a to je vaš šugavi ZAPAD,

  Odgovori
 2. Mersad Nanic
  Mersad Nanic 03 Decembra, 00:28

  Sto nestavis pravo ime u naslov picko cetnicka.

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 03 Decembra, 13:22

  Fali ti moje ime gospodine Mersade,pitam se što.Pitam te da nisi naumijo da se biješ samnom,ili možda da u stilu bašibozuka sačekaš me negdje iz prika da me rokneš kako vi šuckori jedino i znate.Argumente da se suprotstaviš mojim tvrdnjama normalno nemaš pošto ja iznosim samo ISTINU.Jadna vam je majka sa tom pameti,pošto nevidite ta istorijsko klatno neumitno prelazi na stranu pravde iSRPSKOG NARODA a vi ćete kao i uvijek biti na pogrešnoj strani ali vas ovaj put nećemo smatrati braćom jer to očito niste nikad ni bili,jebo vas kralj ALEKSANDAR i NIKOLA PAŠIĆ KOJI SU VAS USTAVILI KAD STE POŠLI U TURSKU poslije Prvog svjetskog rata.Poslije Drugog rata u kojem ste 95% bili u USTAŠAMA iHANDŽAR DIVIZIJI opet na SRPSKOJ KRVI bivate amnestirani i uvukošte se kao iHRVATI na pobjednićku stranu što potvrdi STIPE MESIĆ.Ako nesavijete nosurdu u sledećem sukobu koji vi tražite a ne mi jer vam nudimo da na svom parčetu BiH pravite Bošnjakistan kakav god želite ali moj grunt kao 98% SRBA za tu FILDŽAN DRŽAVU dobiti nećete,naplatićemo vam sva nepočinstva od momenta kad ste se počeli TURČITI pa do dana današnjeg.Nismo vam zaboravili TREĆINU koju ste uzimali od onih čiju je zemlju okupirala TURSKA sila,NABIJANJE NA KOLAC, DANAK U KRVI gdje su vas poturice i ulizise SRBI pobjeđivali u JANJIČARSKOM ZDRUGU jer su TURCI poštovali znanje i snagu koju vi poturice niste imali.Pravo PRVE BRAČNE NOČI koje TURCI nisu propisali nego ste vi izmislili da biste dodatno kinjili vaše dojučerašmje rođake.Trovali ste IGUMANE MANASTIRA i ostale SRPSKE prvake pošto ste bili inferiorni u odnosu na njih.ZATO vam kažem da se POKRIJETE UŠIMA i Ćutite jer vam te gadosti nismo zaboravili.Da ste barem za 500 godina naučili TURSKI JEZIK(pošto ste se predstavljali kao CARSKI SINOVI u ono vrijeme)pa da vas čovjek i poštuje nego i dalje govorite SRPSKI(boli me dupe za političku korektnost istina je da SRPSKI govorite i na SRPSKOM pljujete po SRBIMA.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku