hamburger-icon

Kliker.info

Predizborni Obama : Ispunili smo 70 odsto naših obećanja

Predizborni Obama : Ispunili smo 70 odsto naših obećanja

18 Oktobra
06:07 2010

Bijela kuća krenula je u izbornu kampanju odlučno i svim sredstvima, uprkos lošim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, kako bi sprijecila da se poslije izbora 2. novembra prekinu napori predsjednika Baracka Obame u sprovođenju reformi.Petnaest dana uoči izbora, predsjednik Obama, potpredsjednik SAD Joseph Biden , ali i prva dana Mchelle  Obama putuju s jednog na drugi kraj Amerike pokušavajući da ubjede birače da ponovo ukažu poverenje demokratama.Portparol predsjednika Robert Gibs u nedjelju je ipak izrazio optimizam povodom rezultata predstojećih izbora."Mislim da ćemo na izborima sačuvati kontrolu u Predstavničkom domu i u Senatu", rekao je on za televiziju NBC. Analitičari, međutim, upozoravaju da se demokrate pripremaju za velike gubitke i da sada više ne mogu da učine mnogo toga, jer je prošlo vrijeme kada je retorikom moglo nešto da se promijeni. Republikancima je potrebno 39 dodatnih mjesta u Predstavničkom domu da bi "preoteli" većinu demokratama, što se čini dostižnim. U tom slučaju, Obama bi morao da pregovara s njima i vjerovatno odustane od velikog broja svojih reformi.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u intervjuu za New York Times da ne žali ni za čim, ali je priznao da je bilo taktičkih grešaka. Obama je u intervjuu pred izbore koji se smatraju referendumom o njegovoj vladi, rekao da vjerovatno nije dovoljno radio na odnosima s javnošću, jednim od ključnih faktora američke politike."Uzimajući u obzir šta nas je sve sustiglo, vjerovatno smo proveli više vremena pokušavajući da nađemo pravi kurs", rekao je američki predsjednik. Obama je preuzeo dužnost u trenutku u kome su SAD vodile dva rata i ušle u finansijsku krizu, ali je bilans svoje dvogodišnje vladavine povoljno ocjenio."Imam spisak svega na šta smo se obavezali da ćemo učiniti i postigli smo vjerovatno 70 odsto onoga o čemu smo govorili u izbornoj kampanji. Nadam se da dokle god budem bio predsjednik imam priliku da radim na preostalih 30 odsto", zaključio je Obama.

U Senatu demokrate imaju 59 od 100 mesta (dva senatora su nezavisna), pa bi republikancima bilo potrebno da osvoje najmanje još deset senatorskih mjesta da bi imali većinu, što izgleda teško, ali ne i nemoguće. Neki analitičari, s druge strane, ukazuju da istraživanja javnog mnjenja pokazuju bolje rezultate za demokrate u pojedinim državama (Nevadi i Zapadnoj Virdžiniji) što udaljuje izglede republikanaca da povrate kontrolu u Kongresu. Ove nedjelje Demokratska stranka odlučila je da smanji finansiranje kampanja kandidatima za koje smatraju da nemaju izgleda da osvoje mjesto u Predstavničkom domu, kako bi usmjerila snage na one kandidate koji mogu da dobiju veću podršku birača.Finansiranje izbornih kampanja i dalje je u srcu debata u SAD jer se za njih opet izdvajaju astronomske sume novca. Taj trend važi prije svega za republikance koji imaju podršku konzervativnih grupa i ne otkrivaju imena svojih donatora. Prema "Centru za odgovornu politiku", u ovoj kampanji, najskupljoj u američkoj istoriji, do sada je ukupno potrošeno više od 3,4 milijardi dolara. (Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku